Domů     Příroda
Šimpanzi si dopřávají ekvivalent piva denně!

Podle nedávno provedené americké studie si tím, že rádi konzumují zralé ovoce, dopřávají šimpanzi přibližně 14 gramů ethanolu denně, což je stejně, jako kdyby vypili jedno pivo! Konzumace alkoholu je ostatně mezi živočichy běžnější, než by se mohlo zdát..

Odborníci z Kalifornské univerzity v Berkeley pozorovali šimpanze ve volné přírodě v národním parku Kibale v Ugandě a národním parku Taï na Pobřeží slonoviny. Všimli si, že si rádi dopřávají spadané ovoce, jehož zralou dužinu doslova hltali.

Po změření hladiny ethanolu v ovoci, které tito lidoopi během jednoho dne sesbírají z lesní půdy, dospěli vědci z závěru, že jeho prostřednictvím zkonzumují ekvivalent půllitru piva denně. Jednotlivé plody sice obsahovaly mně něž 0,5 % alkoholu, ovšem šimpanzi u jednoho rozhodně neskončili.

Obzvláště si oblíbili fíky, které obsahovaly jednu z nejvyšších hladin alkoholu, které tým zaznamenal. Aleksey Maro, doktorand na Kalifornské univerzitě v Berkeley, uvádí, že v obou afrických lokalitách konzumovali samci i samice denně přibližně 14 g čistého etanolu prostřednictvím fermentovaného ovoce.

To je stejné množství, jako je obsaženo v půllitru ležáku s 5% obsahem alkoholu. „Šimpanzi denně konzumují 5 až 10 % své tělesné hmotnosti ve zralých plodech, takže i nízké koncentrace představují vysokou denní dávku alkoholu,“ vysvětluje profesor Robert Dudley, rovněž z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Zálibu v alkoholu jsme zdědili od primátů

Tato zjištění podporují jeho hypotézu „opilé opice“, kdy má lidská záliba v pití alkoholu podle něj kořeny v potřebě našich předků primátů přijímat energeticky bohaté, zralé fermentované ovoce. „Lidská touha po alkoholu pravděpodobně vznikla z tohoto ‚dietního dědictví‘,“ domnívá se Maro.

Tato pozorování nejsou prvními, které zachycují zálibu v „účincích alkoholu“ u šimpanzů. Už v roce 2015 informovali vědci o skupině těchto lidoopů v jihovýchodní Guineji, která se pravidelně a tradičně oddávala pití alkoholu.

Místní komunity zde sklízely sladkou mízu z palem rafie, která během několika hodin fermentuje v na alkohol bohatý nápoj. Do stromu udělají klín a pod něj zavěsí nádobu, kterou tam nechají, aby se naplnila.

Během několika týdnů může jeden strom vyprodukovat až 50 litrů této mízy. Zdejší šimpanzi si rychle zvykli na účinky, které na ně míza měla. Aby se k ní dostali, rozžvýkali list, čímž z něj utvořili savou houbu, kterou posléze namáčeli do mízy.

Letos zase svět obletěly záběry, na kterých šimpanzi konzumují fermentovaný africký chlebovník.

4,5 kilogramu fermentovaného ovoce denně

Šimpanzi v tom rozhodně nejsou sami, konzumace „alkoholu“ je ve zvířecí říši běžnější, než by se mohlo zdát. Vědci ze Spojených států, ve snaze zjistit, zda outloni, drobné poloopice z jihovýchodní Asie, a ksukolové vždy preferují silně fermentovaný nektar před méně alkoholickými formami vylučovanými rostlinami v jejich přirozeném prostředí.

Zjistili, že tato zvířata vždy neomylně „sáhla“ po nápoji s nejvyšším možným obsahem alkoholu.

Šimpanzi denně snědí asi 4,5 kilogramu fermentovaného ovoce, aniž by se u nich projevovaly jakékoliv známky opilosti. Podle Mara by museli, aby účinky alkoholu pocítili, zkonzumovat takové množství ovoce, které by jim způsobilo bolestivé nadýmání.

Tomu se zřejmě vyhýbají. Pokud jde o nás lidi, podle lékařských doporučení bychom neměli konzumovat více než 14 jednotek alkoholu týdně, kdy jedna jednotka představuje 8 gramů čistého alkoholu, aby se minimalizovala zdravotní rizika.

Z mnoha studií zároveň vyplývá, že neexistuje žádná zdravá úroveň konzumace alkoholu.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Příroda 10.11.2025
Zničující vedro patří k palčivým problémům souvisejícím se změnami klimatu. Na svém kontě už má mnoho lidských životů. Nedávno navíc výzkum víc jak stovky špičkových odborníků přišel s šokujícím závěrem, jež se této problematiky týká V posledních letech byl vliv lidské činnosti na zvyšování teplot studován opakovaně. Vědci ve svých modelech vycházeli ze dvou scénářů […]
Většina rostlin potřebuje k tomu, aby vzkvétala, přijímat dusík, často obsažený v umělých hnojivech. Jen některé se bez něj obejdou. A právě na ně se zaměřili vědci, aby studovali, zda by se změny, ke kterým u nich došlo, daly adaptovat i na plodiny potřebné k našemu přežití, jako jsou pšenice, kukuřice či rýže. Pro většinu […]
Historie Příroda 5.11.2025
Tihle ptáci se de facto stali jakýmisi kolegy archeologů. Řeč je o orlosupech bradatých, kteří na stavbu hnízd používají coby materiál různé ukořistěné předměty. Díky tomu mohli španělští vědci odhalit řadu cenných artefaktů Experti, kteří se rozhodli nahlédnout do 12 opuštěných hnízd orlosupů v jižním Španělsku, museli projevit určitou dávku odvahy. K těžko přístupným „obývakům“ […]
Zaoceánský parník HMHS Britannic se potopil za první světové války v listopadu 1916 poté, co najel na námořní minu. Na konci října letošního roku ho zkoumali členové české expedice Britannic 2025 pod vedením Petra Slezáka. Kvůli extrémním podmínkám, proudům a hloubce, ve které se vrak v Egejském moři nachází, patří jeho zkoumání k nejnáročnějším na […]
Příroda 3.11.2025
Hurikán Melissa, označovaný také za bouři století, který na konci října 2025 tvrdě zasáhl oblast Karibiku a destruktivně udeřil na Jamajku, může být podle odborníků jakousi mrazivou ochutnávkou toho, co nás v budoucnu čeká Co to vlastně hurikány jsou? Jedná se o bouře vznikající v tropických oceánských oblastech. Ne všude jsou ovšem jako hurikány označovány. Tento […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz