Domů     Objevy
Přispěje ptačí imunita u léčbě cukrovky u lidí?
Zdroj: Freepik

Přirozeně vysoká hladina cukru v krvi znamená pro člověka zásadní problém. Ne však pro ptáky, kteří si proti jejím škodlivým účinkům vyvinuli přirozenou obranu. Alespoň dle studie, pod níž se podepsali odborníci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR..

Glukóza neboli krevní cukr patří ke klíčovým zdrojům energie v tělech zvířat i lidí. Její příliš vysoká hladina však dokáže v organismu napáchat značné škody. U ptáků je to ale jiné. A to i přesto, že za normálního stavu mají opeřenci hladinu cukru v krvi mimořádně vysokou – průměrně dvakrát až čtyřikrát vyšší než podobně velcí savci.

Vysoká a neškodlivá

Čeští vědci se proto rozhodli zjistit, jak se před škodlivými účinky „cukru“ teplokrevní obratlovci vlastně chrání. „Abychom odpověděli na otázku, jak se druhy s vysokým obsahem cukru vypořádávají, změřili jsme hladinu cukru, míru oxidačního poškození způsobeného volnými radikály a hladiny antioxidantů v krvi 51 druhů evropských pěvců, včetně rekordmanů s nejvyššími dávkami cukru v krvi, jako jsou králíček ohnivý či mlynařík dlouhoocasý,“ popsal vedoucí studie z Akademie věd ČR, Oldřich Tomášek.

Po stopách cukru

Potřebná data získali výzkumníci od 681 ptáků, oxidační poškození a antioxidanty změřili zahraniční kolegové u dalších 1021 opeřenců. Jednotlivá data přitom sbírali po dobu devíti let. Výsledky výzkumu následně podpořily hypotézu, že druhy ptáků s vysokou hladinou krevního cukru si v evoluci vyvinuly přirozenou obranu proti jejím škodlivým účinkům.

Experti také dospěli k názoru, že mechanismy, které ptákům tuto ochranu poskytují, umožnily evoluci jejich dlouhého života. „Zároveň lze předpokládat, že podobnou přirozenou odolnost vůči poškození si v průběhu evoluce vyvinuly nejen ptáci, ale i dlouhověké druhy savců a jiných obratlovců, které pro svůj životní styl potřebují vysokou hladinu krevního cukru,“ doplnil jeden z koordinátorů studie Tomáš Albrecht.

Nashromážděné poznatky by podle něj v budoucnosti mohly inspirovat medicínský výzkum zaměřený na prevenci a léčbu cukrovky.

Související články
Objevy Příroda 20.11.2025
Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vedený profesorem Ivanem Čepičkou a jeho doktorským studentem Markem Valtem objevil vzácný a jednobuněčný organismus s unikátní buněčnou stavbou, který nazval Solarion arienae. Ve studii publikované v prestižním vědeckém časopise Nature vědci ukazují, že tento druh spolu s několika dalšími málo známými liniemi prvoků tvoří novou eukaryotickou superskupinu (říši) […]
Objevy Příroda 20.11.2025
Český výzkum opět ukázal, že ve světě potravinářské a zemědělské vědy má co nabídnout. Tým odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) vyvinul revoluční metodu, která dokáže během několika minut přesně zjistit, jaké alkaloidy mák obsahuje – a to z pouhých 5 miligramů rostlinného materiálu. Na pozoruhodném výsledku se podíleli […]
Medicína Objevy 17.11.2025
Takhle to naplánované neměla. Místo aby se dočkala úspěchu, musela mladá výzkumnice snášet projevy nespokojenosti od svých kolegů. Její experiment je rušil. Tak se rozhodla změnit parametry, aby od nich měla pokoj. A pak najednou přišel i ten úspěch Ultrazvuk má většina lidí podvědomě spojený s těhotenstvím, respektive s vyšetřením gravidních žen. Je při něm […]
Objevy Technika 6.11.2025
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Tento postup otevírá cestu k přesnější diagnostice a cílené léčbě nádorů či zánětlivých onemocnění. Výsledky výzkumu zaměřeného na vývoj nové bioorthogonální […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz