Domů     Medicína
Lesk a bída léků na hubnutí: Je vítězství nad obezitou nadosah?
Veronika Tyrková 17.7.2024
FOTO: Unsplash

O málokteré nemoci můžeme říct, že se s ní setkáváme denně, a pokud se netýká přímo vás, pak jistě někoho z blízkého okolí. Statistika mluví jasně – každý osmý člověk na světě je obézní, každý třetí trpí nadváhu.

Její léčba se po celou historii rovnala boji s větrnými mlýny, v posledních letech se ale karta obrací. Žádnou magickou pilulku ovšem nečekejte..

Agonisté GLP-1 se staly nejdiskutovanějším lékařsko-vědeckým objevem od dob mRNA vakcín. Semaglutid a tirzepatid, nejprve používané k účinné léčbě cukrovky 2. typu, se proslavily jako nová, vysoce propagovaná třída léků na hubnutí pod obchodními názvy Wegovy, Mounjaro nebo Zepbound.

Semaglutid dokáže napodobit účinek hormonu GLP-1, který reguluje hladinu cukru v krvi a zpomaluje rychlost, s jakou jídlo opouští žaludek, takže lidé se cítí déle sytí. Tirzepatid napodobuje účinek hned dvou hormonů vylučovaných po jídle střevními buňkami, vedle GLP-1 také polypeptidu GIP. Ty společně působí na pomalejší vyprazdňování žaludku, což pomáhá zvýšit pocit sytosti, snížit chuť k jídlu a také regulovat hladinu cukru v krvi. Schválením agonistů GLP-1 a GLP-1/GIP vstupujeme do nové éry léčby obezity.

Kouzelná pilulka

Lékaři jej mohou předepsat lidem trpících obezitou či nadváhou s přidruženými zdravotními problémy. Ti, kteří do této kategorie „nedorostli“, mohou některé z těchto léků pořídit bez lékařského předpisu.

Zdálo se, že svět našel svou kouzelnou pilulku, a to včetně příjemného bonusu. Krom hubnutí léky normalizují krevní tlak a hladinu cholesterolu a snižují výskyt opakovaných srdečních infarktů a mozkových příhod u osob s diabetem 2. typu.

Vedlejší účinky má ale i paralen, proto ani u léků, které mění tak zásadní funkce jako metabolismus a energetická rovnováha, by neměly překvapit.

S žaludkem na vodě

Nevolnost, průjem či zácpa, bolesti břicha i hlavy, únava nebo zvracení – to jsou některé z možných nežádoucích příznaků uvedených na příbalovém letáku agonistů GLP-1. Nepříjemné účinky lze alespoň zmírnit tím, že se dávka zvyšuje pozvolna.

Zdá se ale, že srovnání s obtížemi spojenými s obezitou je to cena přijatelná, alespoň to naznačuje studie časopisu New England Journal of Medicine, podle které se méně než 5 % uživatelů semaglutidu rozhodlo léčbu ukončit kvůli gastrointestinálním potížím.

Jako závažnější se jeví riziko zvýšeného výskytu nádoru C-buněk štítné žlázy, které se prokázalo při podávání tirzepatidu a semaglutidu hlodavcům. Ačkoliv u lidí se stejný účinek zatím nepotvrdil, jejich užívání se osobám s touto osobní nebo rodinnou anamnézou nedoporučuje.

Je co zlepšovat

Skutečnost, že existuje mnoho různých podtypů obezity, znamená, že ne všechny reagují na stejný typ terapie nebo léčby. A analog GLP-1 není výjimkou. Jak ukázaly klinické studie, u zhruba 13 % osob s obezitou semaglutid na hubnutí nezabírá.

Problém je, tyto podtypy se vědci teprve učí rozlišovat. Zatím neexistují žádné krevní testy nebo biomarkery, které by napověděly, která léčba bude u konkrétního člověka účinná, a která je ztrátou času.

Zkoumají se proto i další přístupy. Nová generace léků na hubnutí by mohla zahrnovat „trojité agonisty“, které napodobují účinky GLP-1, GIP a třetího hormonu, glukagonu, který rovněž stimuluje sekreci inzulinu.

Zkoumají se i další střevní hormony, které se podílejí na chuti k jídlu, jako je peptid YY. Někteří vědci zase vkládají naděje a úsilí do monoklonální protilátky bimagrumab, která zvyšuje svalovou hmotu a zároveň snižuje množství tuku.

Řada výzkumníků se nicméně shoduje na tom, že současný boom je pouze začátek, teprve první generací léků na hubnutí, které jako takové čeká velká budoucnost.

Více se dočtete v čísle 8/2024.

Související články
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
Rakovina plic si ročně vyžádá 1,8 milionů životů. U nás je každoročně nově diagnostikováno více než 6 000 pacientů s karcinomem plic a více něž 5 000 jich na tento zhoubný nádor zemře. Zejména u pokročilých forem onemocnění je míra přežití velmi nízká, zvrátit by to měla nová vakcína. Lékaři začali nyní testovat první mRNA […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz