Domů     Medicína
Proč jsou vitaminy pojmenovány písmeny abecedy?
Zdroj: Pixabay

Lidé si byli od pradávna vědomi spojení mezi stravou a zdravím, ale až pokroky v chemii, fyzice a biologii jim umožnily nahlédnout pod pokličku toho, co je ve stravě opravdu důležité. Dlouhou dobu byly za základ pro lidské zdraví považovány bílkoviny, až později byl kredit přiznán látkám, které získaly označení vitaminy. Jak byly objeveny a jak získaly svoje jména?.

Námořníky na dlouhých plavbách trápila nemoc zvaná beriberi, kterou, jak už dnes víme, způsobuje nedostatek vitaminu B1. Postižení touto chorobou ztráceli cit v nohách a chodidlech, ohrožovalo je i srdeční selhání.

V 80. letech 19. století si japonský námořní lékař Kanehiro Takai všiml, že rozvoj nemoci byl pravděpodobnější u chudých lidí než u bohatých. Vinu hledal v nedostatku bílkovin v jejich stravě.

Nizozemský armádní lékař Christian Eijkman měl jinou teorii o původu beriberi, kterou si potvrdil experimentem s kuřaty. Ptáci, kteří jedli bílou, loupanou rýži, běžně dostupnou na japonských lodích, měli podobné příznaky jako námořníci.

Oproti tomu kuřata krmená hnědou rýží (natural) od kuchaře touto nemocí netrpěla. Následně zjistil, že i vězni krmení bílou rýží jsou ohroženi beriberi. Za problematické proto Eijkman považoval zpracování rýže.

Životně důležité aminy

Polský chemik Casimir Funk se zaměřil na postup zpracování rýže. Při něm je odstraněn tvrdý vrchní obal, pod kterým se nachází hnědavá vrstva, část osemení, která obsahuje vlákninu, minerály a vitaminy včetně B1. Při leštění rýže se tato vrstva odírá a vzniká bílá, loupaná rýže, která žádný vitamin B1 neobsahuje.

Funk provedl vlastní experiment s holuby, aby došel ke stejným závěrům jako Eijkman. Látku, která v bílé rýži chyběla, nazval Funk vitamin, což byla kombinace latinského slova vita (život) a amin, což je název sloučeniny obsahující dusík. Tedy „životně důležitý amin“.

Beriberi, zdroj: Wiki Commons, Collectie Wereldmuseum

V návaznosti na to se pak vědci snažili o izolaci mikroživin potřebných pro potlačení nemocí, jako je křivice, kurděje či struma. Americký odborník na výživu Elmer McCollum a další zkoumali Funkovu živinu získanou z otrub a pojmenovali ji vitamin B po beriberi.

Následně se ukázalo, že se ve skutečnosti jedná o osm látek rozpustných ve vodě, které dostaly své vlastní pojmenování a byly očíslovány v pořadí, v jakém byly objeveny.

Vitamin K vybočuje z řady

Ještě předtím provedl McCollum experiment s potkany, aby odhalil, že pro jejich růst je nezbytná jiná „doplňková“ látka, obsažená v tucích, která se později stala známou jako vitamin A. Ne všechny látky, které dnes označujeme jako vitaminy jsou ve skutečnosti aminy obsahujícími dusík, nicméně zvyk pojmenovávat je abecedně v pořadí podle objevu přetrval.

Dnes jsou známé čtyři vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E a K, ty jsou nezbytné pro lidský růst a zdraví, a dále 9 vitaminů rozpustných ve vodě: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin), a C.

Jen jeden vitamin vybočil z abecedního pořádku, a to vitamin K. Objeven byl v roce 1929 dánským výzkumníkem Carlem Peterem Henrikem Damem. Vzhledem k datu svého objevu mohl být nazván vitaminem F, ovšem po zjištění, že se jedná o látku nezbytnou pro srážení krve (koagulace), byl jeho název odvozen od německého slova „koagulation“, tedy od procesu srážení krve.

Posledním objeveným esenciálním vitaminem byl v roce 1948 vitamin B12. Od té doby uplynula spousta času, nezdá se tak pravděpodobné, že by byl ještě objeven nějaký nový esenciální vitamin.

Štítky:
Související články
Používání zvířat při vývoji a testování nových léků stojí za pokrokem v medicíně. Až poté, co se prokáže účinek u nich, totiž probíhají testy na lidech. Ve skutečnosti se ale pouze 5 % z léků testovaných na zvířatech dostane až k lidem. Navíc to trvá neúměrně dlouho. V čem tkví problém? Pokusy na zvířatech umožnily […]
Výsledky rozsáhlé klinické studie naznačují, že dvakrát ročně podávaný antivirový lék poskytuje mladým ženám úplnou ochranu před virem HIV. Ten způsobuje smrtelnou nemoc AIDS, na kterou dosud zemřelo kolem 40 milionů lidí. Randomizovaná kontrolovaná studie s názvem Purpose 1 byla provedena v Ugandě a Jihoafrické republice. Badatelé testovali, zda injekční aplikace léku zvaného lenacapavir každých […]
Psychologie je jako tajemná džungle, plná pestrobarevných květů a pozoruhodných zvířat. Ale pozor! V jejích útrobách rozložili nedbalí lovci své pasti, a když se do hlubin vydáte, lehce můžete do jedné z nich spadnout. Těmito pastmi jsou rozmanité psychologické mýty, které se tváří jako hluboké a nezpochybnitelné pravdy o lidské psychice, ale často v nich bývá sotva to […]
V České republice je každoročně diagnostikováno více než 6 000 pacientů s rakovinou plic, více než 5 000 jich na zhoubný karcinom plic každý rok zemře. Tento typ rakoviny má relativně nízkou úspěšnost léčby, protože je často diagnostikován až v pokročilejších stádiích. Naděje na vyléčení by mohl zvýšit nový druh léčby. Zhoubný nádor plic či […]
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz