Domů     NOVINKY
Máslo z oxidu uhličitého hodlá ulevit planetě
Zdroj: Freepik

Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým..

Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že všechny tuky jsou tvořené různými řetězci atomů uhlíku a vodíku,“ uvedl miliardář na svém blogu.

„Pak se rozhodli vyrobit stejné řetězce uhlíku a vodíku – ale bez účasti zvířat nebo rostlin. Nakonec vyvinuli proces, který spočívá v tom, že ze vzduchu vezmou oxid uhličitý a z vody vodík, zahřejí je a zoxidují, čímž dojde k oddělení mastných kyselin a následnému vytvoření tuku,“ doplnil.

Hledá se náhrada

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) jsou hospodářská zvířata zodpovědná za zhruba 14,5 % všech globálních emisí skleníkových plynů. A bohužel ani alternativy živočišných tuků nejsou adekvátním řešením celého problému.

Využívají totiž palmový olej, čímž přispívají k rozsáhlému odlesňování a ztrátě biologické rozmanitosti. Gates proto již v minulosti podpořil řadu projektů, které se pokouší svými mléčnými výrobky nezatěžovat planetu.

„Myšlenka přechodu na laboratorně vyráběné tuky a oleje se může zdát na první pohled zvláštní. Jejich potenciál výrazně snížit naši uhlíkovou stopu je ale obrovský. Využitím osvědčených technologií a postupů se krok za krokem blížíme k dosažení našich klimatických cílů,“ uvedl dále americký podnikatel a filantrop.

Je to slibný začátek

Ačkoli se celý postup jeví jako ideální, přeci jen má stále „drobné mouchy“. Tou prozatím největší je cena, která zůstává příliš vysoká na to, aby bylo možné náhražku prodávat za podobnou sumu jako klasické máslo.

Výstavba nové infrastruktury totiž představuje poměrně nákladnou položku v nově budovaném systému. „I přesto máme docela dobrou šanci na úspěch, protože klíčové kroky tohoto procesu výroby tuků už fungují v jiných odvětvích,“ věří.

Více o nové technologii se dozvíte v následujícím videu.

Související články
Německým biologům se podařilo nafilmovat dosud nemožné. S pomocí vylepšené technologie zachytili okamžik, kdy se vajíčko uvolní z folikulu, specializovaného útvaru ve vaječníku. Nyní doufají, že jejich zobrazovací technika poslouží v řadě dalších oblastí. Fascinující proces, na jehož konci je nový člověk, začíná ve vaječníku. V orgánu, jehož velikost je přirovnávána ke švestce, dochází každý […]
Společnost OpenAI slaví. Nedávno totiž světu představila nový model umělé inteligence o1-preview, která dokáže uvažovat jako člověk. Namísto běžných situací by však měla najít uplatnění především v profesionální sféře. Jedná se o první model z nové řady, který má ambici zlepšit schopnosti strojového uvažování a řešení složitých problémů – zejména v oblastech vědy, kódování nebo […]
Udržitelnost byla dřív jen mantrou nadstavby lepšího života pro dobro přírody, dnes se týká všech. Šest fakult Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích dokonce společně chystá otevření bakalářského studijního programu „Management udržitelnosti“ pro lepší spolupráci mezi akademiky a neakademiky. To přispěje k rozvoji trvale udržitelného přístupu v praxi. Ale kromě toho na jihu Čech mají plné hard-disky […]
Teplota oceánu u Velkého bariérového útesu dosáhla v posledním desetiletí nejvyšší hodnoty za posledních čtyři sta let. Podle odborníků je situace alarmující. „Útes je v nebezpečí, a pokud se neodkloníme od současného kurzu, naše generace bude pravděpodobně svědkem zániku jednoho z těchto velkých přírodních divů,“ uvedl autor nejnovější studie, Benjamin Henley. „Pokud si dáte všechny […]
Vědci z centra CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli nový senzor pro měření v rozmezí od 10 do 90 stupňů Celsia. Na revoluční technologii spolupracovali s odborníky ze Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Základem je nový grafenový derivát, díky kterému je senzor přesný a spolehlivý, zároveň […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz