Domů     Medicína
Masožravostí k cukrovce 2. typu?
Veronika Tyrková 18.12.2023
FOTO: Unsplash

Člověk je od přírody tvor masožravý, zejména v konzumaci červeného masa si rád dopřává. Aby také ne, v rozumném množství jde o skvělý zdroj zinku, vitaminu B12, selenu nebo železa. Co se však stane, když se na našem talíři pochoutka objevuje až příliš často?.

V roce 2016 doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO) konzumovat červené maso pouze 2krát týdně. „Důsledný výzkum American Heart Association, American Cancer Association a dalších, ukazuje nepříznivé zdravotní dopady konzumace červeného masa,“ prohlásil předseda výboru pro výživu American Heart Association a profesor medicíny na Stanfordské univerzitě, Christopher Gardner (*1959).

Zatímco dosud bila věda na poplach především kvůli potenciálnímu vzniku nádorových onemocnění, v letošním roce se pole potenciální škodlivosti ještě rozšířilo, a to o diabetes 2. typu.

Když omezení nestačí…

Nový výzkum publikovaný v The American Journal of Clinical Nutrition totiž ukázal, že snížení konzumace oblíbených masitých pochoutek nemusí vůbec stačit. K rozvoji diabetu 2. typu klidně postačí i dvě porce červeného masa týdně.

Průměrní Američané, stejně jako Australané, Argentinci, Mongolové a Srbové ho přitom zkonzumují každý rok více než 100 kilogramů. „Zjistili jsme mírné, ale statisticky významné zvýšení rizika i při dvou porcích červeného masa týdně.

Riziko se neustále zvyšovalo s vyšším příjmem,“ prohlásil vedoucí studie Xiao Gu působící na Harvard T.H. Chan School of Public Health. Odborná práce také ukázala, že nahrazení červeného masa rostlinnými zdroji bílkovin může pravděpodobnost vzniku cukrovku naopak značně snížit.

Autor: Michal Maša

Více se dočtete v čísle 2/2024 časopisu 21. století

Související články
Bolest hlavy, nevolnost, dušnost, závratě, dezorientace, otok mozku či plic a v nejzávažnějších případech také kóma a smrt – výšková nemoc patří k hrozbám, kterým horolezci na svých expedicích musejí čelit. Domorodé obyvatele náhorních plošin ovšem tyto nepříjemnosti netrápí, a jak se zdá, vděčí za to nečekanému spojenci uloženému v bedrech. Tam, kde by většina z nás lapala […]
Mnoho zemí je v posledních desetiletích svědkem strmého nárůstu počtu případů rakoviny střev u mladých dospělých. Za příčinu byla označena průmyslově zpracovaná strava, stoupající míra obezity a nedostatek pohybu. Nejnovější studie však odhaluje, že viník může být ještě jeden, a to toxiny produkované škodlivými kmeny běžné střevní bakterie. K nejstrmějšímu nárůstu počtu případu kolorektálního karcinomu […]
Na poli ochrany před nechtěným početím figuruje mnoho přípravků, většina je jich však určena ženám. Muži si dosud mohli vybrat pouze mezi použitím kondomu a finálním řešením ve formě vasektomie. To by se nyní mohlo změnit, ve hře je nově ve vodě rozpustný hydrogel, známý jako Adam, který brání početí více než dva roky od […]
Mezinárodní vědecký tým se snažil odhalit spojení mezi placentou, orgánem, který poskytuje kyslík a živiny vyvíjejícímu se plodu v matčině děloze, a původem duševních chorob. Domnívá se, že za nimi stojí epigenetické modifikace v placentě. Jedná se o chemické změny v molekulách DNA, které nemění geny v nich, ale ovlivňují, které geny jsou zapnuty a […]
Nejen, že hrozí, pravděpodobně už tu je, jak ukazují terénní výzkumy z jiných evropských zemí, včetně sousedního Německa. Takže otázkou spíš je, natolik je tato infekce nebezpečná.   V dubnu 2017 přijala nemocnice v Chölönbujru v čínské provincii Vnitřní Mongolsko pacientku s vysokou horečkou a velkými bolestmi hlavy. Když ji lékaři prohlíželi, všimli si pár výrazných červených pupenců na […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz