Domů     Příroda
Nová vědecká metoda pomáhá odhalit falšované rybí výrobky
Jan Zelenka 6.3.2025
Jak často jsou lososy z lososa?

Ryby a rybí výrobky patří mezi oblíbené a doporučované potraviny s množstvím tělu prospěšných látek. Řadí je to k cenným a často obchodovaným komoditám, což je zase předurčuje k pokusům o falšování.

Spolehlivý systém pro odhalení nepoctivého rybího zboží vyvinuli výzkumníci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) ve spolupráci s firmou Bidfood Czech Republic, s.r.o., Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Univerzitou Karlovou.

Používat ho mohou především kontroloři, laboratoře a další zaškolené subjekty. Na výzkumný tým CARC se může obrátit i veřejnost, pokud potřebuje pravost některé ze zakoupených potravin ověřit.

Ryby bez ryb

Krabí tyčinky bez krabího masa, tuňáková pomazánka bez tuňáka, lososí filet bez lososa. Výrobky, které, jak se lidově říká, neviděly deklarovanou rybu ani z rychlíku. I takové se občas na českém trhu najdou.

Výzkumníci z CARC se proto zaměřili na vytvoření systému pro detekci a identifikaci rybích druhů ve zkoumaných výrobcích, a to molekulárně-biologickými metodami. „Systém schopný rychlého a efektivního odhalení falšování potravin je klíčový pro zajištění bezpečnosti konzumentů i prevenci finančních ztrát, například dovozců ryb a rybích výrobků,“ konstatoval RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., ředitel CARC.

Kdy není lososová pomazánka z lososa odhalí nové testy.

30 procent falše

Falšování se evropskému trhu rozhodně nevyhýbá. To dokazují výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce či záznamy hlášených rizik například v RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) nebo IFS (International Featured Standards).

V roce 2023 dosáhlo množství hlášení týkajících se ryb, hlavonožců, korýšů a mlžů (a souvisejících produktů) téměř 30 % z celkového počtu obdržených oznámení. Z toho se přibližně polovina případů týkala falšování nebo neoprávněné manipulace s produktem, která v konečném důsledku mění vzhled nebo vlastnosti výrobku.

„Ryby se dají falšovat více způsoby. Častým problémem je záměna druhů, která je snadno proveditelná například u prodávaných filetů či rybích prstů nebo pomazánek. Zákazník většinou podle svaloviny nerozpozná třeba lososa obecného od pstruha duhového, protože vypadá obdobně, nebo může zaměnit druhy tresek atd.

Stejně tak se mu to může stát v restauraci, pokud mu podají jiný než deklarovaný druh ryby, a to včetně těch, které jsou na českém trhu poměrně drahé, jako jsou například mořští ďasové a další,“ vysvětluje Ing. Eliška Čermáková, Ph.D. z výzkumného týmu Potravinářská a biochemická technologie CARC.

Falšování rybích podílů je běžnější, než bychom řekli.

PCR se vrací na scénu

Společně s kolegy využívá pro identifikaci a kvantifikaci rybí DNA ve vzorku zejména metodu polymerázové řetězové reakce (PCR), která je dnes již běžně využívanou metodou pro ověřování pravosti potravin.

Veřejnosti je známá z doby covidové pandemie, kdy se používala při testování potenciálních virem zasažených osob.

„Ryby jsou významnou alergenní potravinou. Jako genový marker jsme proto zvolili gen kódující hlavní rybí alergen – parvalbumin. To umožnilo nejen odlišení vybraných rybích druhů, ale také prohloubení znalostí o diverzitě ryb a evolučním vývoji genů kódujících parvalbumin,“ uvedla Eliška Čermáková a dodala:

„Vyvinutá laboratorní sada je přenosná. Skládá se z roztoků specifických reagencií v několika lahvičkách, které se namíchají do reagence v požadovaném množství, přidá se DNA získaná z analyzovaného vzorku a připravená směs se umístí do přístroje zvaného cykler.

Díky sadě lze určit nejen přítomnost živočišného druhu v potravině, ale také jeho množství. Údaj je pak možné porovnat s obsahem deklarovaným na etiketě výrobku. S požadavkem takového ověření se na nás může obrátit samozřejmě i veřejnost.“.

Znalosti pro veřejnost

Doposud tým vyvinul metody pro identifikace dvou druhů mořských ďasů a makrel, pražmy zpěvné, pstruha duhového, lososa obecného a rodu štika. Druhy vybírali s ohledem na zastoupení ryb na českém trhu, riziko falšování a cenu.

Kromě toho vyvinuli také výukovou sadu pro detekci vybraných druhů ryb s využitím metody PCR, která slouží k rozšíření znalostí studentů středních škol, ale nejen jich. Sada obsahuje už také izolovanou DNA nebo si studenti mohou vybrat vlastní vzorek. Se sadami již pracují některé střední školy v Praze a Karlových Varech.

Přestože je projekt již ukončený, výzkumný tým Potravinářská a biochemická technologie CARC vyvíjí metody pro analýzu DNA i dalších alergenních potravin, například máku setého nebo hmyzích druhů schválených v EU pro lidskou spotřebu a do krmiv.

Výrobky s hmyzím podílem se dají již zakoupit i na českém trhu a vědci zkoumají například riziko křížové alergické reakce, tedy zda lidé alergičtí na korýše mají stejně tak alergii na hmyz. Tým pokračuje také v rozšiřování počtu druhů ryb, jejichž přítomnost v potravinách lze pomocí sady testovat.

Foto: Pixabay CARC
Zdroje informací: tisková zpráva CARC
Související články
Carl Sagan nazval naši planetu, zachycenou z opačného konce sluneční soustavy, „bledě modrou tečkou“. Astronautovi Jamesu Irwinovi připomínala „vánoční ozdobu zavěšenou v temnotě vesmíru“ a Neilovi Armstrongovi zase „malý hrášek“, který dokázal z povrchu Měsíce zakrýt palcem… I když z vesmíru se Země jeví jako fascinující místo, pravé divy se odehrávají teprve pod pokličkou. Obaluje Zemi jako […]
Objevy Příroda 28.4.2025
Docent Ing. Roman Pavela, Ph.D. z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.) obdržel prestižní ocenění od kalifornské společností ScholarGPS, která ho již loni zařadila do mezinárodního seznamu vysoce hodnocených vědců. Hodnocení ScholarGPS jsou založena na celoživotní nebo předchozí pětileté aktivitě dané osobnosti, s přihlédnutím ke kvalitě publikací a citacím (bez autocitací). Roman Pavela, který […]
Nálezy krápníků, jež vznikají srážením minerálů z kapající vody, v jeskyních hluboko pod Arabským poloostrovem dávají tušit, že toto nehostinné místo mohlo být v dávné minulosti zeleným rájem oplývajícím bujnou vegetací, řekami a jezery a mohlo fungovat jako křižovatka mezi Afrikou a Asii. Arabská poušť, která pokrývá téměř celý Arabský poloostrov, je se svojí rozlohou […]
Příroda 24.4.2025
Země se rozechvěje. Ne z otřesů, ale z bilionů drobných nožek, které si prorazí cestu na povrch. Po sedmnácti letech ticha se do východní části Spojených států vrátí jedna z největších generací periodických cikád – Brood XIV. Tento přírodní fenomén přinese nezapomenutelný orchestr života, který nadchne vědce, fotografy i milovníky přírody.   Cikády Brood XIV […]
Historie Příroda 24.4.2025
Z hustého porostu různých druhů hrášků se vynořil chlap v kněžském rouchu. Do zahrady rozhodně nepřišel pro zdravou svačinku, jeho cílem byla věda! „Tenhle je hranatý, támhleten zas kulatý. Zajímavé,“ kněz odložil motyku a vše si pečlivě zapsal. Revoluční nápad, využít statistiku v zahradě, zdá se přineslo pochopení toho, proč hrášek vypadá tak jak vypadá. Učitel spolu s knězem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz