Domů     Medicína
Čeští odborníci vyvinuli urinární katetr, který brání infekcím močových cest
Zdroj: Riocath

Zavádění močového katetru v nemocnicích je spojeno se zvýšeným rizikem zavlečení nebezpečných bakteriálních infekcí do močových cest. Čeští vědci však vyvinuli zcela unikátní katetr, který tomu zabraňuje. Již ho s úspěchem testují lékaři ve Fakultní nemocnici Motol..

Urinární neboli močové katetry se používají k vyprázdnění močového měchýře v případě, že tomu brání křečovité sevření jeho svěrače, například u pacientů s poraněním míchy, případně po déle trvající operaci v celkové anestezii, nebo mechanická překážka, typicky zvětšená prostat u mužů.

„V naší zemi jsou ročně katetrizovány desítky tisíc operovaných pacientů, kterým přitom hrozí veliké riziko zavlečení infekce,“ říká k tomu jeden z autorů katetru MUDr. Miroslav Svoboda ze společnosti Riocath Global.

Už žádná infekce močových cest

Spolu s Ing. Vítem Pokorným z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR se proto snažili najít pro tyto pacienty řešení, které by snížilo dvě základní rizika spojená s aplikací běžně používaných urinárních katetrů.

„Prvním je riziko zavlečení mikrobů, které u každého člověka kolonizují vývod močové trubice, až do močového měchýře. V takovém případě totiž posléze dojde k rozvoji infekce močového ústrojí. Druhé riziko spočívá ve vzniku mikroskopických poranění výstelky močové trubice, ke kterým dochází mnohočetně tažením drobných krystalků s ostrými hranami, ulpělých na povrchu standardního katetru, složených zpravidla z urátů a oxalátů,“ vysvětluje Svoboda.

Zdroj: Riocath

Zavádění běžné katetru nejenže je bolestivé, ale zavlečené mikroby mohou porušenou výstelkou močové trubice proniknout ve větším množství do krevního oběhu a následně doputovat na různá vzdálená místa v těle, kde se usídlí a mohou způsobit vážnou zánětlivou komplikaci, například zápal plic.

Nový katetr tomu svojí konstrukcí brání. Je založen na ohebné trubičce, na které se střídají zesílené trámce s roztažným zeslabenými segmenty. Trámce umožňují přenos tlačné síly na vrchol trubičky, která se v tomto místě přehýbá, takže se vnitřní plášť trubičky přeměňuje na vnější.

Jednoduché a účinné řešení

Vnější plášť po celém obvodu naléhává na výstelku močové trubice, aniž by se po ní posouval, díky čemuž nedochází ani k posouvání krystalků, které by napomáhaly šíření infekce v močových cestách. S myšlenkou na močový katetr fungující na tomto unikátním principu přišli vědci už před 12 lety, ale jeho zavedení do praxe trvalo dlouho.

Dnes ho již mohou využívat lékaři ve FN Motol. Vedoucí lékař zdejší chirurgické JIP Jan Neumann k tomu říká: „To zavádění je jednoduché. Pro zkušené sestry stačí, aby to viděly jednou.“.

Do konce roku chce společnost Riocath spustit výrobní linku a školit personál. Technické řešení katetru patentovaly úřady více než 50 zemí, včetně Spojených států a Číny. Tvůrci se domnívají, že unikátní princip, na kterém jejich močový katetr funguje, je možné využít i jinde „Postupně zjišťujeme, že možnosti využití konstrukce evertibilní dvouplášťové trubičky jsou v medicíně velmi široké,“ konstatuje MUDr. Svoboda.

„Skoro každou hadičku nebo trubičku zaváděnou z nejrůznějších léčebných nebo diagnostických důvodů do těla lze modifikovat využitím našeho evertibilního dvoupláště, a vždy tím získat určitou výhodu.“.

Štítky:
Související články
Vědecká komunita i farmaceutické společnosti upírají velkou pozornost k vývoji nanoléčiv jako nedílné součásti moderních terapeutických metod. Pomoci by mohla zejména jako cílená léčba u nádorových onemocnění.   Využití nanoléčiv ale podle posledních průzkumů funguje jen u některých pacientů. Vědci teď našli klíč k tomu, jak zjistit, jestli bude pro pacienta léčba pokročilými formami nanoléčiv […]
Zachytit nemocné s rakovinou slinivky v raném stadiu, a prodloužit jim tak až šestkrát život. To je cíl programu včasného vyhledávání karcinomu pankreatu, který odstartoval v Česku v loňském roce. Preventivní prohlídky díky němu již podstupují pacienti po celé ČR. Rakovina slinivky bude podle expertů v roce 2030 druhým nejčastějším smrtícím nádorem po karcinomu plic.   „Slinivka břišní je velice […]
Ptačí chřipka, která napadla několik stád skotu ve Spojených státech, zneklidnila jak vědce, tak chovatele, ale i širokou veřejnost. Čerstvý pokus, který se zaobíral možnostmi šíření choroby, přináší uklidňující informace. Vědcům se nepodařilo najít důkaz, že by se virus mohl šířit jako respirační infekce. Od chvíle, kdy vědci na začátku letošního roku identifikovali chřipku, kterou […]
Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější hormonální poruchou u žen, která kromě řady nepříjemných příznaků může vést až k neplodnosti. Malá studie nyní zjistila, že příznaky PCOS by mohlo zmírnit užívání antimalarika artemisininu… PCOS je hormonální porucha charakterizovaná vysokou hladinou mužských hormonů zvaných androgeny u žen. Příčiny vzniku tohoto syndromu, který postihuje 10 až 13 […]
Používání zvířat při vývoji a testování nových léků stojí za pokrokem v medicíně. Až poté, co se prokáže účinek u nich, totiž probíhají testy na lidech. Ve skutečnosti se ale pouze 5 % z léků testovaných na zvířatech dostane až k lidem. Navíc to trvá neúměrně dlouho. V čem tkví problém? Pokusy na zvířatech umožnily […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz