Domů     Příroda
Drony jako nástroj boje s komáry
Zdroj: WikiCommons by Muhammad Mahdi Karim

Komár je právem nazýván „nejnebezpečnějším zvířetem na světě“. Je totiž přenašečem řady nebezpečných onemocnění. Ročně má tento malý krvežíznivý a dotěrný hmyz na svědomí více než 700 000 lidských životů. Na Floridě se ale rozhodli s komáry zatočit..

Ve Spojených státech bojují především s komárem tropickým či egyptským (Aedes aegypti). Tento 4 až 7 milimetrů dlouhý, tmavý komár s bílými tečkami pochází z Afriky, odkud se do Nového světa rozšířil prostřednictvím obchodu s otroky.

Nyní se vyskytuje v tropických, subtropických a mírných oblastech po celém světě. Jsou přenašeči nebezpečných nemocí, jako je žlutá zimnice, horečka dengue, chikungunya či virus zika.

Krvežíznivý a nemoci přenášející komár

Zatímco komáří samci se živí ovocem, samice potřebují sát krev zvířat, aby u ní došlo ke zrání vajíček. Svoji oběť lokalizuje podle vydechovaného oxidu uhličitého. Silně je přitahuje lidský pot. Vejce kladou komáří samičky do vody, na rozdíl od jiných druhů jsou vajíčka tropického komára od sebe oddělena, brzy po nakladení dojde k jejich zčernání.

Larvy se živí bakteriemi a rostou po dobu několika týdnů, poté se dostanou do stádia kukly.

Zatímco dospělý komár žije, v závislosti na podmínkách, asi 4 týdny, vajíčka mohou být životaschopná více než rok v suchém stavu, což umožňuje komárů i po chladné zimě či suchu obnovit své populace.

Jihovýchodní pobřeží americké Floridy pokrývají rozlehlé parky a špatně přístupné mokřady, které jsou jako komáří líheň ideální. Dříve trávili pracovníci, kteří měli na starosti provádění postřiku proti komárům, celé dny prosekáváním hustých porostů a brodění se bahnem, aby se dostaly do obtížně přístupných oblastí, kam komáři kladli vajíčka.

Zdroj: DALL-E

Efektivnější než člověk, levnější než letadlo

Nyní je vše jinak, v boji s komáry v těžko přístupných oblastech pomáhají lidem drony. Dron s nákladem asi 7 kilogramů postřiku dokáže na jeden let pokrýt přibližně 12 000 metrů čtverečních, což šetří čas, peníze i snižuje zátěž pracovníků, kteří dříve postřik museli aplikovat ručně.

Poprvé je v okrese Broward County začali používat před více než dvěma lety, zpočátku ale pouze k monitoringu oblastí, ve kterých je potřeba postřik provádět. Od roku 2023 drony provádějí i postřikování.

Na rozdíl od lidí jsou drony výkonnější, oblast o rozloze 0,5 km2 ošetří dron za 4 hodiny, člověku by to trvalo dva až čtyři dny. Oproti letadlům a helikoptérám jsou drony méně nákladné, navíc nejsou tak hlučné.

Jejich použití lze také lépe lokalizovat, proto jsou drony využívány i k rozstřikování herbicidů na polích. Pilotní program na Floridě prokázal „významné snížení počtu komárů“, je tak možné, že se drony uplatní jako zbraň proti komárům i jinde.

Štítky:
Související články
Ptačí chřipka, která napadla několik stád skotu ve Spojených státech, zneklidnila jak vědce, tak chovatele, ale i širokou veřejnost. Čerstvý pokus, který se zaobíral možnostmi šíření choroby, přináší uklidňující informace. Vědcům se nepodařilo najít důkaz, že by se virus mohl šířit jako respirační infekce. Od chvíle, kdy vědci na začátku letošního roku identifikovali chřipku, kterou […]
Co vypadá jako romantický rozmar evoluce, je ve skutečnosti přísně řízený kalkul. Ladně svinuté spirály rozvíjející se kapradiny nebo úhledně uspořádané šupiny šišky nejsou náhoda, ale aplikovaná matematika. Vědce proto pochopitelně zajímá, jak se ji příroda naučila. Leonardo Bonacci z Pisy (asi 1180-1250), který je dnes známý spíš pod jménem Fibonacci, je znám jako zřejmě nejvýznamnější […]
Komáři tygrovaní, původem z jihovýchodní Asie, jsou přenašeči nebezpečných nemoci, jako je horečka dengue, žlutá zimnice či virus zika. Klimatické změny, zejména rostoucí teploty vzduchu, vytváří příhodné podmínky pro jejich šíření do Evropy. S komárem tygrovaným (Aedes albopictus) je tak, podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), možné se již setkat v Rakousku, […]
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
Žraloci obývají planetu Zemi dlouhých 250 milionů let. V průběhu této doby zastávaly různé druhy žraloků širokou škálu funkcí v mořském ekosystému, od vrcholových predátorů po transportéry živin. Dnes patří moderní žraloci k nejohroženějším obyvatelům moří a oceánů, nejnovější výzkum navíc odhalil, že i jejich funkční rozmanitost je dnes na svém minimu. Ekologické role jednotlivých […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz