Domů     Medicína
Vakcíny, roušky a espresso? Nečekaný spojenec proti Covidu-19
Veronika Tyrková 14.2.2024
FOTO: Unsplash

Ranní rituál, zasloužená siesta či spolehlivý životabudič – milovníci kávy si jistě najdou mnoho záminek, proč si dopřát o jeden šálek navíc. Nyní si k nim mohou připsat i jeden zásadní. Nová studie naznačila, že pití kávy může pomoci snížit riziko onemocnění, které v posledních letech obrátilo svět vzhůru nohama..

Výzkum z posledních let ukázal, že k odolnosti proti nákaze novým koronavirem výrazně přispívá pravidelná fyzická aktivita a strava bohatá na polyfenoly. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným? Právě káva představuje bohatý zdroj jak antioxidantů, typu trigonelin, melanoidin, cafestol, tak i polyfenolů, mezi které patří kyselina kávová (CAA) a kyselina chlorogenová (CGA).

Jídlo jako lék

Už v roce 2020 britští vědci z Northwesterské univerzity na datech od téměř 38 000 osob zjistili, že pití jednoho nebo více šálků kávy denně je spojeno s průměrně o 10 % nižším rizikem onemocnění covidem v porovnání s těmi, kteří vypijí méně než jeden šálek kávy.

Jak shrnula hlavní autorka studie, docentka Marilyn Cornelisová: „Výživa člověka ovlivňuje imunitu. A imunitní systém hraje klíčovou úlohu v náchylnosti a reakci jedince na infekční onemocnění, včetně covidu-19.“.

 

Baristé prominou

Nejnovější studie tchajwanských vědců, zveřejněná v listopadu 2023 v odborném periodiku Cell and Bioscience, si dala za cíl tato zjištění ověřit. Zásobili se laboratorními kulturami, pseudovirem SARS-CoV-2, který je neškodnou obdobou opravdového viru a dostatečnou zásobu kávových zrn nejrůznějšího původu.

Výsledky byly slibné. „Zjistili jsme, že mletá káva v koncentraci 6 mg na 1 ml vody má vliv na snížení vstupu viru SARS-CoV-2 do hostitelských buněk s inhibičním účinkem přibližně 60-81 %, v závislosti na dávce,“ uvedli autoři.

Podobně dobře si vedla i káva instantní, a to u variant Alfa, Delta i Omikron, a dokonce i káva bez kofeinu, která si zachovává obsah CGA.

 

Hořká pilulka

V dalším kroku výzkumníci přistoupili k testu na lidských dobrovolnících. K tomu účelu bylo 64 osob ve věku 21-40 let rozděleno do skupin, ve kterých se buď věnovali, nebo nevěnovali konzumaci kávy. Nejvýraznější účinek potlačení vstupu pseudoviru varianty Omikron do buněk přitom nastal do 6 hodin od vypití kávy.

Jak se zatím zdá, káva může tvořit štít proti viru blokováním interakce spike proteinu a enzymu ACE2 na membráně buněk. Přesný mechanismus ovšem zůstává nejasný a bude předmětem dalších výzkumů.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz