Domů     Medicína
Osamělí lidé častěji trpí nočními můrami
Zdroj: Pixabay

Pocity osamělosti, stejně jako poruchy spánku patří mezi vážné problémy veřejného zdraví, s obojím se navíc potýká čím dál více lidí. Jsou spojeny se zvýšeným rizikem deprese, snížené imunity, chronických nemocí i předčasné smrti.

Podle nejnovější studie, za kterou stojí vědci z Oregonské státní univerzity, mezi osamělostí a poruchami spánku existuje spojitost..

„Touha někam patřit je vrozená a základní potřeba člověka. Pokud nám tohle chybí, může to mít závažné následky,“ říká Frank Infura, docent psychologie na Arizona State University. Ten stál za výzkumem, týkajícím se míry osamělosti u lidí středního věku ve Spojených státech ve srovnání se stejně starými lidmi v Evropě.

Závěry jeho výzkumu byly zveřejněny letos na jaře v časopise American Psychologist. Ze studie vyplynulo, že Američané ve věku mezi 45 a 65 lety jsou osamělejší než jejich evropské protějšky.

Američané jsou osamělejší než Evropané

Odborníci se zaměřili právě na lidi ve středním věku, kteří se často musejí starat nejen o své dospívající děti, ale i o stárnoucí rodiče, takže jim nezbývá příliš času na budování a udržování sociálních vazeb.

„Domníváme se, že vyšší míra osamělosti, kterou Američané hlásí v porovnání se svými protějšky z jiných zemí, je důsledkem omezených sociálních záchranných sítí a kulturních norem, které upřednostňují individualismus před společenstvím,“ předpokládají autoři studie.

Američané se rovněž častěji stěhují, což dále oslabuje jejich vazby s jinými lidmi.

Zdroj: Pixabay

Osamělost přitom prokazatelně škodí zdraví, podle vědců je statisticky stejně nebezpečná jako kouření. Snižuje imunitu, zvyšuje náchylnost k chronickým nemocím, depresím i pravděpodobnost předčasné smrti.

Nyní přišli vědci z University of Arizona, University of Tampa, Oregon State University a Whitworth University s další studií, která dává do souvislosti osamělost a špatný spánek. Podle zjištění vědců trápí osamělé lidi častěji noční můry.

Spojujícím prvkem mezi osamělostí a četností a závažností nočních můr je podle nich stres.

Osamělost narušuje spánek, vede k depresím a nemocem

Dalšími faktory jsou pak nadměrné hloubání nad starostmi, které zvyšuje úroveň úzkosti a strachu, a dále časté noční buzení. Všechny tyto stavy jsou spojené s osamělostí a vedou k poruchám spánku. „Když není potřeba mezilidských vztahů u lidí naplněná, trpí fyzicky, psychicky i společensky.

Stejně jako hlad nebo únava znamenají, že člověk nemá dostatek kalorií nebo spánku, osamělost se vyvinula, aby varovala jednotlivce, když jim chybí kontakt s jinými lidmi,“ vysvětluje Colin Hesse z Oregon State University.

Osamělost je všeobjímající stav, který významně ovlivňuje zdraví, výrazný vliv pak má na zhoršenou kvalitu spánku, která se mimo jiné projevuje nočními můrami. Výzkum odborníci prováděli na 1600 dospělých ve věku 18 až 81 let, pocházejících ze Spojených států amerických.

„Kvalitní spánek je základním pilířem kognitivního fungování, regulace nálady, metabolismu a mnoha dalších aspektů duševní pohody,“ říká Hesse a dodává: „Proto je tak důležité prozkoumat psychologické stavy, které narušují spánek, přičemž osamělost je mezi nimi klíčová.“.

Štítky:
Související články
Pokud dostanete do ruky výsledek z vyšetření krve, pak vás asi bude zajímat jen to, jestli máte skupinu A, B, AB nebo 0. Pro medicínu je to ale naprosté minimum. Když budete potřebovat transfuzi, budou lékaři chtít znát i váš Rh faktor a vliv mívá i méně známý krevní systém Kell.   I to jsou stále […]
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny. Příčin je pravděpodobně více, podle odborníků se na tom však významně podílí zejména strava. Co jíst či nejíst, abychom snížili riziko rozvoje rakoviny? […]
Při srpkovité anémii mají červené krvinky odlišný tvar, místo promáčknutých piškotů jsou to protažené srpky, což omezuje množství kyslíku, které jsou schopné přenášet. Onemocnění s sebou přináší řadu život ohrožujících komplikací. Léčba existuje, ale je riziková a finančně náročná. Vědci však nyní zřejmě narazili na jednodušší způsob, jak nemoc vyléčit. Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění. […]
Angelmanův syndrom je vzácné genetické onemocnění, které postihuje vývoj a funkce mozku. Kvůli typickému úsměvu a častému smíchu postižených se v Česku pro tuto poruchu vžilo pojmenování „syndrom šťastného dítěte“, v angličtině zase Happy puppet neboli Šťastná loutka. Zatím na něj neexistuje lék, ačkoliv čeští lékaři by to, za podpory veřejnosti, mohli změnit. Syndrom poprvé […]
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz