Domů     Historie
500 let staré kostry batolat z Incké říše nesou stopy po prodělání neštovic
Zdroj: Huanchaco Archaeological Program

Pravé neštovice, zavlečené do Ameriky kolonialisty, vedly do roku 1620 ke ztrátě 70 % původní incké populace. Vzhledem k tomu, že historické informace z prvních let kolonizace jsou kusé, sehrávají archeologické důkazy klíčovou roli při posuzování dopadů nákazy na původní obyvatelstvo..

Pravé neštovice existují nejméně tři tisíce let, první důkazy o jejich výskytu pocházejí z charakteristické vyrážky objevené na kůži egyptských mumií. Nemoc způsobila v průběhu staletí četné epidemie a zanechala za sebou miliony obětí.

Vymýtit se ji povedlo až díky celosvětové očkovací kampani v roce 1980. Zavlečení pravých neštovic kolonizátory do Ameriky je považováno za jednu z nejvýznamnějších příčin jejich úspěchu při dobývání říše Aztéků a Inků.

Během několika desítek let byla panenská (nákazou dosud nezasažená) populace indiánů zredukována o 90 %.

Za 120 pohřbených bylo 90 dětí

Nedávné archeologické vykopávky v Huanchaco, malém rybářském městečku na severozápadním pobřeží Peru, odhalily hřbitov s koloniálním kostelem, který byl jedním z nejstarších v regionu. Byl Španěly postaven v letech 1535 až 1540. Pohřbů se v něm konalo 120, hroby domorodých obyvatel, obsahující rákosové kříže a skleněné korálky, reprezentují počátky kulturních změn, které s sebou éra kolonialismu kolem roku 1540 nesla.

Zdroj: Huanchaco Archaeological Program

Ze 120 nalezených koster jich 90 patřilo dětem, z nichž většina (60) byla mladších 5 let. Tento nález svědčí o dalším, ovšem velice negativním důsledku kolonizace. Takto vysoký počet úmrtí mezi dětmi, které představují nejzranitelnější část populace, kvůli stále se vyvíjejícímu imunitnímu systému, svědčí podle vědců o přítomnosti nového onemocnění v oblasti.

Následná analýza kosterních pozůstatků dvou batolat, kterým bylo kolem 18 měsíců věku, když zemřely, prokázala významné změny na jejich kostech a kloubech.

Infekce kostí způsobená virem neštovic

Archeologové pod vedením Khrystyne Tschinkelové, bioarcheoložky z Hamline University v Minnesotě, na nich identifikovali četné destruktivní léze, připomínající díry od molů, zejména v ramenních, loketních a kolenních kloubech, dále v kloubech zápěstí, kyčlí a kotníků.

Tyto nálezy jsou v souladu s onemocněním, které se nazývá osteomyelitida variolosa, infekcí způsobenou virem pravých neštovic. Jedná se o nejranější případy této infekce v Jižní Americe.

Kosterní změny se vyskytují u 5 až 20 % dětí mladších 5 let. Podle vědců to svědčí o tom, že „mnohem více archeologických případů zůstává neidentifikováno.“ Khrystyne Tschinkelová k nálezu říká: „Ačkoliv jsou pravé neštovice rychle působící infekce, domníváme se, že tato dvě batolata žila s příznaky nemoci několik týdnů, což poskytlo dostatek času k vývoji změn na jejich kostech.“ A dodává:

„Pokud se nám podaří identifikovat více těchto případů, můžeme lépe porozumět tomu, jak se nemoc šířila a kde se vyskytla její ohniska během raného koloniálního období.“.

Štítky:
Související články
Po pádu Západořímské říše ovládli Pyrenejský poloostrov Vizigóti, pocházející ze severní Evropy. Jejich království však nemohlo dlouho odolat Arabům, kteří do oblasti v roce 711 vtrhli přes Gibraltar ze severu Afriky. Hřbitov na severu Španělska nyní vydal svědectví o tom, jak se žilo křesťanům v době, kdy se Pyrenejský poloostrov přeměnil v muslimskou baštu. Švédsko-španělský […]
Stonehenge, komplex menhirů a kamenných kruhů, na jihu Anglie je nejslavnějším a největším britským monumentem doby bronzové. Léta byl považován za chrám Slunce, astronomický kalendář či svatyni. Nejnovější hypotézy však hovoří o tom, že se zkrátka jednalo o stavbu pro setkávání lidí. Nyní se vědcům zřejmě podařilo odhalit původ oltářního kamene, který je součástí Stonehenge. […]
Vikingové byli zkušení mořeplavci, obývající jižní Skandinávii, tedy dnešní Norsko, Dánsko a Švédsko, kteří podnikali loupeživé výpravy do Evropy, a byli tak postrachem obyvatel konsolidujících se evropských států. Podle závěrů nejnovějšího výzkumu se však i oni často ocitali v ohrožení života, a to dokonce ve své domovině. Odborníci se dlouhou dobu domnívali, že míra násilí […]
Slovo „plast“ dnes nemá dobrý zvuk. Počátkem minulého století to ale bylo úplně jinak. Objev první pevné hmoty vytvořené člověkem znamenal převrat v chemii a obrovský posun ve vývoji průmyslu. A také v osudu syna obyčejného vlámského ševce. Na belgické vesnici Sint-Martens-Latem nebylo nic zajímavého, dokud se tu na přelomu 19. a 20. století nezačali usazovat malíři. […]
Jen chvilka o samotě ve speciálně upravené místnosti, a pacient se dozví svoji diagnózu. „Zázračné“ přístroje rozpoznají vše, od zlomené kosti, přes pokažený zub až po nádorová onemocnění. Diagnostika je dnes klíčem k léčbě. Kdo ale stojí za vynálezy nenahraditelných přístrojů? Krystalky platnatokyanidu barnatého, ležící na stole v tmavé laboratoři, se při každém elektrickém výboji ve skleněné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz