Domů     Příroda
5 kroků na ochranu stromů, které může udělat každý
Jan Zelenka 23.10.2023

Každý vysazený strom je schopen během svého růstu pohltit až 2 tuny CO2, který je zodpovědný za globální oteplování. Bohužel právě kvůli globálnímu oteplování a suchu letos shořely rekordní plochy lesů v Kanadě, Rusku a dalších zemích.

O víkendu jsme si připomněli Den stromů, který ve střední Evropě připadá na 20. října. .

Ochrana starých lesů je pro záchranu klimatu účinnější než výsadba nových stromů. Většinu uhlíku totiž staré lesy pohlcují v půdě. Výsadba nových stromů je důležitá, ale ještě důležitější je ochrana stromů a lesů, které již máme.

V Česku tvoří lesy více jak třetinu celkové rozlohy, pokrývají 33 % plochy. Měli bychom jim věnovat zvláštní pozornost a zachovat tyto vzácné ekosystémy, které jsou nejúčinnější v boji proti změně klimatu.

Ne všichni máme prostor a čas na aktivismus v terénu. Zároveň nejsme bezmocní, naše spotřebitelské chování může mnohé ovlivnit. Zde je 5 tipů, jak můžeme chránit stromy a přispět k záchraně klimatu bez větší námahy z pohodlí domova:.

Změňte své spotřební návyky – nakupujte z druhé ruky

V dnešní době se otevírá stále více možností, jak pohodlně a bezpečně nakoupit nejrůznější zboží z druhé ruky. Oblečení, knihy nebo elektroniku lze snadno prodat a koupit přes mobilní telefon. Nákupem výrobků z druhé ruky pomáháme snižovat poptávku po novém zboží a snižujeme spotřebu surovin, která je spojena s odlesňováním a produkcí CO2. Takové spotřebitelské rozhodnutí může mít zásadní dopad na přírodu.

Společnost Swappie, která se zabývá výkupem a prodejem repasovaných chytrých telefonů, vypočítala, že pokud se životnost chytrého telefonu prodlouží o 2 roky, ušetří se tím 2 tuny emisí. Tomu odpovídá přínos pro životnost jednoho vysazeného stromu po dobu 10 let.

Přitom koupě sofistikovaného telefonu z druhé ruky nemusí být pro spotřebitele rizikem – společnost Swappie renovuje telefony v 52 krocích, čímž zajišťuje jejich kvalitu. Proto může kupujícím zaručit vrácení peněz bez námitek do 14 dnů a 12měsíční záruku.

Nekupujte výrobky s palmovým olejem

Palmový olej se nachází v mnoha potravinách, kosmetických a čisticích prostředcích. Jeho masivní produkce vede k odlesňování oblastí, kde rostou významné tropické lesy. Přestaňte kupovat výrobky obsahující palmový olej a podpořte alternativy, které nepoškozují nejcennější lesy planety.

Opatrně s papírem

Na výrobu jedné tuny běžného papíru je potřeba až 17 vzrostlých stromů. Šetřete tedy papírem – dávejte přednost digitálním novinám, inzerujte digitálně, nepřijímejte papírové letáky do poštovní schránky a pokud musíte něco tisknout, používejte oboustranný tisk nebo tiskněte více stránek na jeden (recyklovaný) list papíru.

Vždy recyklujte použitý papír a raději kupujte výrobky z recyklovaného materiálu. Snižujete tím tlak na lesy a šetříte přírodní zdroje.

Upřednostněte dřevěné výrobky s označením FSC

Značka FSC (Forest Stewardship Council) zaručuje, že dřevo použité k výrobě výrobků nebylo vytěženo nezákonně a pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů. Hospodaření v lesích podle zásad FSC musí být udržitelné nejen z ekologického, ale i z ekonomického a sociálního hlediska.

Lesy nesmí být nadměrně těženy, vzácné lesy, jako jsou deštné pralesy, musí být chráněny a nesmí docházet ke znehodnocování vzácných oblastí, vody, půdy a dalších environmentálních hodnot.

Zastavte prokrastinaci a globální oteplování, zkuste použít aplikaci Forest

Aplikace Forest je nástroj, který zvyšuje produktivitu a zároveň pomáhá lesům. Můžete si nastavit čas, kdy se budete soustředit na svou práci. Během této doby začne virtuální strom v aplikaci růst. Pokud budete pokračovat v práci a nezvednete telefon, strom poroste a aplikace Forest ve spolupráci s organizací Trees for Future za vás zasadí skutečný strom. Porazíte tak prokrastinaci i globální oteplování zároveň.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz