Domů     Objevy
Existence mimozemšťanů potvrzena! A co na to věda?
Zdroj: Freepik

Existence UFO a pozorování podezřelých objektů hýbe dějinami Spojených států již sedm desetiletí. Zatímco po celou dobu krotil konspirační vášně převážně Pentagon, nyní se do věci vložila NASA, která konečně hodlá pohádku pro dospělé proměnit v literaturu faktu….

Za tímto účelem NASA nechala sestavit speciální tým složený ze 16 odborníků na technologie, datovou analýzu, umělou inteligenci a zkoumání vesmíru. Jejich závěry byly v září letošního roku shrnuty ve 33stránkovém reportu, jehož obsah ale prozatím nic nového nepřinesl.

Ačkoli úřad existenci neidentifikovaných objektů konečně oficiálně uznal, konkrétnější důkazy Američanům stále chybí.

Krůček k serióznosti

„Hlavním poselstvím naší studie je, že je toho ještě mnoho, co musíme zjistit,“ shrnul ředitel NASA Bill Nelson (*1942), který doufá, že zapojením jeho úřadu veškeré budoucí výzkumy UFO postupně přejdou od čirých konspirací blíže k vědě.

Z toho důvodu navázal úzkou spolupráci s americkým úřadem pro sledování UFO (AARO).

„Existuje určitý způsob myšlení. Všechny nás baví Indiana Jones v Amazonii a hledání křišťálové lebky, takže je tu spousta folklóru. Proto jsme vstoupili do arény, abychom se pokusili do toho proniknout z vědeckého hlediska,“ upřesnil.

Začínáme od nuly

Dále veřejnost seznámil se skutečností, že některé události popsané „věrohodnými svědky“, nejčastěji z řad vojenských letců, stále nedokážou objasnit. „Většinu z těchto událostí se podařilo vysvětlit, ale malá hrstka objektů nemůže být bezprostředně identifikovaná jako známý, člověkem vytvořený nebo přírodní fenomén,“ uvedli odborníci v reportu.

Přítomnost mimozemských civilizací proto nemohou stoprocentně vyloučit. „Začínáme bez jakýchkoli předsudků, chápeme, že jsme ve světě objevů,“ upřesnil Nelson. Rovněž dodal, že jeho úřad se na UFO nehodlá zaměřit pouze z výzkumných důvodů. Stejně důležité je totiž také vědomí, že je naše obloha bezpečná.

Technika? Nedostatečná

Kromě slibných vyhlídek do budoucna, ale experti nešetřili také kritikou. Aktuálně využívané techniky a metody, které by mohly pomoci některé objekty a záhady objasnit, totiž neváhali označit za nedostačující.

„Prozkoumali jsme zařízení NASA. I když poskytují komplexní obraz oceánu, povrchu i atmosféry, obvykle nedisponují rozlišením potřebným k výzkumu událostí UAP,“ doplnil teoretický astrofyzik David Spergel (*1961), který se na sestavení zprávy podílel.

Vědci proto disponují jen zlomkem kvalitních záznamů. Agentura by v budoucnosti ráda zaštítila vývoj aplikace pro chytré telefony, s jejichž pomocí by se na sběru záznamů mohla podílet také širší veřejnost.

Tenkrát v Kongresu…

Ačkoli se NASA zavázala k co největší transparentnosti, průlomové poznatky veřejnosti prozatím nebyla schopna naservírovat. Naproti tomu červencové slyšení v Kongresu, jimi bylo přímo prošpikované. Tři předvolaní svědci z řad whistleblowerů (osob upozorňujících na tajné či nezákonné jednání) totiž prohlásili, že americká vláda zamlčela existenci speciálního programu, který se na UFO specializuje. Dokonce má disponovat také jejich biologickým materiálem.

Daň za zpronevěru

Hlavní slovo si před jedním z podvýborů Sněmovny reprezentantů, v jehož čele stojí mimo jiné Tim Burchett (*1964) a Anna Paulina Lunová (*1989), vzal bývalý důstojník amerického letectva David Grusch (*1987).

Kromě toho, že existenci přísně tajného programu potvrdil, uvedl, že jeho prostřednictvím již několik dekád dochází ke „zpronevěrám značných finančních prostředků“. Ty jsou totiž z větší části využívány ke zcela jiným účelům, než je uvedeno v oficiálních listinách.

Kongresu také vylíčil příběhy několika osob, které byly při kontaktu s mimozemšťany zraněni. Další podrobnosti však uvést odmítl kvůli ochraně osobních údajů.

Záhadný Tic Tac

Jako další předstoupil bývalý velitel námořnictva David Fravor, který se s objekty neznámého původu střetl při výcvikové misi roku 2004.

„Můžu říct, že si myslím, že to nebylo z tohoto světa. Nejsem blázen. Nepil jsem. Bylo to po osmnácti letech letecké praxe. Z toho, s čím jsem se v této oblasti mohl setkat, jsem toho viděl opravdu hodně a nic se tomu ani nepodobalo,“ prohlásil.

Technologie, kterou spatřil byla dle jeho názoru mnohem lepší než cokoli, co mělo lidstvo dosud k dispozici. Svým vzhledem navíc letoun připomínal obří Tic Tac bez křídel.

Lid vs. Pentagon

Poslední zazněla výpověď od pilota námořnictva ve výslužbě, Ryana Gravese, který se nechal slyšet, že neidentifikované vzdušné úkazy vídal po dobu několika let u pobřeží Atlantiku. Zároveň upozornil na problematiku zamlčování informací, která vede ke zbytečné nepřipravenosti ostatních pilotů.

A co na to Pentagon? Ten se rozhodl všechna divoká tvrzení striktně vyvrátit. Ostatně Gruschova obvinění o zatajování jakýchkoli informací popřel již v minulosti. Neobjevily se totiž „žádné ověřitelné informace, které by potvrzovaly tvrzení, že v minulosti existovaly nebo v současnosti existují nějaké programy týkající se držení nebo reprodukce mimozemských materiálů“.

Je to paradox

Zatímco svědci servírují veřejnosti již po desetiletí jednu pikantnost za druhou, věda po dlouhá léta raději zůstávala v pozadí. Již na počátku 50. let minulého století si italský fyzik Enrico Fermi (1901–1954) položil poměrně záludnou otázku.

„Kde jsou všichni?“ Neměl tím však na mysli své kolegy, ale případné mimozemské civilizace. Ať už se díváme do minulosti, nebo zůstaneme v současnosti, až dosud se lidstvu nepodařilo zachytit žádný radiový signál, který by nepocházel ze Země.

A v tom podle Fermiho spočíval kámen úrazu. Kdyby totiž mimozemšťané vyspěli o milion let dříve, nejenže by s největší pravděpodobností kolonizovali rozsáhlé oblasti vesmíru, ale hlavně by po sobě zanechali nespočet stop.

Z této úvahy posléze vznikl tzv. Fermiho paradox, jehož řešení je v podstatě dvojí. Buď mimozemšťané existují, a jednoduše s námi nekomunikují, nebo je Země jediným živým světem v celém širokém vesmíru. Těžko ale určit, která z verzí je správná.

Více se dočtete v čísle 1/2024, které je právě v prodeji.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz