Domů     Historie
Odlišné preference ve výběru i při krájení masa během příprav neandertálské večeře

Archeologové studující zvířecí kosti nalezené ve dvou jeskyních v severním Izraeli zjistili, že různé skupiny neandertálců, které je obývaly přibližně ve stejné době, porážely stejná zvířata odlišným způsobem a ke zpracování si vybíraly odlišné části jejich těl..

V článku zveřejněném v odborném časopise Frontiers in Evnironmental Archeology informují izraelští vědci o tom, že studovali řezné stopy na 249 kostních fragmentech, objevených v jeskyni Amud, starých 70 000 až 50 000 let, a na 95 kostních fragmentech z jeskyně Kebara, starých 60 000 až 50 000 let.

Jeskyně jsou od sebe vzdáleny asi 70 kilometrů a obě je v té době, během zimních měsíců, obývaly skupiny neandertálců, které používaly podobné nástroje na bázi pazourku.

Konzumovali maso stejných zvířat

Analýza fragmentů, nalezených v obou jeskyních již v 90. letech 20. století, prokázala, že spálené a fragmentované vzorky kostí byly v jeskyni Amud častější. Nicméně obě skupiny měly podobnou stravu zahrnující zvířata, jako jsou horské gazely a daňci.

V jeskyni Kebara se zase častěji nacházely vzorky kostí větších zvířat, mezi která patří například zubři. Je však také možné, že i neandertálci z jeskyně Amud konzumovali tato velká zvířata, jen je poráželi mimo jeskyni.

WikiCommons by Wolfgang Sauber

Když výzkumníci podrobně zanalyzovali řezné stopy na 43 vzorcích kostí z jeskyně Amud a 34 vzorcích z jeskyně Kebara, zjistili mezi nimi řadu rozdílů. Některé z odchylek se týkaly druhu zvířete nebo částí těla, určených ke konzumaci, ale to ještě nebylo vše.

Odlišnosti byly zřetelné i u hustoty řezných stop a jejich vedení. „Znamená to, že v rámci celé neandrtálské populace existuje několik odlišných skupin, které měly odlišné způsoby, jak věci dělat, a to i u činností, které tolik souvisejí s přežitím,“ říká ke zjištěním Anaëlle Jallonová z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, která se na výzkumu podílela.

Různé způsoby porcování kořisti

A dále vysvětluje: „I když porovnáváme pouze gazely a pouze dlouhé kosti gazel, nacházíme v kostech z Amudu vyšší hustotu řezných stop, přičemž řada těchto se kříží, zatímco méně jich je vedeno rovně, ale zato jsou zakřivenější.“ Podle vědeckého týmu lze vysvětlení hledat v různých technikách řeznictví, které skupiny používaly, odlišném počtu jedinců, kteří maso zpracovávali, či v různém stupni rozkladu zpracovávaného zvířete.

„Jsou to buď potravinové preference, které vedou k různým způsobům přípravy masa a jeho krájení, nebo jen rozdíly ve způsobu, jakým se učí maso krájet,“ dodává k tomu Jallonová.

Matt Pope z University College London, který se na práci nepodílel, si myslí, že studie vhodně doplnila výzkum, který ukazuje, že různé skupiny neandrtálců měly různé způsoby výroby nástrojů a někdy používaly i různé sady nástrojů.

„Nejedná se jen o studované řezné stopy, ale i o gesta a pohyby samotných neandrtálců, které jsou pro nás stejně evokativní jako otisky nohou nebo rukou na stěně jeskyně,“ říká k tomu. „Budoucí výzkum pomůže přijít s alternativním vysvětlením, ale studie v její současné podobě je silnou připomínkou toho, že neexistuje žádná monolitická neandrtálská kultura, ale že populace obsahovala více skupin v různých dobách a na různých místech, žijících ve stejné krajině, s možná zcela odlišnými způsoby života.“.

Zdroj: The Guardian

Foto: Pixabay, Wiki Commons by Wolfgang Sauber
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Historie Zajímavosti 26.11.2025
Stalo se to 14. dubna 1912. Zaoceánský parník Titanic ztroskotal hned při své první plavbě. Do New Yorku, kam měl po vyplutí z britského přístavu Southampton namířeno, nikdy nedorazil. V době, kdy po kolizi s ledovcem klesal na dno severního Atlantiku, se na jeho palubě nacházel mezi jinými i Isidor Straus se svou ženou Idou […]
Historie Zajímavosti 25.11.2025
Archeologům v Estonsku se podařilo objevit kus březového dehtu, který na sobě nesl otisky zubů a stopy slin, domnívají se proto, že byl využit jako žvýkačka, kterou před 10 500 let žvýkala dospívající dívka. Březový dehet je hustá, tmavá kapalina, která se získává suchou destilací březové kůry. Je ceněná pro své antiseptické, protizánětlivé a regenerační […]
Historie Zajímavosti 25.11.2025
Hned několik vědeckých výzkumů potvrdilo, že raní moderní lidé a neandertálci sdíleli stejný ústní mikrobiom i stovky tisíc let poté, co se oba druhy oddělily, což naznačuje, že si vyměňovali sliny. Tím nejjednodušším vysvětlením je podle studie Oxfordské univerzity, že se zkrátka mezi sebou líbali! Již dřívější výzkumy ukázaly, že lidé neafrického původu mají ve […]
Historie Příroda 24.11.2025
Říká se o něm, že je to nejlepší přítel člověka. Pes rozhodně patří mezi celosvětově nejoblíbenější domácí mazlíčky. Domestikován byl už pravěkými lovci. Dnes bývá často vnímán spíš jako roztomilý gaučový povaleč než parťák na lov Faktem je, že rozmanitost, jakou se tyto šelmy vyznačují, je obrovská. Kdy byl zahájen jakýsi pomyslný přerod z predátora […]
Historie Zajímavosti 14.11.2025
V dobách své největší slávy měla Římská říše 45 milionů obyvatel, z nichž milion žil v hlavním a největším městě, Římě. Bylo to rušné místo plné velkolepých chrámů a staveb, z nichž přecházel zrak, jehož ulicemi kráčeli krásně odění lidé. Ovšem pachy, které každodenní život v tomto velkoměstě provázely, už tak honosné rozhodně nebyly! Řím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz