Domů     Ostatní
Úhyn indických supů ohrožuje na životě i lidské obyvatele Indie
Zdroj: WikiCommons by Yann Forget

Sup indický je středně velký pták se žlutým zobákem a hnědým peřím, blízký příbuzný supa bělohlavého. Hnízdí převážně na útesech a skalách ve střední a jižní Indii. Jeho populace je nyní, vinou člověka, na pokraji vyhynutí, v důsledku čehož se v ohrožení života ocitají také Indové..

Sup indický (Gyps indicus) je asi metr dlouhý pták s rozpětím křídel od 2 do 2,4 metrů. Má malou, holou, tmavohnědou hlavu s dlouhým krkem a dlouhým nažloutlým zobákem. Důvodem, proč jsou jeho hlava a krk holé, je fakt, že by si znečištěné peří na nich sám neuměl vyčistit.

Vodu nemiluje a v Indii je jí navíc spíše nedostatek. Jeho tělo je kryto světlehnědým peřím s tmavšímu letkami, na stehnech má peří bílé. Váží kolem šesti kilogramů a živí se převážně mrchožravě, což se mu stalo téměř osudným.

Zatímco v 90. letech minulého století se jeho populace pohybovala kolem 50 milionů jedinců, od roku 2002 patří ke kriticky ohroženým druhům. Ve volné přírodě žije jen 5 000 až 15 000 dospělých supů indických.

Důvodem je diclofenac, což je levný nesteroidní lék na bolest kloubů, který je často podávaný skotu, pro supy je však jedovatý. Když se supi začali živit mršinami krav, léčených diclofenacem, začaly jim selhávat ledviny, což vedlo k jejich úhynu. Jejich populace masivně poklesla, ztráty se pohybují kolem 91 až 98 %.

Nezastupitelná role supů

„Supi jsou považováni za zdravotní policii v přírodě díky své důležité roli při odstraňování uhynulých zvířat, která obsahují bakterie a patogeny. Bez nich se mohou nemoci šířit,“ komentuje negativní dopady úbytku supů na ekosystém Eyal Frank z Harrisovy školy pro veřejnou politiku při Chicagské univerzitě.

Ten spolu s Anantem Sudarshanem z britské Warwické univerzity vypracoval studii o dopadech poklesu supí populace na ekosystém, jehož byli součástí, stejně jako na obyvatelstvo Indie.

Zdroj: WikiCommons by ILRI

Tím, že se supi postarali o rozkládající se mršiny, bránili výskytu nebezpečných bakterií a šíření nemocí. Bez nich přibylo toulavých psů, kteří se dostávali do interakce s lidmi a přenášeli na ně vzteklinu.

Ačkoliv to vedlo ke zvýšení prodeje vakcín proti vzteklině, efekt nebyl dostatečný. Psi navíc nebyli schopní odstraňovat v dostatečné míře v horku se rychle rozkládající mrtvá těla, takže se bakterie a patogeny i tak dostaly do pitné vody a zapříčinily její fekální znečištění.

O 4 % vyšší úmrtnost lidí

Vědci zjistili, že v oblastech, kde se supi v minulosti hojně vyskytovali, došlo ke zvýšení úmrtnosti lidí o 4 % ve srovnání s regiony, kde jich vždy žilo málo. V roce 2019 chovali v Indii více než 900 milionů zvířat, přičemž zemědělci ve velkém spoléhali na supy, že se postarají o jejich mršiny.

Indická vláda oznámila už v roce 2005, že diclofenac zakáže, nicméně ještě v dubnu 2011, kdy už zákaz rok platil, se lék hojně používal, a to i přesto, že za něj existuje přijatelná náhrada, meloxicam, která supům neškodí.

Ze studie vyplývá, že masivní snížení supí populace mezi roky 2000 až 2005 mělo za následek asi stotisíc lidských životů ročně. Materiální škody spojené s jejich úhynem vyčíslili odborníci na 69 miliard dolarů, tedy asi 1,6 bilionů korun.

„Zničení supů v Indii je mimořádně silným dokladem těžko napravitelných a těžko předvídatelných škod pro lidi, které mohou vzniknout v důsledku likvidace nějakého živočišného druhu,“ upozorňuje Sudarshan.

Štítky:
Související články
Paleontologům se v Německu podařilo objevit dva zuby a kolenní čéšku dosud neznámého hominida, který byl, se svojí vahou pouhých 10 kg, zřejmě nejmenším hominidem, který kdy obýval naši planetu. V oblasti kolem Augsburgu navíc nežil sám… Do skupiny označované jako hominidé dnes spadají vedle lidí ještě orangutani, šimpanzi a gorily. Zatímco člověk obývá všechny […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
Před více než 100 lety dal Jaroslav Heyrovský světu revoluční analytickou metodu – polarografii. Před téměř 70 lety vyrobili Češi plastickou trhavinu Semtex a ve stejné době Otto Wichterle dokončoval první hydrogelovou kontaktní čočku pro korekci optických vad zraku. V nedávnější době profesor Holý vyvinul nové skupiny léčiv, antivirotik, proti HIV/AIDS, virovou hepatitidu typu B či […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence u osob starších 65 let. K jejím příznakům patří poruchy paměti, poškození kognitivních a intelektuálních funkcí i fyzických schopností. Nyní vědci z Kodaňské univerzity zjistili, že průběh nemoci mohou zpomalit třísloviny obsažené například v granátovém jablku, malinách či vlašských ořeších. Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou či jinou formou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz