Domů     Zajímavosti
Má kryptozoologie šanci?
21.stoleti 19.8.2009

Vysoko v pustině zasněžených asijských velehor povídá yetti – sněžný muž – druhému:
„Tak se mi zdálo, že jsem tady včera za podvečerního šera cítil a v dálce viděl slavného horolezce Reinholda Messnera, který prý po nás pátrá.“ Druhý yetti se na něj překvapeně podívá a povídá: „Ty fakt věříš, že Messner existuje?!“
Vysoko v pustině zasněžených asijských velehor povídá yetti – sněžný muž – druhému: „Tak se mi  zdálo, že jsem tady včera za podvečerního šera cítil a v dálce viděl slavného horolezce Reinholda Messnera, který prý po nás pátrá.“ Druhý yetti se na něj překvapeně podívá a povídá: „Ty fakt věříš, že Messner existuje?!“

Také tak by se dalo, leč v opačném vyznění, stručně vyjádřit snažení příznivců i odpůrců kryptozoologie.
První část pojmu se odvozuje od řeckého základu kryptos, což znamená skrytý a charakterizuje dosud neobjevené živočišné druhy. Jedná se tedy o obor zkoumající jevy, které jsou „normální“ zoologii skryté. Shromažďuje a ověřuje nejrůznější informace o zvířatech, která věda zatím nezná, ale na jejichž možnou existenci ukazují jisté indicie.

Nessie přežila už 15. století?
Podobných živočichů se v různých – zejména zapadlých – koutech světa vyrojilo vskutku požehnaně. Nejvíce zajímavá se dodnes jeví podivná obluda ve skotském jezeře Loch Ness –asi 800 severně kilometrů od Londýna. Je Nessi přerostlý had, či potomek druhohorních ještěrů? Anebo jen geniální výmysl zdejších lidí, aby se zvídaví turisté stali výborným zdrojem příjmů v nehostinném kraji?
V odlehlém sibiřském jezeře Chajyr měla prý žít jezerní příšera, která za vyluzování podivných zvuků vylézala i na břeh. Důkladný vědecký průzkum před pár roky ukázal, že je to všechno lež!
Přesto přibývá nadšenců, kteří legendy o tajemných obludách sice označují za matoucí, ale současně i za užitečnou stopu k vypátrání nových, dosud neobjevených druhů. Kryptozoologie získává příznivce i mezi váženými vědci z různých oborů. Nechybí mezi nimi ani skvělí zoologové. Ovšem, jakmile se jedná o tajemné „příšery“, mění se v kryptozoology s podivným mrazením v zádech.

Velice řádí v temné Africe
Co si však myslet o různých podobách (a tak i stopách) „sněžného muže“, který prý prchal před lidmi ve velehorách. Tento až třímetrový lidoop se měl objevit dokonce v různých místech světa – Himálaji (yetti), Číně (jeren) i v USA (Big Foot alias Velká noha).
Zdá se, že přímo rájem pro hrůzostrašné gigantické příšery jsou zapadlé kouty Afriky. Tady nad hlavami vystrašených domorodců přelétá na netopýřích křídlech o rozpětí dvou metrů netvor s drápy a bílou hlavou, připomínající lebku umrlcovu. Má obrovskou zobákovitou, tlamu vyzbrojenou ostrými tesáky. Když neuloví prchající lidi, rád si pochutná na opicích, které usmrcuje úderem hlavy. Říkají mu Kongamoto a popis je shodný s pterodaktylem, který létal před 60 miliony let.
Jako mor zde řádí až dvanáctimetrový obojživelník Mokele-mbembe s tělem podobným slonovi. Údajně připomíná dávno vyhynulého tzv. sauropodního dinosaura. Za ním se vydávají mezinárodní expedice, které využívají letadel, ba i satelitů. Pátrači z expedice DINO 2000 prý zjistili, že monstrum si lebedí v podvodních děrách.

Není nouze o překvapení
Většina vědců však odmítá možnost, že kdesi dodnes mohou přežívat živočišné druhy, které již měly dávno vyhynout. Nutno přiznat, že občas není nouze o překvapení. Např. v prosinci 1938 rybáři u jihoafrického městečka East London vylovili prazvláštní živou rybu. Šokovaní experti viděli, že byla doslova z hlubin pravěku vytažena lalokoploutvá ryba, později pojmenovaná latimérie podivná! Přitom  tato skupina ryb údajně vyhynula před 70 miliony let! Další druh latimérie byl objeven se  před pár roky.
Přes tisíc členů z mnoha zemí má Mezinárodní kryptozoologická společnost (ISC), která se ustavila roku 1982 při Národním muzeu USA ve Washingtonu.
Nechybí v ní ani mnoho známých zoologů, kterým se podařilo objevit a popsat četné nové druhy živočichů, veskrze však drobných.

PRO
Ing. Jaroslav Mareš,
kryptozoolog, badatel, spisovatel
Mám unikátní osobní zkušenosti

Nelze pochybovat o tom, že kdesi v utajení před lidmi mohou žít dosud nepoznaní živočichové. Sám jsem v roce 1969 v africké Botswaně objevil největšího dravého brouka na světě, kterého jsem popsal pod jménem Manticora imperator. Jeho hledání přitom bylo zcela cílené, protože o existenci vypovídaly některé předcházející nálezy. Později jsem vše ještě doplnil o jeho další tři nové druhy.
Mnoho příkladů názorně ukazuje, že pokud se uzavřeme něčemu novému, jsme jako ve vápenné schránce a pravda jde kolem nás. To platí i o vědcích! Kryptozoologie samozřejmě vědou je. Vědci, kteří ji odmítají, dělají obrovskou chybu, když považují současné znalosti vědy za konečné a neměnné. Absolutním nesmyslem je i tzv. vědecká metoda, podle které musí být vždy cokoli prokázáno opakovatelným pokusem. Ukazuje se totiž, že mnohdy skutečnost vyjde zejména podle toho, jak si pokus připravíme.

PROTI
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc.,
emeritní profesor anatomie, představitel Českého spolku skeptiků SISYFOS
Jsou to pseudovědecké představy

Kryptozoologie byla původně založena jako seriózní disciplína. Časem v ní však převládly pseudovědecké představy a ve veřejnosti ji prezentují většinou senzacechtiví novináři a autoři science-fiction literatury. Předmětem jejich zájmu jsou především obluda z Loch Ness, himalájský yetti respektive americký Big Foot, obrovské krakatice a chobotnice a mnoho jiných tvorů. Často se jedná o živočichy lokálního významu – jako jsou Chupacabra z Nicaraguym která vysává krev dobytku, dále africký dinosaurus Mokele-mbembe, jindy Ogopogo, Igopogo a Manipogo – obludy z různých amerických jezer a další. Některé „nálezy“, ve skutečnosti buď místní legendy nebo spíše výmysly a podvržené dokumenty, předvádějí kryptozoologové ve všech médiích. Mnozí „objevitelé“ částí těl nebo stop těchto tvorů byli usvědčeni z podvodu, jiní se sami přiznali.

JAK TO VIDÍ 21. STOLETÍ
Kryptozoologii jako disciplínu založil v polovině 20. století francouzský zoolog a publicista Bernrd. Heuvelmans (1916–2001). Někdy se dělí na několik větví; uveďme např. dracontologii pátrající po vodních tvorech, dále hominologii o primátech. Dokonce existuje mytologická kryptozoologie studující vznik představ o pohádkových bytostech!
Dodnes věda poznala a popsala přes dva miliony živočišných druhů. Seriózní badatelé nezakrývají, že na objevení čekají další statisíce, možná miliony – ovšem především mezi hmyzem, pavouky a podobnými menšími tvorečky.
Dnešní vášniví kryptozologové se zajímají hlavně o nové velké obratlovce – včetně těch, která věda opravdu mylně pokládala za již vymřelé. Naději jim dodala latimérie podivná, ale třeba i horská gorila, okapi, hrošík liberijský apod.

Messner je zaskočil
Občas rozruch vyvolaly nekvalitní záběry prchajícího „sněžného muže“. Většinou se ukázalo, že jde o rafinovaný podvrh. Za zradu někteří kryptozoologové označili knihu „Yetti – legenda a skutečnost“ ( u nás roku 1999) renomovaného italského horolezce Reinholda Messnera. Přemožitel všech 14 osmitisícových hor uvádí, že nevěří v existenci bytosti jako „sněžný muž“.
Tím však nelze tvrdit, že se nemůže časem shodou náhod objevit živočich, kterého už seriózní vědci dali do složky „vyřízeno – vyhynul“. Rovněž seriózní vědci se sdružují – jak u nás, tak  v Německu do Spolku pro kryptozoologická bádání, který vznikl v roce 2005.

Všechno je relativní
21. STOLETÍ se přiklání k názoru, který pro něj vyslovil doc. RNDr. Zbyněk Roček, CSc., z Geologického ústavu AV ČR: „Pokud jde o otázku, zda do dnešní doby mohly přežít nějací živočichové, paleontologicky doložení ze vzdálené geologické  minulosti (např. dinosauři), jak o tom laická veřejnost ráda spekuluje, pak je tato možnost zcela nulová.“
 Pomineme –li velké živočichy, pravdu však má i herec Jaroslav Dušek, který 21. STOLETÍ (jako jeho čtenář) řekl: „Nyní jsem se dočetl, že na pouhém jednom čtverečním centimetru lidské pokožky vědci objevili 100 druhů různých mikroorganismů.  Některé z nich dosud neznali, takže nevědí, laicky řečeno, kdo na  naší pokožce vlastně bydlí. Každý z nás tak na vlastním těle nese kvanta dosud neobjevených živočichů!“

Více se dozvíte:
L. Kříž: Povídání v magických energiích, EUROMEDIA – IKAR 2008
J. Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Naklad. Věra Nosková, 2008 http:/cs.wikipedia.org/wiki/

Čtenářská anketa internetového vydání 21. STOLETÍ
Kryptozoologové předpokládají, že vedle téměř dvou milionů dosud poznaných živočišných druhů existují miliony dalších (hlavně mezi hmyzem, pavouky apod.). Podle Vašeho názoru:
Je to zcela pravda. 20%
Může to být pravda – s výjimkou „sněžného muže“, vodních oblud a podobných tvorů. 25%
Mohou se objevit některé živočišné druhy mylně pokládané za již vymřelé. 19%
Kryptozoologie je na hranicích vědy, pavědy a fantasy literatury, nemá objektivní důkazy. 23%
Nemám dostatek informací. 13%

Předchozí článek
Další článek
Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz