Domů     Ostatní
Negativní důsledky nedostatku spánku částečně smaže fyzická aktivita
Zdroj: Pixabay

Mnoho lidí se v dnešní době potýká s nedostatkem, případně se špatnou kvalitou, spánku. Ten se projevuje nesoustředěností a ospalostí. Nyní vědci přišli s tím, že zlepšit výkon mozku po probdělé noci může pomoci cvičení!.

Podle výzkumů je ideální délka spánku pro dospělého člověka 7 až 7,5 hodiny za noc. Minimum, při kterém je schopen dlouhodobě relativně zdravě fungovat je pak 6 hodin. I když, existuje asi 1 % populace s genetickou mutací, která těmto lidem umožňuje bez problémů fungovat i jen po 3 až 4 hodinách spánku.

Patří mezi ně například bývalý americký prezident Barack Obama. Oproti tomu geniální fyzik Albert Einstein spal údajně až 10 hodin denně, a ještě si rád zdřímnul i po obědě.

Odpolední šlofík nezavrhují ani lékaři, ovšem neměl by být delší než 30 minut a odehrávat se po třetí hodině odpolední, protože pak by narušil večerní pocit ospalosti a následné usínání. Potřeba spánku je nicméně u každého člověka individuální, je tedy třeba vysledovat, kolik hodin je potřeba k tomu, aby byl daný jedinec schopen následující den bez problémů fungovat, aniž by se cítil unavený a potřeboval do sebe lít litry kávy či čaje, obsahujících kofein, pro povzbuzení.

Nedostatek spánku trápí 40 % lidí

V dnešní době se ovšem až 40 % dospělé populace všude na světě potýká s nedostatkem spánku, tedy rozdílem mezi tím, kolik hodin spánku potřebují ke své úplné regeneraci a kolik hodin skutečně naspí. Krátkodobý nedostatek spánku se projevuje ospalostí, podrážděností, prodloužením reakčního času, zhoršením paměti, úsudku a pozornosti.

Rovněž při něm může být narušena koordinace, sluch či ostrost zraku. Takový člověk se cítí unavený, má málo energie a chybí mu motivace.

Zdroj: Pixabay

Dlouhodobý nedostatek spánku pak může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, rakoviny, demence a oslabuje i imunitu. Negativně ovlivňuje také paměť a kognitivní funkce, takže hrozí ztráta výkonnosti v zaměstnání.

Nedostatek spánku vede rovněž k rozvoji obezity, protože zvyšuje hladinu hormonu hladu ghrelinu, zatímco hladina hormonu sytosti leptinu zůstává nízká. Vědci však nyní přišli s dobrou zprávou, negativní důsledky nedostatku spánku se dají alespoň částečně zvrátit fyzickou aktivitou.

20 minut jízdy na kole zlepší výkon mozku

Výzkumníci z Portsmouthské univerzity v čele s Joem Costellem zjistili, že kognitivní výkon se u lidí po cvičení střední intenzity zlepšuje bez ohledu na to, kolik toho naspali a jak kvalitní jejich spánek byl.

Costello k tomu říká: „Víme, že cvičení zlepšuje nebo udržuje naši kognitivní výkonnost, a to i při snížené hladině kyslíku. Toto je však první studie, která naznačuje, že ji zlepšuje také po úplné i částečné spánkové deprivaci a v kombinaci s nedostatkem kyslíku.“ V rámci studie, jejíž výsledky publikovali vědci v odborném časopise Physiology and Behaviour, provedli dva experimenty na dvanácti účastnících.

První zkoumal dopad částečné spánkové deprivace na kognitivní výkonnost člověka, druhý vliv úplné spánkové deprivace a nedostatku kyslíku na poznávací schopnosti. Po dvaceti minutách jízdy na kole došlo ke zlepšení kognitivního výkonu u všech účastníků studie.

Vliv na to mělo zvýšení průtoku krve mozkem, stejně jako nárůst vzrušení a motivace, a navíc změny množství hormonů regulujících činnost mozku v důsledku cvičení. Costello k tomu dodal: „Pohyb je lék pro tělo i mozek.“.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz