Domů     Medicína
Býčí skála: Svědkyně krvavého masakru
Obraz Pohřeb velmože od Libora Baláka zachycuje pravěký život v jedné z nejslavnějších moravských jeskyní.

Proslaví ji nález sochy býčka, po které také získá svůj název. Vyjma cenných artefaktů však jeskyně láká i na dávný masakr, jehož pravá podstata stále nebyla přesvědčivě objasněna.

Začneme ale od začátku. Podle odborníků patří Býčí skála, ležící v Moravském krasu, k nejvýznamnějším speleoarcheologickým lokalitám ve střední Evropě. Nejenže se zde uskutečnil první paleolitický výzkum na území Česka, ale především jde o místo se slavnými halštatskými nálezy, o jejichž objevení se zasadil „otec moravské archeologie“, Jindřich Wankel (1821–1897).

Šperky, zbraně a…

V loňském roce uplynulo přesně 150 let od chvíle, kdy tento významný archeolog a speleolog narazil v Býčí skále na poklad nedozírné hodnoty. Kromě zbraní, úlomků keramických nádob, jantarových perel či šperků, ale Wankelovu pozornost upoutalo ještě něco – na čtyřicet brutálně zohavených lidských koster.

Komu patřily? A kdo je usmrtil? Po dlouhém zvažování se odborník přiklonil k názoru, že šlo o pohřeb haštalského velmože, který zkrátka vyžadoval lidské oběti.

Když „promluví“ symbolika

„Byli zavlečeni dovnitř, zbaveni ozdob a usmrceni. Některým byly useknuty ruce, jiným rozťaty hlavy. Vraždilo se neúnavně, dokud nebyly všechny oběti mrtvé. I koně rozsekali na kusy a jejich údy rozeseli po jeskyni.

Nádoby s obětními dary byly navršeny na jednu hromadu a na vše bylo rozestřeno zuhelnatělé obilí,“ uvedl Wankel ve své knize. Na obřadní smrt mladých lidí měl odkazovat také zdobený vůz a kamenný stolec, který se nacházel v těsné blízkosti mrtvých těl.

Svatyně velmožů?

Anebo mohlo být vše trochu jinak. Podle jedné z nejnovějších hypotéz sloužila Býčí skála jako svatyně, ve které byli pohřbíváni příslušníci haštalské elity, tedy vyšších vrstev kmene. V jejích útrobách mělo navždy spočinout hned několik generací, což by mohlo vysvětlit vysoké počty obětí.

„Mrtví velmožové a velmožky byli s pohřební výbavou, jídlem a dary uloženi v dřevěných komorách obložených kameny. Domníváme se, že šlo o jeskynní svatyni z let 575 až 450 před naším letopočtem,“ uvedl vedoucí výzkumu Martin Golec z katedry historie Filozofické fakulty.

Zároveň upřesnil, že se jeho týmu podařilo identifikovat fragmenty šesti pohřebních vozů, což je polovina z celkového počtu na území Evropy z tohoto období. Definitivně se však teorii potvrdit nepodařilo.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz