Již od roku 1996, kdy skotští vědci naklonovali ovečku Dolly je klonování organismů kontroverzním tématem. Sama Dolly příliš krásný život nevedla. Trpěla bolestmi kloubů a zemřela ještě dříve, než se jí podařilo dosáhnout dospělosti.
Okolnosti života nebohé Dolly se zdají naznačovat, že proces klonování má k dokonalosti ještě daleko a v klonovaných organismech můžeme čekat ještě lecjaké skryté potíže. Využívání masa z naklonovaných zvířat se však zdá být velmi lukrativní a potravinářské firmy se jej nehodlají vzdát snadno. Jaké má však zákazník možnosti bránit se konzumování jídla z naklonovaných zvířat? Vlajkovou lodí odpůrců potravy z klonovaných organismů, americké Centrum pro zdravé jídlo (Cetrum for Food Safety). Americký Úřad pro jídlo a omamné látky (FDA) dal však v lednu 2008 masu z klonovaných zvířat zelenou. Již v září 2008 se však se však k petici vydanou Centrem pro zdravé jídlo připojilo 20 největších potravinářských firem Spojených států. Bude zbytek světa následovat americký příklad? Zdravý rozum by jistě říkal ano.