Domů     Medicína
Escherichia coli nastupuje proti rakovině!
Zdroj: iStock

Po dlouhá léta sváděli mnohdy nerovný boj s rakovinou především lékaři, a to s pomocí chemoterapie, ozařování nebo léčiv. Co kdyby však tuto práci najednou převzal někdo jiný?

Někdo tak malý, který svou pozornost dokáže zaměřit výhradně na buňky spojené s nádorovým bujením? Například genetiky ze Šen-čenské univerzity upravená střevní bakterie Escherichia coli.

Na začátku byla myšlenka

Převratný nápad přitom vyšel ze skutečnosti, že některé druhy bakterií rakovinové buňky ochotně napadají. Buď do nich proniknou, anebo se rovnou postarají o jejich likvidaci. Do první bojové linie je ale není možné nasadit jen tak.

Podle vědců jsou sice „ochotné“, ale také neřízené, bez jakékoli kontroly by tedy mohly zničit i ostatní buňky. V Šen-čenu si ale s tímto malým problémem dokázali efektivně poradit. Schopnosti „rakovinožravých“ bakterií totiž přenesly na již podrobně prozkoumanou Escherichia coli.

Zatímco jako součást přirozené mikroflóry bývá člověku prospěšná, existují také patogenní kmeny způsobující nebezpečná onemocnění.

Zkušení likvidátoři

Za tímto účelem stvořili čínští vědci hned dva umělé kmeny s odlišnými vlastnostmi. První z nich, označovaný jako mp105, byl navržen tak, aby v těle hostitele přežil pouze vymezený čas a následně sám uhynul.

Díky tomu by měl být schopen zacílit pouze na tkán zasaženou tumorem. Druhý kmen známý pod zkratkou m6001 byl naproti tomu vybaven tužším kořínkem, a také výjimečnou loveckou schopností. Dokáže totiž vycítit, kterým buňkám chybí glukóza, což je pro rakovinné vetřelce charakteristický znak. O jiné bakterie by následně neměla m6001 projevit zájem.

Laboratorní úspěch

Účinnost byla nejprve otestována ve zkumavce, teprve poté vědci „povolali“ myší dobrovolníky. A testy dopadly na výbornou. Kmen mp105 se ukázal jako zdatný kat, který rakovinné buňky ničil bez jakékoli milosti.

Dokonce se mu podařilo snížit množství imunitních buněk makrofágů. V praxi to tedy znamenalo, že poté co zničil základ nádoru, posílená imunita se již postarala o zbytek. Zdaleka nejlepších výsledků však bylo dosaženo ve chvíli, kdy byly obě varianty užity současně.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz