Domů     Medicína
Na vývoji vakcíny proti leishmanioze se podílejí i čeští odborníci
Zdroj: WikiCommons

Ačkoliv se v České republice leishmanióza prakticky nevyskytuje, asi 200 milionů lidé v Asii, Africe, Jižní a Střední Americe, stejně jako na jihu Evropy žije v oblastech, kde je toto onemocnění běžné.

Infikováno je jím až 12 milionů lidí, ročně jich na nákazu zemře až 50 tisíc. Jedná se o opomíjenou tropickou chorobu, proti které neexistuje očkování. Zatím!.

Leishmanióza je onemocnění vyvolané prvoky z rodu Leishmania, přičemž na lidi je infekce přenášena hostiteli, kterým se říká flebotomové. Jedná se o drobný dvoukřídlý hmyz podobný komárům, jehož samičky sají krev.

Vyskytuje se převážně v teplejších zeměpisných šířkách. Inkubační doba onemocnění jsou dva týdny až několik měsíců. Vyskytuje se ve třech formách. Nejzávažnější forma, viscerální leishmanióza, napadá játra a slezinu a pokud není včas léčena, postižený zemře.

Kožní leishmanióza zanechává jizvy

Nejrozšířenější formou nemoci je kožní leishmanióza, který se projevuje lézemi na kůži, jež se hojí jizvou. Naštěstí není smrtelná. A nakonec existuje kožně-slizniční leishmanióza, která kromě kůže napadá i chrupavčité tkáně obličeje, které ničí.

Prevencí před nákazou je používání repelentů, krytí těla vhodným oblečením a umisťování sítí do oken. Účinná vakcína zatím neexistuje. Obzvláště vnímaví jsou k nákaze leishmaniózou psi, proto by do oblastí výskytu neměli cestovat.

Zdroj: WikiCommons

U nás se ročně vyskytne jen několik případů zavlečené leishmaniózy, přesto na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity působí parazitologové, kteří jsou průkopníky nejen u nás, ale i ve světě ve studiu flebotomů, a zejména jejich vlastností, které ovlivňují vývoj leismanií uvnitř jejich těl a rozhodují o přenosu infekce na obratlovce.

Petr Volf a Jovana Sádlová z laboratoře Biologie hmyzích vektorů vybudovali laboratoř a insektárium pro zkoumání flebotomů a postupně získávali znalosti o nich i mezinárodní renomé.

Systém testování vakcín

Nyní se zapojili do mezinárodního výzkumu, jehož cílem je vyvinutí co nejefektivnějšího systému pro testování vakcín proti leishmanióze. K účasti na projektu Leish Challenge je vyzvali kolegové z Centra pro imunologii a infekční nákazy Univerzity z Yorku, kteří projekt vedou, když zjistili, že Češi mají pro výzkum dokonale vybavenou laboratoř i odpovídající zkušenosti.

Řada odborníků nyní pracuje na vývoji vakcín proti leishmanióze, jejich testování v přirozených podmínkách je však obtížné.

„Nově nakažení pacienti bývají rozptýleni po vesnicích. Museli byste vakcinovat tisíce lidí v různých vesnicích a druhou polovinu obyvatel ponechat bez vakcíny. Takové testy jsou složité z etického, finančního i časového hlediska,“ vysvětluje Petr Volf.

Projekt Leish Challenge se skládá z několika etap. Nejprve byly izolovány vhodné kmeny Leishmania major od pacientů v Izraeli, poté byla provedena jejich celogenomová sekvenace a charakterizace jejich patogenních účinků na myších, což zajistila Hebrejská univerzita v Jeruzalémě, která byla do projektu rovněž zapojena.

Zkoumání přenosu nákazy

Čeští odborníci měli za úkol sledovat vývoj leismanií ve flebotomech a myších a testovat možnosti přenosu nákazy na myši bodnutím nakaženými přenašeči. Následně bylo třeba přistoupit k práci s lidskými dobrovolníky.

Volf se Sádlovou měli za úkol zajistit, aby nenakažení flebotomové sáli na lidech, neboť přenašeč a jeho sliny vyvolávají u pobodaných zcela specifickou imunitní odpověď. „Poté kolegové doprovázeli zásilku flebotomů do laboratoře v Yorku, kde jsme provedli nákazu leismaniemi a využili je k pokusu s lidskými dobrovolníky. Nakažení flebotomové by totiž cestovat nemohli,“ popisuje Petr Volf.

Deset dní po nakažení flebotomů jimi byli poštípání dobrovolníci v Yorku, aby u nich mohl být sledován postup nákazy. Flebotomy museli vědci udržet naživu dost dlouho na to, aby mohli na dobrovolnících sát i podruhé.

„To se podařilo ve více než osmdesáti procentech případů a z těch pobodaných lidi naprostá většina onemocněla a mohla být využita k různým imunologickým testům,“ dodává Volf. Odborníci z Anglie a Izraele pak sledovali vývoj lézí.

Volfův tým nyní publikoval studii v Nature Communiactions, v níž popsal mechanismus přichycení leismanií ke střevu flebotoma a identifikoval, které proteiny jsou za to odpovědné. Čeští parazitologové doufají, že jejich zjištění pomohou lepšímu porozumění přenosu leishmaniózy a přispějí k vývoji vakcíny proti ní.

Štítky:
Související články
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny. Příčin je pravděpodobně více, podle odborníků se na tom však významně podílí zejména strava. Co jíst či nejíst, abychom snížili riziko rozvoje rakoviny? […]
Při srpkovité anémii mají červené krvinky odlišný tvar, místo promáčknutých piškotů jsou to protažené srpky, což omezuje množství kyslíku, které jsou schopné přenášet. Onemocnění s sebou přináší řadu život ohrožujících komplikací. Léčba existuje, ale je riziková a finančně náročná. Vědci však nyní zřejmě narazili na jednodušší způsob, jak nemoc vyléčit. Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění. […]
Angelmanův syndrom je vzácné genetické onemocnění, které postihuje vývoj a funkce mozku. Kvůli typickému úsměvu a častému smíchu postižených se v Česku pro tuto poruchu vžilo pojmenování „syndrom šťastného dítěte“, v angličtině zase Happy puppet neboli Šťastná loutka. Zatím na něj neexistuje lék, ačkoliv čeští lékaři by to, za podpory veřejnosti, mohli změnit. Syndrom poprvé […]
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz