Domů     Příroda
Domestikace koní proběhla až před 4200 lety, tedy o tisíc let později, než se odborníci domnívali
Zdroj: Pixabay

Koně sehráli důležitou roli v historii lidstva, umožnili lidem cesty na dlouhé vzdálenosti, převoz těžkých břemen i obsluhu strojů. Díky koním se mohli rychle stěhovat z místa na místo i bojovat z jejich hřbetů.

Dřívější zkoumání umístily počátky domestikace těchto ušlechtilých zvířat do doby 3300 až 3000 př.n.l. Nejnovější analýzy ji však posouvají do roku 2200 př.n.l..

V roce 2023 označili vědci příslušníky jámové kultury, jejichž kostry zkoumali, za průkopníky domestikace koní. Tito kočovníci zapřahali dobytek před své vozy, aby asi před 5000 lety opustili vyschlé pastviny ponticko-kaspických stepí a hledali si nový domov v Evropě a Asii.

Cestou pomáhali budovat hlavní kultury doby bronzové, šířili indoevropské jazyky a zanechávali za sebou genetické dědictví pro moderní lidi, spočívající ve zvýšeném riziku roztroušené sklerózy a Alzheimerovy choroby.

Geny moderních koní se celosvětově rozšířily před 4200 lety

Nejnovější analýza 475 starověkých genomů koní, kteří žili před 50 000 lety, a 77 DNA moderních koní však vyvrací myšlenku, že migraci těchto kočovníků doprovázela i migrace velkých stád koní. Ve své studii, publikované v časopise Nature, identifikoval tým výzkumníků, vedený Ludovicem Orlandem, molekulárním archeologem a ředitelem Centra pro antropobiologii a genomiku z Toulouse ve Francii, zřetelné změny v genetice domestikovaných koní až kolem roku 2200 př.n.l.

Doprovázené byly prudkým poklesem genetické rozmanitosti a kratšími intervaly mezi generacemi.

Zdroj: Pixabay

„Až před 4 200 lety se pokrevní linie koní, která byla na sever od kavkazského rozsahu, stala globální,“ komentuje zjištění Orlando a dodává: „Rychlost šíření naznačuje, že lidé domestikovali koně s ohledem na mobilitu.“ Domnívá se, že pokud by lidé jámové kultury migrovali společně s koňmi, tyto koňské geny by se rozšířily už tehdy, ale ony se začaly šířit až asi o 800 let později.

Archeoložka Ursula Brosseder z Leibniz Zentrum für Archäologie v německém Mainzu k tomu podotýká: „Předpoklad, že migrace potřebuje koně, je obecný omyl. Lidé v průběhu historie své migrace chodili převážně pěšky, i tak mohli urazit až 1000 kilometrů za měsíc.“.

Jasné důkazy o domestikaci koní

Pomocí nové techniky Orlandův tým zjistil, že, jak se koně začali šířit, jejich generační doba se zkrátila z něco málo přes sedm let na zhruba čtyři roky. A další genetické důkazy naznačují, že se množili blízce příbuzní koně.

„Žádná z těchto věcí se neděje přirozeně,“ říká Orlando. Jde tak podle něj o jasné známky domestikace. Krevní linie moderních domestikovaných koní, která vznikla kolem roku 2200 př. n.l., se navíc dobře shoduje s archeologickými důkazy, které vyobrazují koně v Mezopotámii či na pohřebních vozech v pohoří Ural.

Zkrácenou generační dobu objevili vědci i u 5000 let starých pozůstatků koní spojených s botajskou kulturou ve Střední Asii, což by podle Orlanda mohlo být známkou pokusu o první domestikaci koně, která však nebyla úspěšná.

S tím nesouhlasí William Taylor, archeolog z University of Colorado Boulder, podle kterého byl vztah zástupců botajské kultury a koní „posledním vzepětím vztahu lovce a kořisti, který ve skutečnosti neměl s domestikací nic společného.“ Jedinými žijícími příbuznými botaiských koní jsou divocí koně Převalského, z nichž šest bylo zahrnuto do genetické analýzy moderních zvířat.

Štítky:
Související články
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, které způsobuje stále častější a intenzivnější povětrnostní jevy. Změna klimatu výrazně ovlivňuje extrémní povětrnostní jevy, jako jsou například záplavy, které minulý měsíc zasáhly šest evropských zemí. […]
V tibetštině je nazýván Čumulangma, v nepálštině Sagarmatha. Je to ikonická část pozemské topografie, představuje smrtelné nebezpečí pro horolezce a zároveň je geologickým zázrakem. A navíc stále roste. Takový je Mt. Everest. S vrcholem ve výšce 8 848,86 metrů nad mořem bez problémů drží titul nejvyšší hory světa. Jistě, havajská Mauna Kea měří od úpatí […]
Vědci ze Stanfordovy univerzity zjistili, že po nanesení žlutého potravinářského barviva tartrazinu na kůži myší, dojde k jejímu zprůhlednění, a tak je možné sledovat jejich střeva a břišní orgány či cévy v mozku bez nutnosti chirurgického výkonu. Po smytí barviva získá kůže opět normální barvu. Potravinářské barvivo po nanesení dočasně zprůhlední kůži, svaly a pojivové […]
Příroda je plná travičů. Není před nimi úniku, jsou ve vodě, ve vzduchu i na souši, od těch nejdrobnějších, bakterií, až po šestimetrovou kobru královskou. Všichni ale mají jedno společné – v jejich jedech jsou látky, které by mohly nesmírně pomoci při léčení různých nemocí. V únoru tohoto roku rozvířila atmosféru v Lakewoodu v americkém státě […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz