Domů     Medicína
Potvrzeno! Alkohol škodí ženám mnohem více…
Zdroj: Freepik

Zatímco v minulosti byla nadměrná konzumace alkoholu výsadou mužů, 21. století tuto zažitou pravdu rozdrtilo na prach. Ženy totiž své protějšky s přehledem dohánějí. Tím však značně hazardují s vlastním zdravím, jelikož jejich tělo není na sílu alkoholu stavěno..

V loňském roce zpochybnila globální nezisková organizace World Heart Federation široce rozšířený názor, že sklenka červeného vína denně je prospěšná. Jakékoli množství alkoholu totiž podle ní zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cévní mozkové příhody nebo aneuryzmat.

Zároveň uvedla, že při konzumaci stejného množství alkoholu jsou k jeho negativním účinkům náchylnější ženy.

Ženy ve vedení

Zatímco podle nejnovějšího výzkumu na následky dlouhodobé konzumace alkoholu umírají stále častěji muži, rozdíl se postupně zmenšuje. Nárůst počtu úmrtí je aktuálně důsledkem nešťastné rovnosti pohlaví.

Ženy totiž zvedají sklenku k ústům téměř stejně často jako muži. Zejména něžné pohlaví ve věku 30–40 let konzumuje alkohol s větší chutí než jeho protějšky. A důvod se zdá být prostý. Na rozdíl od tvrdých drog je alkohol obecně považován za méně nebezpečný způsob, jak se zbavit stresu a snížit zábrany.

„Je legální, snadno dostupný a jeho konzumace není ve společnosti tabu. Ženy tedy nemají důvod se při jeho vychutnávání nijak ostýchat,“ uvedla specialistka na psychiatrii závislostí na University of Miami Miller School of Medicine, Dhruti Patelová.

Nedostatečná „výbava“

Přitom je medicína k ženám „nekompromisní“ také v případě negativních účinků na organismus. Při konzumaci stejného množství alkoholu jako muži, jsou totiž zkrátka k přidruženým „problémům“ náchylnější.

V této souvislosti odborníci poukazují především na složení těla žen, které má více tukové tkáně a méně vody než muži podobné hmotnosti. Právě to ve výsledku vede k vyšší i trvalejší koncentraci alkoholu v krvi.

Něžné pohlaví má zároveň i méně enzymů, které vypité drinky metabolizují. Lze tedy předpokládat, že u žen, které alkohol pravidelně konzumují je riziko zdravotních problémů vyšší, a to i při nižších hladinách popíjení jejich oblíbeného drinku.

Nárůst o 15 %

Ačkoli dlouho ve společnosti převládal názor, že na nadměrnou konzumaci alkoholu umírá více mužů než žen, nedávná studie publikovaná v JAMA Network Open uvedla, že i tento rozdíl se stále zmenšuje. Roční úmrtí v důsledku alkoholu byla ve Spojených státech do roku 2007 poměrně stabilní pro obě pohlaví, poté se však u každého zvýšila hned o několik procentních bodů.

A roku 2018 dosáhla svého pomyslného vrcholu. Úmrtnost žen totiž začala každoročně stoupat o 15 % oproti 12,5% nárůstu u mužů.

Podle odborného asistenta populačního zdraví na newyorské Hofstra University Ibraheema Karayeho, však toto zjištění není zas tak velkým překvapením. Část prudkého nárůstu připisuje epidemii opioidů, jelikož lidé mají tendenci užívat více látek současně.

Mít se na pozoru

Alkohol je jakousi berličkou lidstva prakticky odnepaměti. I přesto odborníci varují, že fatální následky jeho konzumace mohou být velice rychlé – především v důsledku náhlého selhání srdce nebo jater v důsledku akutní otravy.

Většina úmrtí je však podle Karaye daní za dlouhodobou konzumaci, včetně jejího případného dopadu na játra, slinivku nebo srdce. Nadměrné holdování alkoholu ale může vést rovněž k rakovině prsu, poruchám imunitního systému či brzkému nástupu menopauzy.

Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz