Domů     Medicína
Zbavuje se mozek během spánku toxinů?
Martin Janda 3.8.2024

Spánek je úžasná věc. Člověk zregeneruje psychicky i fyzicky, odpočine si, nabere nových sil. Ale že by pomáhal vyplavit toxiny nahromaděné v mozku? Nová studie se kloní spíše k negativní odpovědi..

Tedy, ne že by se mozek jedů během spánku úplně nezbavoval. Ale tento proces neprobíhá v tak velkém množství, jak neurovědci očekávali. Alespoň to vyplývá z nové studie zveřejněné v časopise Nature Neuroscience.

Regenerační účinek dobrého nočního odpočinku je všeobecně známý tento efekt byl obvykle vysvětlován tím, že mozek během spánku vyplavuje toxiny. Nová zjištění však naznačují, že tato teorie, která se stala dominantním názorem v neurovědách, by mohla být chybná.

Studie zjistila, že vylučování a pohyb tekutin v mozku myší je ve skutečnosti během spánku a anestezie výrazně snížen. „Pokud jste nevyspalí, pokazí se vám nespočet věcí, spoustu věcí si nepamatujete, základní koordinace může být obtížná,“ řekl biofyzik a jeden z autorů studie Nick Franks, který působí na Imperial College London.

„Myšlenka, že váš mozek během spánku provádí základní úklid, se tak zdá být logická.“.

K této hypotéze však dosud neexistoval přímý důkaz. Při práci na nové studii vědci použili ke studiu mozku myší fluorescenční barvivo. To jim umožnilo sledovat, jak rychle se barvivo přesouvá z dutin naplněných tekutinou, tzv.

komor, do jiných oblastí mozku, a přímo měřit rychlost odstraňování barviva z mozku.

Měření poté ukázala, že u spících myší bylo vylučování barviva sníženo přibližně o 30 % a u myší, které byly pod narkózou, dokonce o 50 % ve srovnání s myšmi, které byly udržovány při vědomí. „Detoxikace mozku byla vnímána jako jeden z hlavních důvodů, proč spíme.

Je samozřejmé, že jsme byli velmi překvapeni, když jsme v našich výsledcích pozorovali opak,“ řekl Franks. „Zjistili jsme, že rychlost vyplavování barviva z mozku byla výrazně snížena u zvířat, která spala, nebo byla pod anestetikem.“ Vědci předpokládají, chování lidského mozku nebude jiné, protože spánek je základní potřebou společnou všem savcům.

Další s autorů studie ředitel britského Institutu pro výzkum demence Bill Wisden výsledky práce komentoval: „Vědci se domnívají, že spánek je pro ně důležitý: Existuje mnoho teorií o tom, proč spíme, a i když jsme ukázali, že odstraňování toxinů nemusí být klíčovým důvodem, nelze zpochybnit, že spánek je důležitý.“.

Nová zjištění jsou důležitá pro výzkum demence a to především vzhledem k rostoucímu počtu důkazů o souvislosti mezi špatným spánkem a rizikem Alzheimerovy choroby. Dosud nebylo jasné, zda nedostatek spánku může být příčinou této neurodegenerativní nemoci, nebo zda je pouze jejím časným příznakem.

Někteří badatelé předpokládali, že bez dostatečného spánku nemusí být mozek schopen účinně odstraňovat toxiny, ale nejnovější výzkum vyvolává pochybnosti o věrohodnosti tohoto vysvětlení. „Tato hypotéza, pravděpodobně zvýšila obavy lidí, že pokud nebudou spát, bude pravděpodobnější, že se u nich vyvine demence,“ řekl Franks.

Nějaká souvislost tu však zřejmě je. „Narušený spánek je běžným příznakem, se kterým se lidé trpící demencí setkávají. Stále však nevíme, zda je to důsledek nebo hnací faktor progrese onemocnění. Je možné, že kvalitní spánek pomáhá snižovat riziko demence i z jiných důvodů, než je odstraňování toxinů,“ podotkl Wisden a dodal:

„Druhou stránkou naší studie je, že jsme prokázali, že očista mozku je vysoce účinná během bdělého stavu. Obecně lze říci, že bdění, aktivita a cvičení mohou účinněji čistit mozek od toxinů.“.

Související články
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz