Domů     NOVINKY
Máslo z oxidu uhličitého hodlá ulevit planetě
Zdroj: Freepik

Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým..

Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že všechny tuky jsou tvořené různými řetězci atomů uhlíku a vodíku,“ uvedl miliardář na svém blogu.

„Pak se rozhodli vyrobit stejné řetězce uhlíku a vodíku – ale bez účasti zvířat nebo rostlin. Nakonec vyvinuli proces, který spočívá v tom, že ze vzduchu vezmou oxid uhličitý a z vody vodík, zahřejí je a zoxidují, čímž dojde k oddělení mastných kyselin a následnému vytvoření tuku,“ doplnil.

Hledá se náhrada

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) jsou hospodářská zvířata zodpovědná za zhruba 14,5 % všech globálních emisí skleníkových plynů. A bohužel ani alternativy živočišných tuků nejsou adekvátním řešením celého problému.

Využívají totiž palmový olej, čímž přispívají k rozsáhlému odlesňování a ztrátě biologické rozmanitosti. Gates proto již v minulosti podpořil řadu projektů, které se pokouší svými mléčnými výrobky nezatěžovat planetu.

„Myšlenka přechodu na laboratorně vyráběné tuky a oleje se může zdát na první pohled zvláštní. Jejich potenciál výrazně snížit naši uhlíkovou stopu je ale obrovský. Využitím osvědčených technologií a postupů se krok za krokem blížíme k dosažení našich klimatických cílů,“ uvedl dále americký podnikatel a filantrop.

Je to slibný začátek

Ačkoli se celý postup jeví jako ideální, přeci jen má stále „drobné mouchy“. Tou prozatím největší je cena, která zůstává příliš vysoká na to, aby bylo možné náhražku prodávat za podobnou sumu jako klasické máslo.

Výstavba nové infrastruktury totiž představuje poměrně nákladnou položku v nově budovaném systému. „I přesto máme docela dobrou šanci na úspěch, protože klíčové kroky tohoto procesu výroby tuků už fungují v jiných odvětvích,“ věří.

Více o nové technologii se dozvíte v následujícím videu.

Související články
Teplota oceánu u Velkého bariérového útesu dosáhla v posledním desetiletí nejvyšší hodnoty za posledních čtyři sta let. Podle odborníků je situace alarmující. „Útes je v nebezpečí, a pokud se neodkloníme od současného kurzu, naše generace bude pravděpodobně svědkem zániku jednoho z těchto velkých přírodních divů,“ uvedl autor nejnovější studie, Benjamin Henley. „Pokud si dáte všechny […]
Vědci z centra CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli nový senzor pro měření v rozmezí od 10 do 90 stupňů Celsia. Na revoluční technologii spolupracovali s odborníky ze Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Základem je nový grafenový derivát, díky kterému je senzor přesný a spolehlivý, zároveň […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá.   Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz