Domů     Příroda
Vůně jako naděje pro lidi s depresí
Zdroj: Pixabay

Čichové vjemy v lidech vyvolávají jasnější a pozitivnější vzpomínky, to je dobře známý fakt. Díky tomu jim mohou zlepšit náladu. Nyní však americké vědce napadlo, že by se tohoto efektu dalo využít při léčbě lidí s depresemi..

Hned několik studií prokázalo, že si lidé i po roce mohou pamatovat vůni s 65 % přesností, zatímco vizuální vzpomínka zapadne už po několika měsících. Vůně tak zásadně ovlivňují naše vzpomínky, ukládáme si je přitom nevědomě.

Čich je naším nejstarším smyslem, který zůstával dlouho neprobádaným, protože, na rozdíl od situace u jiných živočichů, rozhodně není naším nejdůležitějším smyslem. Jeho význam pro člověka však není zanedbatelný, jak se ukazuje.

Při vývoji si totiž čich zachoval své spojení s nejstarší, tak zvaně plazí částí našeho mozku. Lidský mozek se vyvíjel ve třech fázích, nejprve vznikl primární neboli plazí mozek, tvoří ho mozkový kmen.

Ten nám pomáhá detekovat a reagovat na nebezpečí. Dále je to savčí neboli emocionální mozek, limbický systém spojen s emocemi, pamětí a motivací. Tvoří ho amygdala a hypotalamus. Poslední částí je pak mozkový neokortex, přední část mozku jedinečná primátům, a ještě více rozvinutá u lidí, která nám umožňuje myšlení, analýzu, řeč, porozumění a podobně.

Silná vzpomínka spojená s vůní

Plazí mozek vedle rozhodování o tom, zda máme utéct či bojovat, řídí také pozornost a soustředění na důležité události. Při vyhodnocování situací pracuje rovněž se vzpomínkami, na jejichž základě posuzuje povahu a míru nebezpečí, na které reaguje.

Díky kratší cestě vzruchů vnímaných čichem se snáze vytváří asociace. Asociace mezi pachy a ostatními vjemy tak mají silnější emocionální obsah, což podporuje jejich pevnější ukotvení v paměti.

Zdroj: Pixabay

Závan pachu tedy stačí k oživení vzpomínky, kterou jsme dávno z úmyslného vzpomínání vytlačili a ani jsme ji nemohli považovat za ztracenou, protože v naší vědomé mysli neexistovala. Toto charakterizuje čichovou paměť a odlišuje ji tak od ostatních smyslových soustav.

Lidé s depresí si však obtížně vybavují konkrétní vzpomínky ze své minulosti. Neurovědkyně Kymberly Youngové se domnívá, že by jim s tím mohly pomoci právě vůně.

Vůní proti depresi

Říká k tomu: „Vlastně mě překvapilo, že nikoho přede mnou ještě nenapadlo zkoumat vybavování vzpomínek u depresivních lidí pomocí pachových signálů.“ V rámci studie předložila dobrovolníkům řadu neprůhledných lahviček, které obsahovaly známé pachy, jako je například vůně mleté kávy, pomerančů či krému na boty.

Po přivonění si měli účastníci vybavit nějakou konkrétní vzpomínku. Pachová stopa pomohla vybavit si nějakou událost v největší míře právě lidem, kteří v dotazníku uvedli, že trpí depresí. Vůni si spojili s konkrétním zážitkem, který byl ve většině případů pozitivní.

Studie ukázala, že vůně jsou při vyvolávání vzpomínek na konkrétní událost účinnější než slova, což znamená, že se silně podceňuje jejich využití v klinickém prostředí. Podle hlavní autorky výzkumu, Kymberly Youngové, by tyto čichové vjemy mohly pomoci depresivním lidem dostat se z negativních myšlenkových cyklů a přeladit jejich myšlenkové vzorce, což by napomohlo jejich rychlejšímu a hladšímu uzdravení. Navíc bez chemické medikace.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz