Domů     Medicína
Ústní hygiena pomáhá předcházet vážným nemocem
Zdroj: Pixabay

Čištění zubů dvakrát denně není jen prevencí zubního kazu, jak by se mohlo zdát. Podle odborníků je dodržování ústní hygieny důležité i jako prevence řady vážných onemocnění. Jaké choroby může zanedbávání ústní hygieny způsobit?.

Po střevech je ústní dutina druhým největším mikrobiálním společenstvím v lidském těle. Žije v ní více než 700 druhů mikroorganismů, řada rozmanitých kolonií bakterií, plísní, virů a prvoků. Tyto mikroby se přitom nacházejí všude v ústech:

na zubech a v jejich okolí, v dásních, na jazyku, patře i ve slinách. Počty jednotlivých bakteriálních druhů a celkové složení orálního mikrobiomu se u každého člověka liší, přičemž nejvýraznější vliv má etnikum a rasa.

Orální mikrobiom se tvoří již při narození a s přibývajícím věkem se jeho složení postupně mění. Mezi jeden z prvních rodů orálních bakterií, které kolonizují dutinu ústní, patří obvykle streptokoky. Orální mikrobiom podléhá změnám v důsledku prořezávání zubů, obměny dočasného chrupu za stálý, ale také vlivem návyků v péči o zuby, ve stravování nebo také v životním stylu.

Změny může ovlivňovat rovněž věk, genetika, pohlaví, stres nebo prostředí, ve kterém žijeme.

Ústní bakterie jako hrozba

Narušení rovnováhy ústního bakteriálního mikrobiomu, k němuž může dojít i v důsledku nedostatečné ústní hygieny, může vést k tomu, že se v ústech přemnoží škodlivé bakterie, což má za následek vzniku zubního kazu, zánětu dásní či parodontitidy, zánětu závěsného aparátu zubů.

Jednou z nejčastějších příčin onemocnění dásní je bakteriální plak. Rozvoji paradontitidy předchází krvácení dásní a jejich zánět, kterému se říká gingvitida. Bakterie přeměňují cukry v potravě na kyseliny, které mohou dráždit dásně a narušovat zubní sklovinu, což nakonec vede ke vzniku zubního kazu.

V současnosti už není parodontitida považována za lokalizované onemocnění bez patrných příznaků, ale za onemocnění, které má vliv na celý organismus. Je to z důvodu zvýšené zánětlivé reakce, kterou vyvolává v těle a na které se musí podílet celý imunitní systém.

Přemnožené bakterie z úst se mohou prostřednictvím krevního řečiště dostat do celého těla, této situaci se říká bakteriémie neboli obsah bakterií v krvi, která je jinak sterilní, a způsobovat nejrůznější zánětlivá onemocnění.

Zdroj: Pixabay

Zvýšené riziko nejen pro srdce

Chronická paradontitida je rizikovým faktorem pro kardiovaskulární systém, protože v organismu vyvolává systémovou zánětlivou reakci. Může mít za následek rozvoj aterosklérózy, což je postupné poškozování stěn cév neboli jejich kornatění, při kterém vznikají tak zvané aterosklerotické pláty.

V nich se mohou usazovat bakterie z úst, na což tělo může zareagovat zánětem cév, který ještě zhorší další rozvoj aterosklerózy.

Ateroskleróza je přitom příčinou dalších onemocnění. Následky se mohou mimo jiné projevit v podobě ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Dále existuje obousměrný vztah mezi parodontitidou a diabetem, to znamená, že obě onemocnění se navzájem ovlivňují.

Diabetes je jedním z rizikových faktorů pro parodontitidu a dokonce se zjistilo, že diabetici mají až třikrát zvýšené riziko rozvoje zánětu parodontu než lidé bez diabetu.

Revmatoidní artritida, nemocné ledviny i obrna nervů

Parodontitida jakožto zánětlivé onemocnění také ovlivňuje diabetes. V jejím důsledku produkované prozánětlivé mediátory mohou působit na metabolismus tuků i cukrů a zvyšovat inzulinovou rezistenci tkání, čímž může dojít k hyperglykemii, tedy zvýšení hladiny cukrů v krvi nad normu a zhoršení průběhu diabetu.

Paradontitida může zhoršovat také průběh revmatoidní artritidy, přičemž pacienti, kteří jí trpí jsou dvakrát náchylnější k chronické paradontitidě, či onemocnění ledvin. Bakterie mohou rovněž pronikat k nervům a způsobit například obrnu lícního nervu.

Vliv orálních onemocnění na celkový zdravotní stav se stává v současnosti hojně diskutovaným tématem. K eliminaci těchto rizik doporučují odborníci především správnou zubní hygienu, zahrnující pravidelné prohlídky u zubního lékaře s ošetřením případných kazů, správnou techniku čištění zubů a odstraňování plaku a dále návštěvu dentální hygieny dvakrát ročně.

Také je třeba vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem sacharidů, které mohou vést ke vzniku zubního kazu.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 1/2024, které vyšlo 14. 12.2023.

Štítky:
Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz