Výzkumníci z Huntsmanova onkologického institutu zjistili, že buňky triple negativního karcinomu prsu jsou „závislé“ na tucích. Snížení jejich množství ve stravě myší zpomalilo progresi rakoviny, což dává naději, že i u žen by léčba založená na sníženém příjmu tuků ve stravě mohla růst nádoru zpomalit.
Zároveň však vědci varují před dietami s vysokým obsahem tuku, jako je keto dieta, u pacientek s obezitou, které trpí či trpěly tímto typem nádoru!.
„Naše studie ukazuje, že buňky triple negativní rakoviny prsu jsou na tucích skutečně závislé a hojnost lipidů ve stravě pacientek s obezitou je jedním z důvodů, proč je rakovina prsu u těchto pacientek častější a agresivnější,“ vysvětluje Keren Hilgendorfová, výzkumnice Huntsman Cancer Institute (HCI).
Vysoké hladiny lipidů v krvi, stav známý jako hyperlipidemie, často doprovázejí právě obezitu. Hilgendorfová spolu se svými kolegy studovala myši krmené stravou bohatou na tuky a dále geneticky upravené myši, které měly hyperlipidemii bez dalších znaků obezity, jako je zvýšená hladina glukózy a inzulinu v krvi.
Tuky podporují růst triple negativního nádoru prsu
V obou případech stačil samotný nadbytek lipidů k tomu, aby došlo k urychlení růstu nádoru prsu. „Myšlenka je, že lipidy, které tvoří povrchovou membránu buňky, jsou jako stavební kameny,“ objasňuje Amandine Chaixová, docentka výživy a integrativní fyziologie v HCI, která se na studii podílela.
„Pokud buňka obdrží signál k proliferaci a je k dispozici více stavebních kamenů, nádor poroste snadněji. Vidíme, že vysoké množství lipidů tuto proliferaci umožňuje.“.
Když vědci snížili hladiny lipidů u myších modelů, růst nádoru se u nich zpomalil, a to i za přítomnosti vysoké hladiny glukózy a inzulínu v krvi. Přestože myši a lidé mají odlišný metabolismus, tato zjištění mohou poukázat na nové terapeutické přístupy nebo dietní doporučení, která by pomohla kontrolovat růst rakoviny.
„Kdybychom dokázali snížit u pacientek s triple negativní rakovinou prsu lipidy – například pomocí léků – mohl by to být způsob, jak zpomalit růst jejich nádorů. Pokud se nám podaří zaměřit na tyto vysoké hladiny tuku v krvi, rakovina trpí, protože lipidy ji již nekrmí,“ říká Hilgendorfová.

Hubnutí ano, keto dieta ne!
Lékaři často doporučují hubnutí, aby snížili riziko návratu nebo šíření rakoviny, ovšem některé diety jsou v tom nebezpečnější než jiné. Například nyní velmi oblíbená keto dieta, která klade důraz na vysoký příjem tuků a velmi nízký příjem sacharidů.
To v těle spouští tak zvanou ketózu, kdy tělo spaluje tuky místo sacharidů pro získání energie. Výzkumný tým však před nimi varuje. „Jak ukazuje naše studie, diety, jako je keto, s velmi vysokým obsahem tuku mohou mít závažné nezamýšlené vedlejší účinky – dokonce mohou způsobit růst nádoru,“ varuje Greg Ducker, docent biochemie v HCI, který se na studii podílel.
Studie naznačuje, že lipidy mohou také podporovat růst nádorů u pacientek s obezitou, které mají jiné typy rakoviny prsu, vaječníků nebo kolorektálního karcinomu. Výzkumný tým uvádí, že jejich dalším krokem bude preklinické vyhodnocení toho, jak by antilipidové léky mohly zlepšit reakci na chemoterapii.
Chtějí také lépe porozumět tomu, jak lipidy vyživují rakovinné buňky. Vědci však zdůrazňují, že jejich studie se zabývá pouze jedním specifickým typem rakoviny, který profituje s nadměrného přijmu tuků ve stravě, ale že u jiných typů rakoviny může být keto dieta naopak prospěšná.
Zdroj: ScienceDaily