Domů     Příroda
Halofyty – rostliny, kterým nevadí sůl

Jednou z hrozeb, kterou s sebou nese změna klimatu, je růst hladiny oceánů. Pobřežní oblasti, jež dnes slouží jako klíčové zemědělské regiony, mohou být v budoucnu zaplaveny slanou vodou a stát se neúrodnými.

Řešením by mohly být takzvané halofyty – rostliny, které přirozeně snášejí vysoké zasolení půdy i vody. Vědci se nyní obracejí k těmto odolným druhům a zkoumají jejich potenciál pro budoucí zemědělství.

Halofyty jsou rostliny, které dokážou růst v prostředí s vysokým obsahem soli, kde by běžné plodiny neuspěly. Přirozeně se vyskytují v pobřežních oblastech, v okolí solných jezer a v půdách s vysokou salinitou, jako jsou poldry v Nizozemsku nebo oblasti kolem Mrtvého a Kaspického moře.

V současnosti je známo přibližně 7 000 druhů halofytů. Některé z nich jsou dokonce jedlé a mohly by rozšířit lidský jídelníček. Například Slanorožec evropský (Salicornia europaea), někdy také nazývaný jako mořský chřest nebo mořské fazole, má čerstvé výhonky, které chutnají příjemně slaně, takže pokrm téměř není potřeba dosolit.

Můžete je jíst syrové nebo upravené v páře. Už nyní je oblíbenou ingrediencí v některých přímořských kuchyních. Mezi další slané rostliny patří mořská levandule a mořský fenykl, které jsou nejen odolné, ale také výživné.

Zemědělství budoucnosti

Využití halofytů by mohlo zmírnit potravinovou nejistotu v oblastech ohrožených rostoucí salinitou půdy. Tyto rostliny by umožnily zemědělcům pěstovat plodiny i v podmínkách, kde by běžné obiloviny nebo zelenina nepřežily.

Navíc některé halofyty obsahují cenné živiny a minerály, čímž se mohou stát zdravou alternativou k tradičním potravinám.

Vědci také zkoumají možnosti genetického vylepšení běžných plodin tak, aby získaly vlastnosti halofytů a dokázaly lépe odolávat slané půdě. Tím by se mohla zásadně zvýšit odolnost světového zemědělství vůči změnám klimatu.

Výzvy a perspektivy

Přestože halofyty nabízejí slibnou alternativu k tradičnímu zemědělství, jejich pěstování ve velkém měřítku přináší výzvy. Mnohé z těchto rostlin mají nižší výnosy než běžné plodiny a vyžadují specifické podmínky růstu.

Výzkum se proto zaměřuje na jejich šlechtění a přizpůsobení tak, aby byly výnosnější a ekonomicky udržitelné.

Další otázkou je akceptace těchto plodin spotřebiteli. I když se některé druhy halofytů již používají v kulinářství, rozšíření jejich konzumace bude vyžadovat osvětu a změnu stravovacích návyků.

Navzdory těmto výzvám se halofyty jeví jako nadějný krok směrem k adaptaci na měnící se podmínky na Zemi. Pokud se podaří překonat překážky, mohly by se stát klíčovým prvkem udržitelného zemědělství budoucnosti.

Autor: Jiří Lukša

Foto: FOTO: Jürgen Howaldt / Creative Commons / CC BY-SA 2.0 de
Zdroje informací: earth.org, extremeplants.org, nature.com
Související články
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
Výzkum provedený japonskými odborníky naznačuje, že mít doma psa by mohlo být pro dospívající prospěšné. Čtyřnozí mazlíčci totiž zlepšují jejich duševní zdraví a snižují projevy agrese, díky čemuž se dotyční méně často ocitají v sociálních problémech. A zřejmě za tím stojí sdílení mikrobů mezi teenagery a psy! Obecně se ví, že zejména psi a kočky, […]
Objevy Příroda 4.12.2025
Tým vědců z Biologického centra Akademie věd ČR přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte. Pomocí pokročilé elektronové mikroskopie získali vůbec nejdetailnější pohled na to, jak se bakterie rodu Borrelia dostává z místa klíštěcího kousnutí do cév. Českobudějovičtí vědci objevili dosud neznámé mechanismy chování borelií […]
Příroda 4.12.2025
V nejvýchodnější části Šumavy vzniká unikátní model soužití turismu, ekologie a místní ekonomiky. Restaurace čerpají z farem za kopcem, cyklisté jezdí na elektřinu z vodní elektrárny a zvířata pomáhají pečovat o krajinu. Je možné skloubit turismus s přírodou? Na Lipně ukazují, že ano. Když se řekne Lipno, většině Čechů se vybaví vodní hladina, plachetnice a […]
Příroda 3.12.2025
Často skloňovanými jsou v souvislosti s pavouky slova sklípkan a tarantule. Nutno však podotknout, že jde vlastně o jedny a tytéž pavouky. Sklípkani bývají totiž omylem jako tarantule označováni. Ke zmatku přispívá i to, že sklípkan se anglicky řekne „tarantula“. Osminohý predátor, o němž lze správně mluvit jako o tarantuli, je slíďák tarentský (Lycosa tarantula), […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz