Znáte to: přes týden se člověk může s jídlem odbývat, ale o víkendu si každý rád přilepší. Američtí ekonomové nedávno spočítali, že právě víkendové jídelní orgie přispívají ke stále palčivějšímu problému šíření obezity.
Tým specialistů na marketing a konzumní chování z univerzity v Pittsburghu a z Quinnipiac University v Hemdenu nedaleko New Yorku se po dva roky podrobně seznamoval se stravovacími návyky poměrně široké skupiny repondentů. Z jejich šetření vyplynulo, že způsoby, jimiž se lidé stravují během týdne a o víkendu se od sebe liší jako den a noc. Zatímco všednodenní jídelníček bývá často střídmý, o víkendu lidé snaží neodbývat. Neliší se pouze kvantita jídla, která je o víkendu přirozeně větší, ale především jeho kvalita. Víkendové chody jsou většinou podstatně kaloricky vydatnější a také méně bohatá na některé významné látky, například na vitamíny. Ještě větší „náloží“ pak bývají významné svátky, mezi které ve Spojených státech patří například Den díkůvzdání či Svátek práce, který v USA připadá na první záříové pondělí. Podle spoluautora studie Jeffreyho Inmana z univerzity v Pittsburgu by toto zjištění měli vzít na vědomí nejen jednotliví lidé, ale především dietologové a zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví, kteří jsou zodpovědní za řízení boje s nejrůznějšími civilizačními chorobami.