Domů     Příroda
Plaz přezdívaný „tank z triasu“ byl bratrancem dnešního krokodýla
Zdroj: Márcio L. Castro

V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let).

Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází s tím, čí příbuzný to vlastně byl..

Druh, kterému nalezené fosilie patří, nyní vědci pod vedením Williama Reyese, působícího na Texaské univerzitě v Austinu, pojmenovali Garzapelta muelleri. Jméno rodu kombinuje „Garza“ podle místa, kde byl nalezen, s „pelta“, což v latině znamená „štít“.

Druhové jméno ctí nálezce Muellera. Aetosauři se po Zemi proháněli během pozdního triasu, podle všechno obývali všechny kontinenty kromě Austrálie a Antarktidy. Byli to všežravci. Jejich dnešní nejbližší příbuzní, krokodýli, jsou přitom striktně masožraví.

Unikátní tvar pancíře

Charakteristikou aetosaurů byl „pancíř“, vytvořený ze zkostnatělých destiček osteodermů, který je chránil před útoky predátorů. Díky němu se jim přezdívalo „tanky triasu“. Většina aetosaurů patří do jedné ze dvou hlavních skupin:

Aetosaurinae a Stagonolepidoidea. Ovšem Garzapelta muelleri měl na zádech osteodermy, které se podobaly druhu Aetosaurinae zvaného Rioarribasuchus chamaensis, ale i laterální osteodermy (středové hroty), které se nacházely u rodu zahrnutém do druhu Stagonolepidoidea, zvaného Desmatosuchus.

Zdroj: William Reyes

William Reyes k tomu říká: „Máme k dispozici velkou část hřbetního krunýře neboli zadního pancíře, sahající od zadní části krku pře oblast ramena až po špičku ocasu.“ Což je podle něj velmi neobvyklé, protože většinou je nalezena jen malá část fosilie.

Na základě zkoumání pancíře došli vědci k závěru, že G. muelleri má celkově více společného s Aetosaurinae. Jeho hroty se zřejmě vyvinuly nezávisle v procesu zvaném konvergentní evoluce, kdy si dva nepříbuzné či vzdáleně příbuzné druhy nezávisle na sobě vyvinou podobné vlastnosti.

Obrněný krokodýl

„Konvergence osteodermů u vzdáleně příbuzných aetosaurů byla zaznamenána již dříve, ale krunýř Garzapelta muelleri je toho nejlepším příkladem a ukazuje, do jaké míry se to může stát a jaké problémy to způsobuje v našich fylogenetických analýzách,“ vysvětluje Reyes.

Fosilie tohoto aetosaura vyniká mezi ostatními díky řadě unikátních vlastností, včetně právě dosud nevídané kombinaci kostěných plátů.

Garzapelta muelleri byl obrovský obrněný „bratranec“ dnešního krokodýla, který měl kostěné pláty zapuštěné do kůže a podél boků se mu táhly po celé délce těla postranní osteodermy, připomínající zakřiveného hroty.

„Vezměte moderního krokodýly a proměňte ho v pásovce,“ komentuje vzhled tohoto aetosaura Reyes. Po naší planetě chodil asi před 215 miliony lety. Měl silné končetiny a na délku měřil asi 5 metrů.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz