Domů     Příroda
Jak zachránit vlky? Přeučit je na jinou stravu!
21.stoleti 22.11.2010

Návrat mexického poddruhu vlka do divoké přírody se potýká s velkým odporem místních farmářů, kterým vlci zabíjejí jejich ovce. Americký biolog se spojil s psychologem a společnými silami se snaží vlky naučit, že ovce nejsou k jídlu.Návrat mexického poddruhu vlka do divoké přírody se potýká s velkým odporem místních farmářů, kterým vlci zabíjejí jejich ovce. Americký biolog se spojil s psychologem a společnými silami se snaží vlky naučit, že ovce nejsou k jídlu.

Mexický poddruh vlka (Canis lupus baileyi) tak dlouho znepříjemňoval život farmářům na jihu Spojených států a severu Mexika, až by v 50. letech minulého století s definitivní platností v divoké přírodě vyhuben. V současnosti přežívá posledních 200 kusů v zajetí,  objevují se však i  pokusy navrátit tento velevzácný poddruh vlka zpět do lůna přírody. Farmáři se však jen tak nevzdají. Když se jim podaří prokázat,  že za smrtí některého kusu dobytka či ovce stál vlk, musí být viník odchycen a vrácen k životu v zajetí. Mezi ochranáři a farmáři tedy zuří bitva doslova o každý kus. Nerovný souboj však mohou ochránci vyhrát jedině v případě, že jejich chráněnci přestanou zabíjet ovce. Jak si však s tímto zdánlivě nesmyslným úkolem poradit? Biolog Lowell Nicolaus a psycholog Dan Moriarty se rozhodli jít podobnou cestou, jako slavný ruský fyziolog I.P.  Pavlov: vytvořit u zvířat podmíněný reflex. Vlky proto začali v zajetí trénovat tak, že jim předkládali skopové maso napuštěné látkou tiabendazolem. Ten vlky sice nezabije, ale vytvoří u nich reflex, díky němuž se příště ovcím raději vyhnou. Že by inspirace i pro naše ochranáře?

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz