Domů     Historie
První slovo zaznamenané na svitcích z Herculanea, starých 2000 let, rozluštěno!
Zdroj: WikiCommons by Jeronimo Roure Perez

Roku 79 došlo k výbuchu sopky Vesuv, která pod vrstvami popela pohřbila města Pompeje a Herculaneum. Při vykopávkách byly později nalezeny tak zvané svitky z Herculanea, které jsou však zuhelnatělé.

Nedají se rozvinout, natož přečíst. I když s přispěním moderních technologií nyní pomaličku vydávají svá tajemství..

Svitky z Herculanea náhodou objevil v 18. století dělník, který ve městě zničeném výbuchem Vesuvu kopal studnu. Sbírka obsahuje přibližně 1100 zuhelnatělých svitků, které zřejmě pocházejí z knihovny domu, jenž patřil tchánovi Julia Caesara.

Jedná se o jedinou dochovanou rozsáhlejší knihovnu z dob antiky. Když se v 19. století pokusili několik svitků rozvinout, rozpadly se. Ze stejného důvodu je proto velice obtížné rozluštit texty, které jsou na nich napsané.

Přesto se o to odborníci dlouhou dobu pokoušejí a nyní se zdá, že konečně slaví úspěch.

Umělá inteligence odhaluje tajemství minulosti

Tým vědců, zapojených do tak zvané Vesuvian Challenge neboli Vesuvské výzvy, ohlásil, že se mu podařilo rozluštit první slovo na jednom ze svitků. Luke Farritor, student univerzity v americké Nebrasce, na něm měl pomocí počítačových technologií a pokročilé umělé inteligence odhalit řecké slovo „porphyras“, což znamená purpurový.

Využil k tomu techniku zvanou virtuální rozbalování, která umožňuje rozvinout zuhelnatělý svitek v počítačové realitě, a to díky pokročilému snímkování prostřednictvím počítačové tomografie, jež využívá rentgenové paprsky.

Zdroj: Wiki Commons by Paz Estrada

Umělá inteligence pak dokáže v dokumentu vyhledávat stopy inkoustu a dávat dohromady slova. Tuto technologii vyvinul profesor Brent Seales z univerzity v Kentucky a skoro 20 let pracuje na jejím zdokonalování.

Téměř ve stejný okamžik jako Farritorovi se první slovo na svitku podařilo rozluštit i Youssefovi Naderovi, absolventu bio robotiky na Svobodné univerzitě v Berlíně. Oba si za úspěšné dekódování prvního slova odnesli odměnu ve výši 50 000 dolarů, tedy asi 1,2 milionu korun.

Odměna pro úspěšné luštitele

Hlavní cena vypsaná projektem Vesuvian Challenge, částka 700 000 dolarů, tedy asi 16,4 milionu korun, na svého vítěze teprve čeká. Připadne týmu, který přečte 4 souvislé pasáže o délce nejméně 140 znaků.

Jedním z odborníků, kteří se snaží studovat tyto starověké artefakty, je Michael McOsker z londýnské University College. Ten k tomu říká: „Máme před sebou evidentně dlouhou cestu, než se nám podaří přečíst celý svitek, to je náš hlavní cíl.

Ale jsem si jistý, že teď už je to řešitelná záležitost a že to nejspíš ani nepotrvá tak dlouho.“.

Také autor technologie pro čtení starověkých textů, profesor Seales, doufá, že částečné rozluštění svitku se podaří do konce tohoto roku a celý svitek pak bude možné přečíst do konce roku 2024. Podotýká k tomu:

„Tento materiál vznikl před 2000 lety – tehdy žili lidé, kteří ho psali. Psali o lásce, psali o válce, psali o míru, vedli spolu spory. V těchto rukopisech jsou i dialogy, které spolu vedli o svém filozofickém pohledu na svět.

I kdybychom si z toho vzali jen poučení o tom, jak silné lidské pouto nás pojí s antikou, bude to podstatné.“.

Štítky:
Související články
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz