Domů     Medicína
Přítomnost mikroplastů v plodové vodě potvrzena!
Zdroj: Freepik

Ostravským vědcům se podařil nečekaný a možná i trochu šokující objev. Jejich výzkum totiž prokázal přítomnost mikroplastů nejen v lidské plodové vodě, ale také v placentě, čímž se zapíše do dějin. Stali se totiž prvním týmem na světě, který k tomuto poznatku dospěl..

„První informace o přítomnosti mikroplastů v placentě se objevily až v roce 2021 a jsou to velmi nové informace. Bylo to velmi překvapivé, protože do té doby se předpokládalo, že placenta by měla hrát velkou roli v ochraně nitroděložního prostředí, ve kterém vyrůstá nový život,“ popsal situaci Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka.

Nové stopy

Byl to právě jeho tým, která „pátrání“ po přítomnosti mikroplastů v lidském těle rozšířil také o plodovou vodu, tedy oblast, které až dosud v této souvislosti nebyla věnována pozornost. „Mám radost z výzkumu jako takového.

Na druhé straně z toho, co jsme našli, radost nemám. Existují různé experimentální výzkumy a ví se, že třeba u myší přítomnost mikroplastů vedla k poruše funkce placenty, rodily se menší plody a mělo to vliv i na předčasný porod.

Teď je nutné ověřit, zdali se toto potvrdí i u lidí,“ dodal český expert. Podle něj však není cílem těhotné ženy jakkoli děsit. Naopak. Nashromážděné poznatky by totiž v budoucnosti mohly například posloužit k regulaci určitých látek.

Devět z deseti

Revoluční výzkum provedli lékaři Fakultní nemocnice Ostrava ve spolupráci s vědci z VŠB – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Kontrolní vzorky získali odborníci od žen, jejichž těhotenství komplikoval předčasný odtok plodové vody.

A výsledek? U devíti z deseti dobrovolnic byla přítomnost mikroplastů a aditiv v placentě či plodové vodě potvrzena. Zároveň se podařilo zjistit, že množství těchto částic bylo v placentě výrazně vyšší, přičemž jejich velikost se pohybovala od 10–50 mikrometrů.

Ze všech možných plastů následně vévodil polyetylen. „Nález polyetylenu není překvapivý, neboť se jedná o jeden z nejběžněji používaných plastů na světě,“ uvedl Jan Halfar z VŠB-TUO.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz