Domů     Zajímavosti
Vědci objevili na rozkládajících se tělech „mikrobiom smrti“
Zdroj: Pixabay

Mikrobi a houby se podle nejnovějšího výzkumu, nedávno zveřejněného v časopise Nature Microbiology, vyskytují na rozkládajících se tělech s překvapivou časovou i množstevní přesností, a to bez ohledu na prostředí, v němž se nachází mrtvé tělo.

To by mohlo pomoci odborníkům na forenzní vědy s určováním přesné doby smrti těchto obětí..

Po smrti dochází k poruše chemické rovnováhy organismu a chemické látky, původně sloužící k zachování života, začnou rozkládat organismus zevnitř. Následuje hniloba, jejímiž hybateli jsou bakterie a další biologické vlivy působící zvenčí, nebo z trávicího traktu.

Po zhruba třech měsících pak nastává tlení, během kterého působí zejména aerobní bakterie a plísně. Skutečnou délku těchto procesů však ovlivňují i vnější podmínky, ve kterých je mrtvola uložená, vliv může mít také nekrofilní hmyz a jeho larvy, ptáci, divoce žijící masožraví savci, v bytech pak kočky a psi.

V některých případech nemusí být hniloba a tlení dovršeny, protože za některých specifických podmínek probíhají biologické procesy odlišně a výsledné změny tkání pak neodpovídají obvyklým předpokladům.

Pokud je tělo například uloženo v suchém a teplém prostředí za dostatečného proudění vzduchu, pak dochází ke zrychlenému odpařování vody z organismu, takže hnilobné a tlecí procesy nejsou dokončeny. To ztěžuje práci forenzních pracovníků při určování doby smrti.

Bakterie a houby

Vědci z University of Tennessee provedli výzkum, v jehož rámci umístili 36 lidských mrtvol během různých ročních období na tři od sebe dosti geograficky vzdálená místa v Tennessee, Texasu a Coloradu s odlišným klimatem, a to buď s mírným, vlhkým nebo polosuchým podnebím.

Vzorky DNA pak byly z povrchu kůže mrtvol a okolní tkáně odebrány během prvních 21 dnů rozkladu, kdy je rychlost rozkladných procesů nejvyšší.

Po dekódování veškeré DNA vědci zjistili, že těla nesla stejný mikrobiální profil bez ohledu na jejich umístění, klima či roční období. Respektive, při zkoumání nebyli mikrobi, specifičtí pouze pro konkrétní prostředí, bráni v potaz.

„To, co jsme nakonec našli, byla spousta mikrobů, kteří se objevili v každém jednotlivém souboru dat. Jednalo se o klíčové rozkladače v každém prostředí,“ vysvětluje Zachary Burcham, hlavní autor studie a odborný asistent výzkumu na University of Tennessee.

Calliphora, zdroj: WikiCommons

Mikrobiom smrti

V této síti asi 20 mikrobů se vyskytovaly bakterie a houby, které se normálně na lidských tělech nenacházejí, dokud se nezačnou rozkládat. Vědci přitom zjistili, že se ve všech mrtvolách objevily ve stejný okamžik během prvních 21 dnů rozkladu.

Zřejmě tam byly zaneseny hmyzem, například mouchami rodu Calliphora, či mrchožrouty, kteří je tam přinesli z předchozí mrtvoly. Mikrobů v čase přibývalo a ubývalo ve vlnách. Na základě sledování těchto vln různých mikrobů, kombinování dat a s využitím modelu strojového učení byli vědci schopni vypočítat, jak dlouho se tělo rozkládalo.

Frederike Quaaková, mikrobioložka z Nizozemského forenzního institutu (NFI), která se studie nezúčastnila, se domnívá, že by se tato zjištění mohla stát užitečným doplňkem sady nástrojů pro odhady post mortem intervalu (PMI), tedy času, který uběhl od úmrtí.

Řekla však, že je třeba provést další výzkum, při němž budou tyto techniky skutečně využity v terénu. Quaaková k tomu říká: „V této studii se těla nacházela na povrchu, v reálu jsou však často pohřbívána, a to zabalená například do koberců nebo plastových vaků, což je činí méně dostupnými pro hmyz.

Někdy jsou dokonce ponořena pod vodou. V těchto situacích dochází k degradaci těla odlišně.“ Burcham potvrdil, že nyní s týmem pracují na nových studiích, zkoumajících rozklad organismů v uzavřených systémech a již pohřbených pozůstatků, takže budou moci brzy zjistit, zda se i tam objeví „mikrobiom smrti“.

Související články
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Historie Zajímavosti 11.11.2025
Věstonická venuše je patrně nejznámější českou archeologickou památkou a zároveň nejstarším uměleckým předmětem z keramiky na světě. Její hodnota je nevyčíslitelná. Ostatně proto nemůže například jen tak letět letadlem, protože by ji to mohlo doslova „ohrozit na životě“. Co by se s ní mohlo stát? Pouhých 11,5 centimetru vysoká soška ženy s výrazným poprsím a […]
Medicína Zajímavosti 11.11.2025
Stále více se dává do souvislosti nárůst množství duševních poruch u dospívajících s množstvím času, který tráví s chytrými telefony v ruce sledováním sociálních sítí. Vědci apelují na rodiče, aby jim tuto dobu omezovali. Nejnovější studie, publikovaná v prestižním vědeckém časopise JAMA, však zpochybňuje, že viníkem je čas strávený u obrazovky. Rizikovou je dle jejích […]
Zajímavosti 10.11.2025
V4 neboli Visegrádská čtyřka, aliance Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, vznikla už před několika dekádami za účelem spolupráce mezi těmito zeměmi, a to v různých oblastech. Třeba i v oblasti vinařství Momentálně je v běhu projekt s poměrně dlouhým a komplikovaným názvem From Grapes to Stories: Storytelling at the Heart of Sustainable Wines in the […]
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě, Indii a Číně, která se musela vypořádat s katastrofálním suchem, jež postihlo planetu před 4200 lety. A zvládla to bez uchýlení se k násilí. Tým vedený renomovanou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz