Domů     Příroda
Změny klimatu ohrožují rýži, základ jídelníčku poloviny planety!

Rýže je základní potravinou pro miliardy lidí na celém světě. Nejdůležitější plodinou je v Asii, kde se poptávka po ní za poslední půlstoletí zdvojnásobila, dále v Latinské Americe a některých částech Afriky.

Nejvíce rýže se pěstuje právě v Asii, odkud je vyvážena do celého světa. Zároveň je to plodina, která citlivě reaguje na změny klimatu. Čínské vědce zajímalo, které klimatické jevy na ni mají nejhorší dopad..

Kvalitu rýže posuzuje indikátor kvality rýže (HRR, high quality rice rate), jenž udává podíl vymletých rýžových zrn, která si po odstranění slupky zachovávají přes tři čtvrtiny své délky. Jedná se o rýži, která se dostává na stoly v domácnostech i restauracích.

Dříve měla rýže v Číně HRR 62 %, v Japonsku až 66 %, jenže za posledních 35 let kvalita klesá. V Číně o 1,45 % za desetiletí, v Japonsku dokonce o 7,6 % za desetiletí, jak ukazují dlouhodobé záznamy.

Co stojí za snižující se kvalitou rýže?

Stojí za tím oteplování Země, které zhoršuje kvalitu rýže, a to nejen její výnos, ale i vzhled, chutnost či její nutriční profil. Dosud se ale vědci detailně nezajímali o to, které klimatické proměnné se na zhoršující se kvalitě rýže podepisují nejvíce.

Čínští vědci z univerzity v Si-anu ve spolupráci s kolegy z francouzské laboratoře Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement se to rozhodli zjistit. Zhotovili velmi přesný model, který posuzuje vliv nejrůznějších klimatických jevů na HRR.

Mezi zkoumané proměnné zahrnuli noční teplotu, denní teplotu, průměrnou denní teplotu, horké dny s teplotami nad 30 až 35 °C, četnost srážek, vlhkost půdy, množství slunečního záření, relativní vlhkost a další.

Ze shromážděných dat jasně vyplynulo, že nejvíce snižují kvalitu rýže příliš vysoké noční teploty. V Japonsku je kritickou hranicí 12 °C, v Číně 18 °C. Když za těchto a vyšších nočních teplot dochází ke kvetení a následně růstu zrn, zpomaluje se rychlost fotosyntézy i akumulace škrobu v zrnech, což snižuje HRR, protože je více zrn náchylných k prasknutí.

Kvalita rýže se bude i nadále zhoršovat

To odpovídá tomu, že se kvalita rýže zhoršila více v jižních regionech obou zemí, které jsou blíže rovníku, a tak v nich panují vyšší noční teploty. Druhým faktorem, který ve velké míře přispívá ke zhoršování kvality rýže, je větší množství slunečního záření během dne, třetí pak nedostatek srážek během dne.

Jenže právě tyto změny s sebou změna klimatu v jihovýchodní Asii přináší, lze tak tedy očekávat, že i do budoucna bude kvalita rýže klesat.

Model, který vědci zhotovili, je velice detailní. Na jeho základě lze velice přesně předpovědět úroveň sklizně pro daný rok v obou zemích. Stačí k tomu shromáždit informace o klimatu, které panovalo 40 dní před sklizní.

Dá se předpokládat, že změny klimatu budou mít horší dopad na HRR čínské rýže, a to především v jižních provinciích, které ovšem dávají světu nejvíce rýže. To by mohlo ohrozit celosvětové zásobování. Proto asijské země pracují na genetických úpravách rýže, které by ji měly ke změnám klimatu učinit odolnější.

Zdroj: Geophysical Research Letters

Foto: Pixabay
Zdroje informací: Geophysical Research Letters
Štítky:
Související články
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Medicína Příroda 12.11.2025
Rozhodně se neřadí k zástupcům živočišné říše, kteří by se mezi lidmi těšili nějaké oblibě. A to nejen kvůli svému vzhledu. Upíři se totiž, jak napovídá jejich název, živí krví. Kromě toho jsou také přenašeči obávané smrtelné nemoci Upíři obecní žijí v oblastech Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o druh netopýra, který napadá hospodářská […]
Příroda 10.11.2025
Zničující vedro patří k palčivým problémům souvisejícím se změnami klimatu. Na svém kontě už má mnoho lidských životů. Nedávno navíc výzkum víc jak stovky špičkových odborníků přišel s šokujícím závěrem, jež se této problematiky týká V posledních letech byl vliv lidské činnosti na zvyšování teplot studován opakovaně. Vědci ve svých modelech vycházeli ze dvou scénářů […]
Většina rostlin potřebuje k tomu, aby vzkvétala, přijímat dusík, často obsažený v umělých hnojivech. Jen některé se bez něj obejdou. A právě na ně se zaměřili vědci, aby studovali, zda by se změny, ke kterým u nich došlo, daly adaptovat i na plodiny potřebné k našemu přežití, jako jsou pšenice, kukuřice či rýže. Pro většinu […]
Historie Příroda 5.11.2025
Tihle ptáci se de facto stali jakýmisi kolegy archeologů. Řeč je o orlosupech bradatých, kteří na stavbu hnízd používají coby materiál různé ukořistěné předměty. Díky tomu mohli španělští vědci odhalit řadu cenných artefaktů Experti, kteří se rozhodli nahlédnout do 12 opuštěných hnízd orlosupů v jižním Španělsku, museli projevit určitou dávku odvahy. K těžko přístupným „obývakům“ […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz