Domů     Příroda
Další stěhování národů na obzoru, kvůli rostoucím teplotám
Zdroj: Pixabay

Podle nejnovější studie by se brzy, v důsledku extrémních veder, mohly některé části naší planety stát neobyvatelnými. Člověk je totiž schopen ustát jen určitou míru kombinace horka a vlhkosti, než se u něj projeví život ohrožující zdravotní komplikace..

Podle tvrzení vědců z Penn State College of Health and Human Development a Purdue University se v nepříliš vzdálené budoucnosti budou muset miliardy lidí v Americe, Asii a na Blízkém východě přestěhovat, pokud se budou globální teploty kvůli změně klimatu i nadále zvyšovat, protože se tato místa stanou neobyvatelnými.

Od počátku průmyslové revoluce na konci 18. století se globální teplota zvýšila o 1 °C. To vedlo k tomu, že roku 2015 schválilo 196 zemí tak zvanou Pařížskou dohodu o klimatu, jejímž cílem je zamezit nárůstu teploty na 1,5 °C nad úroveň před průmyslovou revolucí.

S rostoucími globálními teplotami totiž mohou miliardy lidí překročit své fyziologické tepelné limity. Ačkoliv je nejteplejším místem na planetě americké Death Valley, případně africká Sahara, klimatologové s obavami sledují situaci v jižní a jihovýchodní Asii, která stále častěji čelí jarním vlnám horka s teplotami kolem 45 °C. Rozdílem je vzdušná vlhkost, která brání ve fungování účinnému systému, který si člověk proti horku vyvinul, tedy pocení.

Vražedná je vlhkost vzduchu

Díky schopnosti pocení dokáže člověk přežít i tam, kde to jiní živočichové nezvládli. Abychom se však mohli účinné ochlazovat pocením, je třeba, aby se voda měla kam odpařovat, což je problém v oblastech, jako je například Indie, kde během teplé sezóny šplhá relativní vlhkost vzduchu ke 100 %.

V ten okamžik se člověk přestává pocením efektivně ochlazovat a začíná se naopak přehřívat, což může vyústit až ve smrt z přehřátí.

Zdroj: Pixabay

Kombinaci teploty a vlhkosti vzduchu, která už je životu nebezpečná, vyjadřuje tak zvaná teplota vlhkého teploměru. Upravený teploměr v tomto případě neměří přímo teplotu okolního vzduchu, ale teplotu, při které dochází k odpařování vody z namočené punčošky, kterou je teploměr obalený.

Při relativní vlhkosti méně než 100 % naměří výrazně nižší teplotu okolí, neboť se jeho jádro ochladí stejným způsobem jako lidská pokožka pocením.

Limitních 35 °C vlhkého teploměru

Hraniční teplota mokrého teploměru, kterou ještě zdravý člověk dokáže krátkodobě snést, je 35 °C, což přibližně odpovídá pocitové teplotě 70 °C. Teplota v Indii přitom už letos někdy dosahovala více než 30 °C vlhkého teploměru.

U starších lidí, kteří trpí například kardiovaskulárními problémy, cukrovkou a dalšími zdravotními problémy, může být tolerovatelná teplota vlhkého teploměru mnohem nižší. Studie z roku 2022 ukázala, že hranice lidské tolerance vůči teplu a vlhkosti jsou nižší, než se dříve předpokládalo.

Na základě těchto podkladů vědci z Penn State College of Health and Human Development a Purdue University modelovali, jak by různé scénáře globálního oteplování mohly ovlivnit obyvatelnost po celém světě.

Pokud by teploty překročily 1,5 °C oproti předindustriálnímu období, pak by se mnoho oblastí v zemích s nižšími příjmy mohlo stát neobyvatelnými kvůli příliš velkým horkům. Vzestup o 2 °C by způsobil nesnesitelné horko a vlhkost ve východní a střední části Spojených států, v některých částech Jižní Ameriky a v Austrálii.

Stěhování národů se blíží

Pokud by globální oteplení přesáhlo 3 °C, pak by v oblastech od Floridy po New York a od Houstonu po Chicago nastaly podmínky, které by překonaly limity, jež je lidský organismus schopný snášet. Podobně by byla postižena i Jižní Amerika a Austrálie.

Při zvýšení teploty o 4 °C by například městu Al Hudajda v Jemenu hrozilo více než 300 dní nesnesitelného horka ročně, což by ho učinilo prakticky neobyvatelným. Vlivem zvyšování globálních teplot by se tak rozsáhlé oblasti, které obývá více než polovina světové populace, mohly stát neobyvatelnými, což by vyvolalo masivní stěhování národů.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 1/2024, které vyšlo 14. 12.2023.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz