Domů     Zajímavosti
Skutečně sní člověk ekvivalent platební karty týdně?
Veronika Tyrková 12.6.2024
FOTO: Unsplash

Pět gramů mikroplastických částic, tedy podobně, kolik váží platební karta – tolik má podle opakovaně se objevujícího tvrzení člověk požít, případně vdechnout, každý týden. Jak se ale ukazuje, skutečnost je opět trochu zašmodrchanější..

Zjistit, s čím se musejí vypořádat plíce průměrného Dána, si v roce 2019 dali za cíl výzkumníci z této skandinávské země. V rámci experimentu, publikovaného v časopise Nature, umístili lidskou figurínu do třech různých bytů v Dánsku, a nechali ji „dýchat“, tedy nasávat okolní vzduch.

Drtivou většinu vdechnutých částic, kolem 90 %, tvořily kožní šupinky, zbylá procenta si mezi sebou rozdělily celulózové částice pocházející z papíru nebo bavlny a syntetické fragmenty a vlákna, mezi nimi i mikroplasty.

Hlavní autor studie, Alvise Vianello, uvedl, že podle jeho odhadu by mohla figurína vdechnout 33 000 nanogramů mikroplastů (miliardtin gramu) týdně. Při tomto tempu by vdechnutí množství odpovídající 5 g kreditní kartě trvalo asi 3 000 let.

Jak uvedl: „Upřímně řečeno, tahle věc s platební kartou nám připadá trochu jako vtip.“.

Malý důvod k radosti

Možný zdroj této zavádějící informace by mohl směřovat k několik let staré zprávě Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Na základě rozsáhlé metaanalýzy došla organizace k závěru, že člověk průměrně pozře mezi 0,1 až 5 gramy mikroplastů za týden.

Z toho vyvodila a uveřejnila chytlavý titulek, že: „Průměrný člověk by mohl pozřít průměrně 5 gramů plastů za týden, ekvivalent jedné kreditní karty.“ Podmiňovací způsob se v průběhu let vytratil a zůstala jen alarmující a dobře zapamatovatelná, zato ale zavádějící statistika.

Mikroplasty jsou skutečně všudypřítomné, a lidé je absorbují ze vzduchu, potravy i vody. I když vědci zatím nedokázali s určitostí spočítat, kolik přesně jich zkonzumujeme, množství v řádech gramů týdně považují za značně nadhodnocené.

Není se ale proč radovat, samotná váha nemusí být průkazná. Ty nejmenší, a díky své schopnosti procházet bariérami orgánů těla také nejnebezpečnější, téměř nic neváží.

Související články
Pohádky, které dnes známe a milujeme, jsou oproti svým původním verzím jen slabými odvary. Jádra mrazivých nebo lechtivých příběhů, z nichž kdysi povstaly, v nich nicméně přetrvávají dodnes.   Lidové pohádky bývaly lechtivých motivů, vulgarit a jadrného humoru plné. Vyprávěli si je totiž hlavně dospělí, třeba pro zpestření dlouhých zimních večerů. K proměně těchto často velice nekompromisních a […]
Experimenty s koloniemi hlodavců, kterým americký etolog John Calhoun dopřál vše potřebné ke spokojenému životu, s výjimkou životního prostoru, patří k nejvlivnějším psychologickým studiím vůbec. Mluvilo se o nich mezi odborníky a laiky a staly se „vědeckým důkazem“ sociálního rozkladu moderní společnosti. Calhoun přitom dobře věděl, jak se „myší ráj“ může zvrhnout.   Svou nejznámější kolonii, tzv. […]
V minulém týdnu se Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) postaral o sociální „senzaci“. Omylem totiž odvysílal simulaci záznamu, podle kterého astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nacvičovali péči o člena posádky trpícího dekompresní nemocí. K vysílání došlo zhruba 28 minut po půlnoci středoevropského času. Ze záznamu bylo patrné, že jeden ze členů posádky […]
V Brně se otevřela unikátní výstava Tisíc tváří Amazonie. Představuje kulturní a přírodní rozmanitost oblasti Velké Amazonie a přináší vhled do života původních domorodých obyvatel tohoto kulturního areálu. Inovativní a pozoruhodné je, že se jedná v první řadě o jejich vlastní sebeprezentaci, to znamená, že se příslušníci místních etnik na přípravě výstavy významnou měrou podíleli. […]
Tuto notoricky známou anekdotu slyšel už někdy každý: Američané měli v 60. letech utratit miliony dolarů za vývoj pera schopného psát ve vesmíru, zatímco Sověti použili tužku. Vesmírné pero skutečně existuje a větší částka na jeho vývoj opravdu padla. Konkrétně jeden milion dolarů do něj ale investoval soukromý výrobce – o obyčejnou tužku totiž nestáli Američané, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz