Domů     Příroda
Cesta chilli papričky do Číny
Zdroj: Pixabay

Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly?.

Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Chilli papričky zde pěstovali indiáni už v předkolumbovské době. Označení chilli pochází z aztéckého slova chīlli, používaného pro odrůdu papriky, pěstovanou nejméně od roku 3000 př.

n. l., jak dokazují zbytky nalezené v keramice z Puebla a Oaxaca v dnešním Mexiku. V Jižní Americe říkali místní indiáni paprice ají, výraz pochází z kečuánštiny.

V Číně byly chilli papričky neznámé až přibližně do 16. století, kdy rozmach průmyslu a obchodu přinesl tyto pálivé papričky i na čínskou pevninu. První písemná zpráva o nich pochází z roku 1591, není ale nijak nadšená.

Dramatika Gao Liana, který žil poblíž dnešní Šanghaje, rostlina neoslovila ani jako z koření, ani jako lék, místo toho ji využíval pouze jako dekorativní květinu.

Z Ameriky do Číny a zpět

Zatímco bohatí Číňané obdivovali krásu této rostliny ve svých okrasných zahradách, chudé masy ji začaly používat k ochucení pokrmů. V Hunanu se v roce 1765 používalo chilli k ochucení omáček, octa, pikantních olejů i konzervované zeleniny.

V nejstarší čínské kulinární knize, zvané Harmonický kotel, se dokonce nachází recept na omáčku, které připomíná dnešní chili crisp.

Zdroj: WikiCommons by Valereee

V Číně docházelo k šíření rostlin papriky zpočátku jen mezi jednotlivci, až se dostaly do rukou zkušených farmářů, kteří z nich vyšlechtili ještě lepší chilli. Pálivé papričky a omáčka, vyrobená jejich smažením na oleji, se postupně staly nezbytnými ingrediencemi čínské kuchyně i národní identity.

Dokonce i vůdce Mao Ce-tung miloval chilli papričky a posmíval se těm, kteří nebyli schopni snést jejich pálivost, že jsou zbabělci.

Čínská chilli omáčka

Během 20. století se omáčka chili crisp, která se zhotovuje z kousků chilli papriček smažených v oleji a obsahuje i další koření a aromatické látky, jako je česnek, cibule či jarní cibulka, stala základním ochucovadlem v čínských domácnostech i restauracích.

Každý však na ni měl vlastní recept, její příprava se lišila i region od regionu. Například na jihu Číny bylo a je běžnější ingredience v oleji dusit, na severu země je spíše jen polévají horkým olejem.

Postupem času omáčka získala na oblibě nejen v Číně, ale i v čínských restauracích v dalších zemích světa. Nicméně trvalo až do roku 1997, než se omáčka chili crisp začala vyrábět a prodávat v komerčním měřítku.

Tehdy začal restauratér Tao Huabi omáčku prodávat pod značkou Lao Gan Ma (Stará kmotra). Omáčka se do zhotovovaného pokrmu nepřidává během vaření, ale až na talíři k dochucení.

Štítky:
Související články
Příroda 25.8.2025
Jde o jeden z nejpalčivějších problémů, jemuž moderní věda čelí. Tím problémem je syndrom zhroucení včelstev, jednoduše řečeno úbytek včel. Expertům se aktuálně podařilo vyvinout „superpotravinu“, která má potenciál k záchraně včel výrazně pomoci Proč včely mizí? Na vině jsou třeba virová onemocnění, změny klimatu či nedostatek živin. S touto globální krizí, ohrožující potravinovou bezpečnost planety, […]
Medicína Příroda 24.8.2025
V posledních letech si výzkumníci všímají stále rostoucí hrozby panzootik, tedy chorob, které jsou schopné přeskakovat mezi různými biologickými druhy. Jedním z nejvýraznějších příkladů je v tomto ohledu vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1, která se šíří nejen mezi ptáky, ale i mezi savci. Panzootika, která překračuje druhové bariéry a postihuje různé živočišné druhy, celkem podstatně […]
Příroda 23.8.2025
Člověk se sice cítí jako pán tvorstva, ale inteligence zdaleka není jen jeho výsadou. I jiné druhy zvládnou abstraktní uvažování, matematiku nebo plánování. A to mnohdy i takové, kde by se to třeba vůbec nečekalo. Pro člověka je vyvinutá mozkovna a s tím související inteligence jedním z adaptačních mechanismů. Jeho předci neměli kdovíjaké fyzické superschopnosti, […]
Uštknutí hadem je bolestivé a často zbytečné. Pokud se postižený dostane včas do nemocnice, je nutné, aby věděl, jaký druh hada ho uštknul, aby mu mohl být podán protijed. Ne vždy to však uštknutý člověk ví, proto se odborníci snaží o vytvoření univerzálního antiséra, které by jim umožnilo zachránit více lidských životů… Ročně uštkne had […]
Objevy Příroda 21.8.2025
Mykologové z Botanického ústavu AV ČR objevili a vědecky popsali dva nové rody mikroskopických hub, které žijí v prostředí s vysokým obsahem soli – v mořské trávě u Mauricia a ve slané půdě v západních Čechách. Objev ukazuje, že některé druhy hub doposud spojované jen s mořským prostředím, dokáží překvapivě žít i na suchozemských místech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz