Domů     Příroda
Splynutí organismů spustilo překotný rozvoj života na Zemi
Chloroplast, zdroj: WikiCommons by Des_Callaghan

Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství..

Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či bakterie, žijí ve složitějších buňkách jiného druhu ve vzájemně prospěšném vztahu, kterému se říká endosymbióza. Příkladem mohou být buňky v kořenech luštěnin, například hrachu, které hostí bakterie fixující dusík.

Švábi zase mají ve svých buňkách bakterie, které pro ně produkují základní živiny. Některé organismy dokonce hostí ve svých buňkách více endosymbiontů naráz. Ačkoliv může být jejich soužití těsné, vždy je možné tyto dva organismy od sebe jasně odlišit.

Od endosymbiózy ke splynutí

Luštěniny získávají své kořenové bakterie z půdy, bakterie švábů pak žijí ve specializovaných buňkách, nikoliv v každé buňce švába. Ve třech případech však došlo v průběhu historie vývoje života na naší planetě ke splynutí endosymbionta se svým hostitelem, čímž se stal jeho základní součástí na úrovní buněk.

Vyvinula se z něj jedna z buněčných organel. Poprvé se tak stalo zhruba před 1,2 až 2 miliardami let, což dalo vzniknout veškerému složitému životu, jak jej známe dnes.

V průběhu komplikovaného procesu pohltili předchůdci eukaryotických buněk, tedy komplexních buněk s jádrem, předchůdce mitochondrií, což zřejmě tehdy byly volně žijící bakterie, jež pro ně vyráběly energii.

To umožnilo vznik živočichů, rostlin, hub a tak zvaných protistů. Tato skupina zahrnuje všechny eukaryotní organismy, které nepatří mezi výše zmíněné skupiny. Díky tomu se tedy vyvinuly veškeré organismy složitější než bakteriální buňka.

Nitroplast, zdroj: WikiCommons by Tyler Coale

Čtvrtý druh splynutí potvrzen

Podruhé došlo ke splynutí dvou forem života před miliardou let, kdy se sinice spojila s komplexní buňkou za vzniku chloroplastu, zeleného barviva. Sinice se přeměnila v semiautonomní organelu, což je mikroskopický systém uvnitř buňky, která provádí fotosyntézu. To umožnilo vznik zelených rostlin.

Ke třetímu druhu splynutí mezi organismy následně došlo před 60 miliony let, kdy se další sinice spojily s amébou a vytvořily jinou fotosyntetickou organelu zvanou chromatofor, díky čemuž vzniklo několik druhů prvoků s názvem Paulinella.

Nyní vědci potvrdili čtvrtý případ splynutí dvou organismů, a to jednobuněčné řasy Braarudosphaera bigelowii, která se běžně vyskytuje v oceánech, se sinicí fixující dusík jménem Atelocyanobacterium thalassa (UCYN-A).

Ta se vyskytuje od tropů až po Severní ledový oceán, takže je důležitou součástí oceánských ekosystémů, protože váže značné množství dusíku. Ten v biologicky využitelné formě potřebují všechny organismy.

Splynutím řasy se sinicí vznikla nová specializovaná organela uvnitř komplexní buňky, které se říká nitroplast….

Více si přečtete v časopise 21. století číslo 8/2024, které vyšlo 15.7.2024.

Související články
Mimořádný objev se podařil vědcům z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Ve spolupráci s německými kolegy z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research identifikovali u rostliny čirok pyl s unikátními vlastnostmi. Výzkum by v budoucnu mohl pomoci se šlechtěním odolnějších zemědělských plodin. O objevu informuje prestižní časopis The New […]
Žížaly patří mezi kroužkovce, konkrétně náleží do podkmene opaskovců. Chaotické přeuspořádání chromozomů pomohlo kdysi těmto tvorům přesídlit z mořského prostředí do sladkovodního, a některým dokonce i na souš. Mezi opaskovce se řadí maloštětinatci a pijavice. Známým zástupcem maloštětinatců je žížala obecná, která žije na souši, patří sem však i tak zvaní krvaví červi (Glycera), kteří […]
Jako generace „plastic people“ žijeme v barevném, naleštěném a nerozbitném světě. Z kdysi zázračného produktu se nakonec stal veřejný nepřítel číslo jedna, ale dnes ho bereme na milost. Není totiž tak snadné ho nahradit, v medicíně, potravinářství, automobilovém průmyslu nebo kosmonautice se bez jeho trvanlivosti, lehkosti, snadné výroby a údržby neobešli. „Špatnou pověst plastům dělají […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
Tým vědců z University of Edinburgh extrahuje vzácné kovy, jako je lithium, mangan či kobalt, ze starých baterií za pomoci mikrobů. Bez toho by nám mohly začít rychle docházet suroviny na stavbu turbín, elektromobilů či solárních panelů. Součástí starých baterií a vyřazených elektronických zařízení je řada vzácných a drahých kovů, jako je lithium, kobalt či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz