Domů     Zajímavosti
Proč žijí ženy zpravidla déle než muži?
Zdroj: Pixabay

I když žijí ve stejných podmínkách, mají manželky tendenci žít déle než jejich manželé, a i obecně se ženy dožívají vyššího věku než muži. Proč tomu tak je? Podle odborníků za tím stojí hned několik důvodů..

V České republice činí střední délka života u žen přibližně 82 let a u mužů 76 let. Podle předpovědi OSN to v roce 2050 bude 86 a 82 let. Nejinak je tomu i jinde ve světě. Podle Virginie Zarulliové, docentky demografie na University of Southern Denmark, jsou dvě z hlavních příčin biologické.

První z nich se týká rozdílu v pohlavních hormonech. Ženy produkují více estrogenu a méně testosteronu než muži a opačně.

Rozdíl v pohlavních hormonech

Estrogen je přitom chrání před řadou nemocí, včetně kardiovaskulárních onemocnění, jak dokládá studie z roku 2017 uveřejněná v časopise Biology of Sex Differences. Naopak vysoké hladiny testosteronu jsou spojeny se zvýšeným rizikem některých onemocnění, jako je rakovina děložního čípku a prsu u žen a rakovina prostaty u mužů, podle studie z roku 2020 zveřejněné v časopise Nature Medicine.

„Testosteron je také spojován s rizikovým chováním a vyšší mírou agrese, což může u mužů zvýšit riziko úmrtí v mladším věku,“ dodává Zarulliová.

Ve hře je však také genetická složka. Lidé mají dva pohlavní chromozomy X a Y, ženy mají dva chromozomy X, zatímco muži po jednom X a Y. „Chromozon Y je vlastně chromozom X s chybějící nohou, chybí mu genetický materiál,“ vysvětluje Zarulliová a pokračuje:

„Zatímco ženy mají díky dvěma chromozomům X záložní plán pro případ, kdy je na jednom z nich špatná mutace, muži ne.“ To je příčinou výskytu některých poruch a nemocí, jako je hemofilie, projevující se poruchou srážlivosti krve, či Duchennova svalové dystrofie, která způsobuje postupné ochabování svalů, pouze u mužů.

Zdroj: WikiCommons by Richard Wheeler

Dívky přežily hladomory i epidemie

Důkaz o tom, že je rozdíl v očekávané délce života u mužů a žen čistě biologický, podává studie provedená v roce 2003 na více než 11 000 katolických jeptiškách a mniších, žijících v Bavorsku mezi roky 1890 a 1995. V přísných podmínkách kláštera měli muži i ženy podobný životní styl, obě pohlaví se rovněž vyhýbala rizikovému chování, přesto i tam žily ženy déle než muži.

Podle docentky Zarulliové dává biologie ženám v průměru asi dva roky života navíc.

Nadto, i v prostředí s vysokou kojeneckou úmrtností, jako byly v minulosti hladomory či epidemie, měly novorozené dívky vyšší míru přežití než novorození chlapci, podle výsledků studie z roku 2018 zveřejněné v časopise Proceeding of the National Academy of Sciences.

Ženy žijí v průměru o 4 až 5 let déle než muži, co jim tedy vedle biologie přidává roky života navíc oproti mužům? „Sociální faktory rovněž sehrávají významnou roli,“ myslí si docentka Zarulliová.

Životní styl hraje roli

Muži mají tendenci kouřit častěji než ženy a dopřávají si rovněž více alkoholu. V České republice kouří denně 20 % mužů a 12 % žen, nadměrnou spotřebu alkoholu pak má 25 % mužů a 10 % žen. Naopak ženy častěji konzumují zdravou stravu, zatímco muži častěji preferují tučná jídla a fast food.

Ženy rovněž s o 33 % vyšší pravděpodobností navštíví v případě zdravotních problémů lékaře než muži. Proto dnes ženy žijí déle, nebylo tomu tak ale vždy. Ke změně začalo docházet až na počátku 20. století, předtím podléhaly ženy nejrůznějším infekčním onemocněním ve stejné míře jako muži, mnoho jich také umíralo při porodu.

Štítky:
Související články
Suché akademické definice říkají: Priming je experimentální rámec, ve kterém zpracování počátečního stimulu ovlivní odpověď na stimul následující. Jak tuto obtížně stravitelnou větu pochopit? Představte si, že uvidíte na dovolené v Maroku varování před hady. Jdete si tak křovinatou krajinou v podhůří Atlasu, když v tom sebou trhnete – zahlédli jste hada! Vzápětí se ale zasmějete – jednalo […]
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že hydrogelové mikročástice podávané čmelákům a včelám ve vodě s cukrem vedly k o 30 % vyšší míře přežití u jedinců, kteří byli vystaveni smrtelným dávkám […]
V posledních letech stále více Čechů ukládá své úspory do zlata. Rychle roste obliba nákupů zlata na internetu, v možnostech jeho úschovy jsou Češi spíše rezervovaní. Většina drobných investorů má tak drahý kov stále doma. Zlato je dnes možné koupit v kamenných prodejnách nebo online. A právě nákup po síti Češi poslední dobou stále více upřednostňují. „Nejvíce obchodů […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
Metodická příručka EKOABECEDA, vytvořená v rámci školního programu Recyklohraní a iniciativy Replastuj, se letos stala nepostradatelným průvodcem pro aktivní výuku environmentální výchovy na téměř 300 základních školách v České republice a na Moravě. Učitelé ji využili jako objektivní zdroj informací, inspiraci pro zajímavé aktivity a hravé úkoly, které otevírají dveře do problematiky plastových obalů a […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz