Domů     Příroda
Změny klimatu ohrožují rýži, základ jídelníčku poloviny planety!

Rýže je základní potravinou pro miliardy lidí na celém světě. Nejdůležitější plodinou je v Asii, kde se poptávka po ní za poslední půlstoletí zdvojnásobila, dále v Latinské Americe a některých částech Afriky.

Nejvíce rýže se pěstuje právě v Asii, odkud je vyvážena do celého světa. Zároveň je to plodina, která citlivě reaguje na změny klimatu. Čínské vědce zajímalo, které klimatické jevy na ni mají nejhorší dopad..

Kvalitu rýže posuzuje indikátor kvality rýže (HRR, high quality rice rate), jenž udává podíl vymletých rýžových zrn, která si po odstranění slupky zachovávají přes tři čtvrtiny své délky. Jedná se o rýži, která se dostává na stoly v domácnostech i restauracích.

Dříve měla rýže v Číně HRR 62 %, v Japonsku až 66 %, jenže za posledních 35 let kvalita klesá. V Číně o 1,45 % za desetiletí, v Japonsku dokonce o 7,6 % za desetiletí, jak ukazují dlouhodobé záznamy.

Co stojí za snižující se kvalitou rýže?

Stojí za tím oteplování Země, které zhoršuje kvalitu rýže, a to nejen její výnos, ale i vzhled, chutnost či její nutriční profil. Dosud se ale vědci detailně nezajímali o to, které klimatické proměnné se na zhoršující se kvalitě rýže podepisují nejvíce.

Čínští vědci z univerzity v Si-anu ve spolupráci s kolegy z francouzské laboratoře Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement se to rozhodli zjistit. Zhotovili velmi přesný model, který posuzuje vliv nejrůznějších klimatických jevů na HRR.

Mezi zkoumané proměnné zahrnuli noční teplotu, denní teplotu, průměrnou denní teplotu, horké dny s teplotami nad 30 až 35 °C, četnost srážek, vlhkost půdy, množství slunečního záření, relativní vlhkost a další.

Ze shromážděných dat jasně vyplynulo, že nejvíce snižují kvalitu rýže příliš vysoké noční teploty. V Japonsku je kritickou hranicí 12 °C, v Číně 18 °C. Když za těchto a vyšších nočních teplot dochází ke kvetení a následně růstu zrn, zpomaluje se rychlost fotosyntézy i akumulace škrobu v zrnech, což snižuje HRR, protože je více zrn náchylných k prasknutí.

Kvalita rýže se bude i nadále zhoršovat

To odpovídá tomu, že se kvalita rýže zhoršila více v jižních regionech obou zemí, které jsou blíže rovníku, a tak v nich panují vyšší noční teploty. Druhým faktorem, který ve velké míře přispívá ke zhoršování kvality rýže, je větší množství slunečního záření během dne, třetí pak nedostatek srážek během dne.

Jenže právě tyto změny s sebou změna klimatu v jihovýchodní Asii přináší, lze tak tedy očekávat, že i do budoucna bude kvalita rýže klesat.

Model, který vědci zhotovili, je velice detailní. Na jeho základě lze velice přesně předpovědět úroveň sklizně pro daný rok v obou zemích. Stačí k tomu shromáždit informace o klimatu, které panovalo 40 dní před sklizní.

Dá se předpokládat, že změny klimatu budou mít horší dopad na HRR čínské rýže, a to především v jižních provinciích, které ovšem dávají světu nejvíce rýže. To by mohlo ohrozit celosvětové zásobování. Proto asijské země pracují na genetických úpravách rýže, které by ji měly ke změnám klimatu učinit odolnější.

Zdroj: Geophysical Research Letters

Foto: Pixabay
Zdroje informací: Geophysical Research Letters
Štítky:
Související články
Příroda Technika 10.12.2025
Že samičky některých opeřených letců snášejí vejce do cizích hnízd, je věc celkem známá. Snad každý si v této souvislosti vybaví kukačku. Ta bývá nezvanou návštěvnicí u jiných druhů. Ovšem existuje i takzvaný vnitrodruhový hnízdní parazitismus. To znamená, že samice nechá vejce v hnízdě ptáka stejného druhu. Dělají to kupříkladu některé kachny, vrabci nebo vlaštovky. […]
Příroda 8.12.2025
Černá vdova. Tento výraz se v lidské společnosti používá pro ženu, vraždící své protějšky. Je to ovšem také poměrně rozšířená přezdívka osminohých predátorů, jež patří mezi snovačky. Odpověď na otázku, co dalo vzniknout oné přezdívce, je úplně jednoduchá. Samička po páření mnohem menšího partnera zahubí, přesněji řečeno ho „slupne“ – což není nic neobvyklého ani […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
Výzkum provedený japonskými odborníky naznačuje, že mít doma psa by mohlo být pro dospívající prospěšné. Čtyřnozí mazlíčci totiž zlepšují jejich duševní zdraví a snižují projevy agrese, díky čemuž se dotyční méně často ocitají v sociálních problémech. A zřejmě za tím stojí sdílení mikrobů mezi teenagery a psy! Obecně se ví, že zejména psi a kočky, […]
Objevy Příroda 4.12.2025
Tým vědců z Biologického centra Akademie věd ČR přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte. Pomocí pokročilé elektronové mikroskopie získali vůbec nejdetailnější pohled na to, jak se bakterie rodu Borrelia dostává z místa klíštěcího kousnutí do cév. Českobudějovičtí vědci objevili dosud neznámé mechanismy chování borelií […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz