Domů     Příroda
Dilema ptačích krmítek: Sypat, či nesypat?
Veronika Tyrková 20.3.2024
FOTO: Unsplash

Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování..

Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit celoročně, jelikož benefity převažují nad negativy, jako jsou například infekce šířené prostřednictvím krmítek.

Ani odborníci se neshodnou

Velkým zastáncem celoročního krmení ptáků je profesor Peter Berthold (*1939), který je od roku 1955 členem Německé ornitologické společnosti. Vyvrací jednu z poměrně rozšířených představ, že se ptáci kvůli stále plným krmítkům odnaučí hledat přirozenou potravu.

Berthold je na základě mnohých pozorování přesvědčen, že krmítka používají ptáci jen jako doplňkový zdroj a většinu dne stráví hledání přirozených zdrojů potravy. S jednoznačně pozitivními dopady přikrmování ptáků si nejsou jistí odborníci z Manchesterské metropolitní univerzity, ornitolog Alexander Lees a ekolog Jack Shutt.

Podle studie, kterou zveřejnili v roce 2021, mohou krmítka narušovat ekosystém, a to zvláště ve Velké Británii, kde krmí ptáky 64 % domácností. Narůstají kvůli tomu populace ptáků navštěvujících krmítka, a naopak klesají stavy lesních druhů.

 

Větší a zdravější

Podle profesora Bertholda zlepšuje celoroční přikrmování vitalitu ptáků a pomáhá proti poklesu stavu jednotlivých druhů. Plné krmítko v době hnízdění zvyšuje pravděpodobnost, že mláďata ve zdraví vylétnou z hnízda.

Navíc v oblastech, kde jsou ptáci celoročně krmeni, snášejí obvykle samice více vajec. V některých případech začnou hnízdit vícekrát ročně, než kdyby byli odkázaní jen na shánění přirozené potravy. Zjistilo se také, že dlouhodobě přikrmovaní jedinci mívají mohutnější kostru a jejich mláďata jsou větší a vitálnější.

Přikrmování ulehčuje i období přepeřování a tažným ptákům dodává energii potřebnou pro migraci.

Kdy radši nekrmit?

K druhům, které člověk velkoryse přikrmuje, patří hlavně vodní ptáci jako labutě a kachny. Překvapivě jim tím ale spíš škodíme, než pomáháme. A není to jen kvůli všeobecně známému problému s krmením zcela nevhodným pečivem.

Potíž je především v tom, že zvlášť ptáci žijící v městských rybnících dostávají od lidí ohromné množství potravy, která se pak ve vodě hromadí. Vede to k přerůstání řas, zakalené vodě i k úhynu drobných živočichů, kterými se ptáci přirozeně živí. Pokud tedy není skutečně tuhá zima, tak by se vodní ptáci krmit neměli.

Autorka: Kateřina Pavelcová

Více se dočtete v čísle 4/2024.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz