Domů     Zajímavosti
Jak se správně chovat na sociálních sítích: rady pro běžné uživatele a firmy

komerční sdělení

Na sociálních sítích se potkávají nejrůznější skupiny lidí sodlišnými názory a přesvědčeními i firmy a instituce nabízející své služby a produkty.

Všichni spolu nějakým způsobem interagují, bohužel ale často jinak, než by nám bylo příjemné. Poradíme vám proto několik zásad, jak se na sociálních sítích chovat a ukážeme některá nebezpečí, která tam hrozí..

Sociální sítě mají své výhody a nevýhody. Spojují nás s přáteli, které bychom jinak viděli možná na třídním sraze po 10 letech a umožňují nám poznávat nové lidi. Ale zároveň dokážou být toxickým prostředím, ve kterém se rodí nenávist a podvody.

Nicméně stejně jako s ohněm, který může být dobrý sluha, ale špatný pán, záleží především na tom, jak sociální sítě používáme a jak se na nich chováme.

Respektujte názory ostatních 

Ačkoliv se toto pravidlo učíme už od útlého věku, na sociálních sítích jako by se vytratilo. Anonymita internetového prostředí často vede k tomu, že vypouštíme do světa věci, které bychom při fyzickém kontaktu nikdy neřekli.

Pokud na sítích narazíte na člověka, jehož jediným záměrem je vylít si vztek a vyvolat hádku, nepouštějte se do ní. Dotyčného nepřesvědčíte, že se mýlí a jen si tím zkazíte den. Pokud vás přesto láká zareagovat, napište svou odpověď a alespoň 10 minut počkejte.

Ideálně jděte dělat něco jiného a poté se k odpovědi vraťte. Zdá se vám s odstupem času moc příkrá nebo úplně zbytečná? Smažte ji a nechte to plavat.

Lepší je být za „hodňáka“ 

Pokud na sociálních sítích komunikujete s profilem nějaké značky nebo veřejné instituce, snažte se být zdvořilí, i když si stěžujete. Pokud napíšete, že se vám tričko po prvním vyprání srazilo, i když jste dodržovali instrukce na cedulce a zeptáte se, jak máte nyní postupovat při reklamaci, zákaznická podpora vám ráda vyjde vstříc a situaci s vámi vyřeší. Není potřeba nadávek ani tisíce vykřičníků.

Jak reagovat na naštvané komentáře? 

Pokud jste naopak značka, které nějaký takový naštvaný komentář na stránce přistane, zachovejte chladnou hlavu a dejte dotyčnému najevo, že vám situace není lhostejná a budete se jí zabývat.

Poraďte, jak může zákazník situaci řešit, vysvětlete, jaké kroky jste podnikli k nápravě nebo se prostě jen omluvte a nabídněte nějaké odškodnění.

To, jakou image na sociálních sítích máte, je ohromně důležité a určitě nechcete být za značku, která se nestará o své zákazníky a nemá tedy smysl u ní nakupovat.

Každý kontakt se zákazníkem je pro vás příležitost vytvořit pozitivní obraz o firmě, tak ji nepropásněte. Jakmile budete milí a ochotní, komunita se vás pak i sama zastane, když se objeví nějaký „hejtr“.

Nelichotivé komentáře nemažte, to stěžovatele jen popudí. Ale pokud se v nich vyskytují vulgarity, dezinformace nebo jiná porušení pravidel komunity, je naopak vaší povinností takový komentář na svých stránkách či skupinách skrýt (když komentář skryjete, vidí ho jenom ten, kdo ho přidal, ostatní uživatelé ne).

Jak pracovat s komunitou? 

Komunitu mimo jiné vybudujete tím, že budete odpovídat na komentáře od uživatelů a povedete snimi diskuzi. Správa sociálních sítí není jen reagování na naštvané komentáře, ale i rozvádění těch pozitivních, odpovídání na dotazy a tak dále.

Když k vašemu příspěvku o tom, jak udělat holandský řízek, někdo napíše, že ho včera dělal a chutnal mu; poděkujte a zeptejte se, jakou k němu má nejraději přílohu.

Zkrátka si slidmi podívejte a zajímejte se o ně. Zaprvé tím stoupne dosah vašich příspěvků a zadruhé na zákazníky uděláte dobrý dojem.

Pozor na podvody 

Sociální sítě skýtají i nebezpečí. V posledních letech se to na nich jen hemží podvodníky, kteří si vás chtějí přidat do přátel; nečekanými dědici, co vám přenechají svůj majetek nebo šarlatány, kteří vás vyléčí do druhého dne, jen když jim pošlete tisícovku apod.

Naštěstí jsou tyto podvody na sociálních sítích zatím celkem snadno rozpoznatelné – špatná čeština nebo cizokrajné jméno profilu.

Například z dříve nejoblíbenější sociální sítě Facebook se kvůli množství spamových a podvodných komentářů stává nebezpečné místo.

Abyste nenaletěli, vždycky si přidávejte do přátel jen lidi, které osobně znáte nebo víte, že je znají vaši blízcí přátelé. Nikomu cizímu neposkytujte žádné osobní údaje a už vůbec neposílejte peníze.

Když si nebudete jistí, jak se v nějaké situaci zachovat, poraďte se sněkým blízkým, kdo se na sociálních sítích vyzná.

Krádeže profilů 

Dodržujte na sociálních sítích základní pravidla kybernetické bezpečnosti a používejte silná unikátní hesla. Může se totiž stát, že se někdo zmocní vašeho účtu a bude se za vás vydávat.

Tak může snadno obelhat vaše přátele, kteří si budou myslet, že jednají s vámi. Pokud naopak vy zregistrujete u některého ze svých přátel na sítích podivné chování (například po vás chce finanční výpomoc), raději mu zavolejte a ověřte si, že je to skutečně on.

Jaký si to uděláš, takový to máš 

Jak už jsme říkali, sociální sítě mají mnoho výhod a nevýhod, ale pokud se na nich budete chovat slušně, nenecháte se rozhodit „hejtry“ a budete dbát na bezpečnost, je šance, že výhody převáží.

Zdroj obrázku: RoBird / Shutterstock.com

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz