Domů     Historie
Geoložka identifikovala krajinu na da Vinciho obraze Mona Lisa
Zdroj: Pixabay

Tajemný úsměv Mona Lisy nedá odborníkům spát už mnoho let. Snažili se proto zjistit, kdo stál předlohou slavného díla italského renesančního umělce. Zatímco na tuto otázku již zřejmě odpověď nalezli, další tajemství světoznámého díla dosud odhaleno nebylo.

Jaká krajina je na obraze zachycena? Americká geoložka Ann Pizzorussoová tvrdí, že zná odpověď..

Snah o spojení krajiny zachycené na obraze s tou reálnou proběhlo hned několik, nejčastěji zmiňovanými městy bylo Arezza a Bobbio. Ovšem Ann Pizzorussoová opírá své argumenty o znalosti geologie. Podle ní výjev špičatých skal, části řeky a hladiny jezera odpovídá severoitalské provincii Lecco.

Jezerem je pak Garlate, kterým protéká řeka Adda. Obloukový most, zachycený da Vincim, potom odpovídá mostu Azzoneho Viscontiho, který ve 14. století zajišťoval lepší spojení s Milánem.

Vodítkem byly vápencové skály

„Když jsem přijela do Lecca, uvědomila jsem si, že zde namaloval Monu Lisu,“ vysvětluje Pizzorussoová. Nápovědou jí nebyl zdejší most, jakých existují v Itálii stovky, ale šedobílá skaliska, jejichž barva naznačuje, že jsou z vápence, stejně jako skály v Leccu.

Tato oblast byla totiž před 250 miliony lety zatopena oceánem. Postupně se zdejší korály přeměnily ve vápencové horské hřebeny a tající ledovce vyhloubily jezera. „Most je zaměnitelný, musíte ho spojit s místem, na kterém Leonardo pobýval, a s geologií,“ dodává Pizzorussoová.

Zdroj: WikiCommons by Stan Shebs

K tomuto závěru dospěla už před dvaceti lety, přišel ji však tak samozřejmý, že si neuvědomovala jeho význam, dokud se na ni s dotazem ohledně míst, vyobrazených na nejznámějších obrazech Leonarda da Vince, neobrátil kolega, historik umění Jacques Franck.

Ten to komentuje: „Ani na vteřinu nepochybuju o tom, že má ve své teorii pravdu vzhledem k jejím dokonalým znalostem geologie Itálie a přesněji míst, kde Leonardo cestoval.“ Pizzorussoová se totiž vydala po stopách da Vinciho na základě jeho zápisků.

Da Vinci věrně zachycoval krajinu

Geoložka vysvětluje: „Z jeho zápisků víme, že strávil hodně času průzkumem v oblasti Lecca a území dále na sever.“ Ostatně, není první osobou, která obraz Mony Lisy spojila právě s oblastí Lecca. Riccardo Magnani, odborník na Leonarda da Vinciho, na to poukázal v místních novinách už v roce 2016. „Hypotéza o spojení města Lecco s velkým umělcem je známa již několik let.

Méně známé jsou historické a kulturní motivy, které vedly Leonarda k tomu, aby ve svých dílech uváděl krajiny Lecca,“ píše v článku Magnani.

Podle Pizzorussoové nevypovídá zachycená krajina tolik o díle samotném jako spíše o jeho autorovi. Má za to, že se da Vinci projevil jako pečlivý student geologie. „Jakákoliv skála, kterou namaloval, je přesná,“ oceňuje jeho tvorbu geoložka.

Britský historik Martin Kemp se domnívá, že v da Vinciho obrazech nelze identifikovat konkrétní místa, protože načerpanou inspiraci si umělec přetvářel k obrazu svému. Pizzorussoová s ním ale nesouhlasí, když říká:

„Kunsthistorici říkají, že Leonardo vždycky používal svou představivost, ale tento obraz můžete dát kterémukoli geologovi na světě a řekne to, co říkám o Leccu. Dokonce i ne-geolog teď může vidět podobnosti.“.

Štítky:
Související články
Ačkoliv měli dosti zjednodušenou představu o lidské anatomii a při léčbě spoléhali i na nadpřirozené síly a magii, jejich lékařství bylo značně pokročilé. Informace o tom, jak léčili nemocné, lze čerpat ze 13 zachovaných lékařských papyrů. Nejnovější nález svědčí o tom, že se dokonce snažili léčit i rakovinu mozku. Egypťané léčili pomocí nejrůznějších pilulek, sirupů […]
Tradiční Olomoucké tvarůžky slaví významné jubileum. V roce 1924 se v loštické tvarůžkárně roztočil první formovací stroj a odstartoval revoluci ve výrobě jediného původního českého sýra. Formovací stroj dokázal vyrobit neuvěřitelných 10 000 tvarůžků za hodinu a umožnil tak tvarůžkovou pochoutku dostat k mnohem většímu množství zákazníků. Historie výroby tvarůžků sahá až do 16.  století, […]
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Ve středověku byla lepra neboli malomocenství obávanou nemocí, do Evropy byla zavlečena v době křižáckých válek. Dlouho na ni neexistoval lék, nemocní proto byli shromažďování v leprosáriích, aby se zabránilo šíření nemoci. Nejnovější výzkum ukazuje, že lepru, která byla považována za výhradně lidskou nemoc, ve středověku zřejmě pomáhaly šířit veverky! Lepra je infekční onemocnění, které […]
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz