Domů     Medicína
Až 39 milionů lidí by v příštích 25 letech mohly zabít odolné superbakterie
Zdroj: Pixabay

Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti antibiotikům postupně budují odolnost.

V nejbližší budoucnosti se tak zřejmě nemoci, jejichž původci jsou bakterie, opět stanou metlou lidstva….

Odolností bakterií vůči antibiotikům se zabývá projekt GRAM (Global Research on Antimicrobial Resistance), na kterém spolupracují odborníci z Univerzity v Oxfordu a Institutu pro měření a hodnocení zdraví (IHME) na Washingtonské univerzitě.

Finančně jej podporuje například organizace Wellcome Trust a Nadace Billa a Melindy Gatesových. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) j představuje rezistence bakterií jednu z největších hrozeb pro lidstvo do budoucna.

Druhý penicilin v nedohlednu

Ačkoliv se lidstvo snaží vymýšlet stále nová antibiotika, bakterie se učí jim odolávat rychleji, než jsou vědci schopni přicházet s novými. V příštích letech by se tak mohly objevit léky proti některým konkrétním chorobám, jako je například kapavka, nepředpokládá se však, že by se v brzké době objevilo nové antibiotikum, které by stejně zázračně jako penicilin dokázalo léčit většinu bakteriemi způsobených chorob.

Zdroj: WikiCommons

Odhaduje se proto, že by v průběhu následujících 25 let mohly mít baterie na svědomí až 39 milionů lidských životů po celém světě. Přibližně v roce 2050 by tyto odolné superbakterie měly přispívat k více než 8 milionům úmrtí ročně, což představuje 40 % úmrtí na všechny infekční nemoci.

Odborníci zapojení do projektu GRAM ve své první zprávě před dvěma roky odhalili, že roku 2019 měly odolné superbakterie přímo i nepřímo na svědomí asi 1,2 milionu úmrtí. Do roku 2050 by na nemoci vyvolané odolný bakteriemi mělo umírat 1,5krát více lidí.

Přes milion mrtvých za rok

Vědci studovali údaje pocházející z celého světa, aby byli schopni určit, jaké na dopady má rezistence vůči antibiotikům na úmrtnost. Analyzovali přitom 520 milionů individuálních záznamů z různých zdrojů, zejména nemocnic.

Zajímali se o 11 druhů nemocí, 22 konkrétních mikrobů a 84 interakcí mezi těmito mikroby a lidmi všech věkových kategorií ve 204 zemích. Zjistili, že mezi roky 1990 až 2021 zabily superodolné bakterie více než milion lidí ročně, přičemž v roce 1990 to bylo 1,06 milionu a v roce 2021 už 1,14 milionu životů. Částečně se pak podílely přibližně na 5 milionech úmrtí ročně.

Mezi roky 2025 až 2050 zabijí superodolné bakterie dle odhadu odborníků projektu GRAM asi 39 milionů lidí, kdy jen v roce 2050 to bude 1,91 milionu mrtvých, a nepřímo se budou podílet na smrti 170 milionů lidí, přičemž v roce 2050 to bude 8,22 milionu zemřelých.

Rozložení nebude rovnoměrné, nejzranitelnější budou starší a chroničtí nemocní lidé, nejvíce úmrtí má nastat v jižní Asii a subsaharské Africe. Stále je však naděje, že se vědcům podaří přijít se zcela novými léky, které nahradí stále méně funkční antibiotika.

Štítky:
Související články
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále nejčastější příčinou úmrtí ve světě i u nás. V roce 2022 trpělo nějakou nemocí srdce téměř 3 miliony Čechů. Lékaři tradičně hodnotí riziko rozvoje těchto chorob u pacientů na základě vysokých hodnot LDL tedy „špatného“ cholesterolu. Nový výzkum ukazuje, že je přínosné sledovat i další parametry… Lékaři se snaží předvídat riziko […]
Zdravé ledviny přefiltrují denně stovky litrů krve. Pokud však selhávají, musí pomoci technologie – dialýza. Ta se v Česku týká přibližně 6 500 lidí. Poškozené ledviny přitom zpočátku nebolí a jejich selhání se ani nijak neprojevuje. I proto lékaři často chronické onemocnění ledvin (CKD) objeví až v pokročilé fázi. V nejvážnějších případech se jejich nositelé nevyhnou dialýze, příznivější […]
Dánští vědci odhalili možné spojení mezi dlouhodobým vystavením jemným prachovým částicím ve vzduchu (PM2,5) a zvýšeným rizikem neplodnosti u mužů. Zároveň zjistili, že hluk z automobilové dopravy může být faktorem neplodnosti u žen starších 35 let. Výsledky této studie byly publikovány v prestižním časopise The BMJ a otevírají prostor pro další výzkum, který by mohl […]
Koleno je nejsložitějším kloubem v lidském těle. V dnešní době se řada lidí potýká s jeho bolestmi, přičemž její úplně nejčastější příčinou je artróza, která trápí až tři čtvrtiny lidí po padesátce a stále častěji se objevuje i u lidí po třicítce. Co tkví za nárůstem výskytu těchto bolestí? Kolenní kloub spojuje stehenní kost, holenní […]
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte na svět. Nejranější fáze lidského života jsou totiž plné překážek, které ne každý zárodek dovede překonat. Aktuální výzkum českých vědců publikovaný v prestižním vědeckém časopise Nature Communications […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz