Domů     Medicína
Klíč k úspěšnému oplodnění? Důkladná znalost vajíček
Veronika Tyrková 21.8.2024
FOTO: Unsplash

Dosud bylo pochopení jejich detailní struktury a fungování opomíjeno. To se teď mění. Kliniky asistované reprodukce se v poslední době zaměřují na pochopení vnitřní struktury ženského vajíčka. To, jak vajíčko (oocyt) vypadá zevnitř, podobně jako jeho genetika významně ovlivňují úspěšnost léčby neplodnosti..

Lidská vajíčka stále ještě nebyla dostatečně prozkoumána. Nejvíc zmapovaný je problém nerovnoměrného rozložení chromozomů, s nímž souvisejí genetické poruchy. „Vajíčko je ale buňka, která žije a má specifické buněčné složení.

I to je potřeba zkoumat. Příčinou neplodnosti totiž může být také špatná cytoplazma, tedy vnitřní prostředí vajíčka,“ popisuje vědkyně PharmDr. Zuzana Holubcová, Ph.D., která se dlouhodobě zabývá studiem vývoje oocytů.

Až na hranici nanosvěta

Tento výzkum zahájila během pracovního pobytu v anglické Cambridgi, poté se vrátila do České republiky a v roce 2015 začala spolupracovat s brněnskou klinikou Reprofit. „Vajíčko sice může vykazovat vnější znaky oplození, to však nemusí být úplně vypovídající.

Proto se v oddělení vědy a výzkumu zaměřujeme i na pochopení vnitřní struktury vajíčka. Pomocí speciálních vysokorozlišovacích mikroskopů je s kolegy zkoumáme na úrovni nanometrů,“ popisuje vědkyně. Právě vědecký výzkum a aplikace získaných poznatků do praxe jsou jedním z klíčů úspěchu léčby pomocí IVF. Vědci v Reprofitu úzce spolupracují s embryology, kteří díky nim dokážou lépe posoudit, zda je vajíčko dostatečně kvalitní a zralé.

„Zjednodušeně lze říct, že vajíčko je maminka, která dítěti sbalí svačinu na cestu, a spermie tatínek, který ho odveze na autobus. Teprve na výletě se ukáže, jestli bez nich dítě – tedy embryo – dokáže fungovat samostatně,“ vysvětluje PharmDr. Holubcová.

Ideální věk? 25 let

Aby se embrya vyvíjela správně, musejí odborníci vybrat ta nejkvalitnější vajíčka a správně načasovat jejich oplození. Jak vědkyně upozorňuje, kvalita genetické výbavy vajíček u žen s přibývajícími roky klesá a s ní i úspěšnost IVF. „Není to tak, že se vzbudím ve 34 letech a řeknu si:

Jsem zdravá, vše je v pohodě a teď budu mít dítě. Ideální věk na těhotenství je kolem 25 let,“ říká PharmDr. Holubcová. Vnitřní prostředí vajíčka ale podle ní může být narušené v jakémkoli věku ženy. „Nad tím, proč se případně oplození nepovedlo, je proto třeba přemýšlet v širších souvislostech,“ zdůrazňuje vědkyně.

Spolupráci s vědci reprodukční kliniky oceňují. Pomáhá jim monitorovat úspěšnost využívaných metod a neustále zdokonalovat výsledky své práce.

 

Autor: Jiří Lukša

Související články
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz