Domů     Medicína
Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?
Veronika Tyrková 1.12.2023
Ostrorepi žijí na Zemi už 450 milionů let. Spatřit je lze na některých plážích, kam se chodí rozmnožovat a klást vejce. FOTO: Bromboid / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

„Každý muž, žena, dítě a domácí zvíře na této planetě, které užívá lékařské služby, je spojeno s ostrorepem,“ připomíná profesor zoologie Win Watson z UNH. Zatímco poptávka po modré, antibakteriální krvi tohoto malého živočicha strmě stoupá, jejich populace klesá.

Dojde po 450 milionů letech jejich existence na Zemi k vyhubení ostrorepů?.

 

Proces získávání jejich krvemízy není nic pro slabé povahy. Vlečné lodě sesbírají u břehů tisíce jedinců ostrorepa, aby jim v laboratoři po omytí od písku mohla být do srdce zavedena silná jehla, která během několika minut odčerpá asi 30 % krve. Jasně modrá tekutina odkapává do sběrných nádob přímo pod zvířetem.

Starobylá modrá krev

K boji proti infekci využívají sloučeninu v krvi, zvanou Limulus Amebocyte Lysate (LAL), která se okamžitě sráží kolem endotoxinů houbového, virového a bakteriálního původu. Této vlastnosti krvinky ostrorepa využili v 60. letech američtí vědci Frederick Bang a Jack Levin, když přišli s revoluční in vitro testovací metodou k detekci bakteriálních endotoxinů. Zrodil se miliardový průmysl.

Byznys za všechny prachy

 

Dnes se pomocí LAL testují všechny injekčně a nitrožilně podávané léky, zjišťuje se přítomnost nebezpečných gram-negativních bakterií jako E.coli v inzulinu, kolenních náhradách i na zdravotních nástrojích.

Modrá krev ostrorepů se postarala o to, že rovery cestující na Mars nenesou gram-negativní bakterie ze Země. Nejaktuálněji zajistil, že miliony dávek vakcíny proti covid neobsahují nebezpečné pyrogeny.

Vzhůru letící poptávka po ostrorepech se ovšem negativně podepsala na populaci samotných živočichů. Za posledních 40 let snížila populace jespáků rezavých o 94 %.

Paradoxem je, že syntetická náhrada drahocenné suroviny je dostupná už 20 let.

Pokrok, o který nikdo nestojí

V roce 2003, po 16 letech výzkumu, patentovala molekulární bioložka Ling Jaek Ding z Národní univerzity v Singapuru (NUS) syntetický enzym, rekombinantní faktor C (rFC), který dokáže při testech na endotoxin nahradit krev krabů podkovářů.

Licence byla udělena švýcarské firmě Lonza, která jej začala vyrábět a nabízet k prodeji. Test rFC se ukázal srovnatelně citlivý, a dokonce levnější než standartní LAL, průlom se ovšem nekonal.

Namísto revoluce probíhá spíše pozvolná evoluce. Ačkoliv k rFC přecházejí některé farmaceutické firmy, pět největších společností podél Atlantického pobřeží takový záměr ani nenaznačilo a v roce 2020 vykrvilo přes 700 000 ostrorepů, z nichž jich 100 000 uhynulo.

Nezbývá než doufat, že pro tyto živoucí fosilie nebude změna až příliš pozvolná.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz