Domů     Příroda
Nová vědecká metoda pomáhá odhalit falšované rybí výrobky
Jan Zelenka 6.3.2025
Jak často jsou lososy z lososa?

Ryby a rybí výrobky patří mezi oblíbené a doporučované potraviny s množstvím tělu prospěšných látek. Řadí je to k cenným a často obchodovaným komoditám, což je zase předurčuje k pokusům o falšování.

Spolehlivý systém pro odhalení nepoctivého rybího zboží vyvinuli výzkumníci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) ve spolupráci s firmou Bidfood Czech Republic, s.r.o., Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Univerzitou Karlovou.

Používat ho mohou především kontroloři, laboratoře a další zaškolené subjekty. Na výzkumný tým CARC se může obrátit i veřejnost, pokud potřebuje pravost některé ze zakoupených potravin ověřit.

Ryby bez ryb

Krabí tyčinky bez krabího masa, tuňáková pomazánka bez tuňáka, lososí filet bez lososa. Výrobky, které, jak se lidově říká, neviděly deklarovanou rybu ani z rychlíku. I takové se občas na českém trhu najdou.

Výzkumníci z CARC se proto zaměřili na vytvoření systému pro detekci a identifikaci rybích druhů ve zkoumaných výrobcích, a to molekulárně-biologickými metodami. „Systém schopný rychlého a efektivního odhalení falšování potravin je klíčový pro zajištění bezpečnosti konzumentů i prevenci finančních ztrát, například dovozců ryb a rybích výrobků,“ konstatoval RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., ředitel CARC.

Kdy není lososová pomazánka z lososa odhalí nové testy.

30 procent falše

Falšování se evropskému trhu rozhodně nevyhýbá. To dokazují výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce či záznamy hlášených rizik například v RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) nebo IFS (International Featured Standards).

V roce 2023 dosáhlo množství hlášení týkajících se ryb, hlavonožců, korýšů a mlžů (a souvisejících produktů) téměř 30 % z celkového počtu obdržených oznámení. Z toho se přibližně polovina případů týkala falšování nebo neoprávněné manipulace s produktem, která v konečném důsledku mění vzhled nebo vlastnosti výrobku.

„Ryby se dají falšovat více způsoby. Častým problémem je záměna druhů, která je snadno proveditelná například u prodávaných filetů či rybích prstů nebo pomazánek. Zákazník většinou podle svaloviny nerozpozná třeba lososa obecného od pstruha duhového, protože vypadá obdobně, nebo může zaměnit druhy tresek atd.

Stejně tak se mu to může stát v restauraci, pokud mu podají jiný než deklarovaný druh ryby, a to včetně těch, které jsou na českém trhu poměrně drahé, jako jsou například mořští ďasové a další,“ vysvětluje Ing. Eliška Čermáková, Ph.D. z výzkumného týmu Potravinářská a biochemická technologie CARC.

Falšování rybích podílů je běžnější, než bychom řekli.

PCR se vrací na scénu

Společně s kolegy využívá pro identifikaci a kvantifikaci rybí DNA ve vzorku zejména metodu polymerázové řetězové reakce (PCR), která je dnes již běžně využívanou metodou pro ověřování pravosti potravin.

Veřejnosti je známá z doby covidové pandemie, kdy se používala při testování potenciálních virem zasažených osob.

„Ryby jsou významnou alergenní potravinou. Jako genový marker jsme proto zvolili gen kódující hlavní rybí alergen – parvalbumin. To umožnilo nejen odlišení vybraných rybích druhů, ale také prohloubení znalostí o diverzitě ryb a evolučním vývoji genů kódujících parvalbumin,“ uvedla Eliška Čermáková a dodala:

„Vyvinutá laboratorní sada je přenosná. Skládá se z roztoků specifických reagencií v několika lahvičkách, které se namíchají do reagence v požadovaném množství, přidá se DNA získaná z analyzovaného vzorku a připravená směs se umístí do přístroje zvaného cykler.

Díky sadě lze určit nejen přítomnost živočišného druhu v potravině, ale také jeho množství. Údaj je pak možné porovnat s obsahem deklarovaným na etiketě výrobku. S požadavkem takového ověření se na nás může obrátit samozřejmě i veřejnost.“.

Znalosti pro veřejnost

Doposud tým vyvinul metody pro identifikace dvou druhů mořských ďasů a makrel, pražmy zpěvné, pstruha duhového, lososa obecného a rodu štika. Druhy vybírali s ohledem na zastoupení ryb na českém trhu, riziko falšování a cenu.

Kromě toho vyvinuli také výukovou sadu pro detekci vybraných druhů ryb s využitím metody PCR, která slouží k rozšíření znalostí studentů středních škol, ale nejen jich. Sada obsahuje už také izolovanou DNA nebo si studenti mohou vybrat vlastní vzorek. Se sadami již pracují některé střední školy v Praze a Karlových Varech.

Přestože je projekt již ukončený, výzkumný tým Potravinářská a biochemická technologie CARC vyvíjí metody pro analýzu DNA i dalších alergenních potravin, například máku setého nebo hmyzích druhů schválených v EU pro lidskou spotřebu a do krmiv.

Výrobky s hmyzím podílem se dají již zakoupit i na českém trhu a vědci zkoumají například riziko křížové alergické reakce, tedy zda lidé alergičtí na korýše mají stejně tak alergii na hmyz. Tým pokračuje také v rozšiřování počtu druhů ryb, jejichž přítomnost v potravinách lze pomocí sady testovat.

Foto: Pixabay CARC
Zdroje informací: tisková zpráva CARC
Související články
Příroda 1.12.2025
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přístupných tras. Jak uvede mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný, jeleni mají k přezimování k dispozici celkem 18 shromaždišť. Jedná se o oplocené obory, […]
Příroda Zajímavosti 30.11.2025
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že některé prvky psí povahy mají hlubší biologické kořeny, které jsou u obou druhů překvapivě blízké a nejde tak tedy jen o vliv výchovy nebo prostředí. Do výzkumu […]
Příroda Zajímavosti 29.11.2025
  Zapomeňte na přeplněné hotely, spěch a anonymní turistická letoviska. Jižní Tyrolsko nabízí zcela jiný rozměr cestování – dovolenou na statku. Ubytování u místních farmářů, voňavé domácí produkty, krajina Dolomit jako z pohlednice a možnost poznat region očima těch, kteří v něm žijí po generace. Koncept Roter Hahn, který sdružuje více než 1 600 farem, […]
Příroda Zajímavosti 28.11.2025
Pomocí technologie genové editace CRISPR vylepšená pšenice pomáhá půdním bakteriím vytvářet přírodní hnojivo. To by mohlo být průlomem na cestě k čistšímu, levnějšímu a udržitelnějšímu zemědělství. Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu vyvinuli pšenici, která podporuje půdní bakterie k přeměně atmosférického dusíku na hnojivo využitelné rostlinami. Posílení přirozené sloučeniny v rostlině pšenice aktivuje bakterie k […]
Příroda Zajímavosti 27.11.2025
Kolik odpadu vznikne při výrobě jednoho mobilního telefonu? Přes sto kilogramů. A to kvůli 100gramovému zařízení, které často po pár letech končí v šuplíku. Přitom obsahuje desítky cenných kovů – měď, zlato, palladium… –, které jsme si z přírody vlastně jen půjčili. V Česku lidé ročně odloží přes 12 milionů nepoužívaných mobilů, z toho 150 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz