Domů     Historie
Vědci odhalili vůni balzámu používaného v Egyptě k mumifikaci
Zdroj: Pixabay

Egypťané věřili v posmrtný život. Uchylovali se proto k mumifikaci, která měla lidská těla uchovat v co nejlepší kondici pro život po životě, ta byla v Egyptě praktikována téměř 4000 let. Nyní se vědcům podařilo rozluštit, z čeho sestával balzám, použitý k mumifikaci Senetnay, kojné faraona Amenhotepa II..

Senetnay byla chůvou faraona Amenhotepa II., který byl egyptským faraonem 18. dynastie a vládl přibližně v letech 1425–1400 př. n.l., a zároveň manželkou Sennefera, starosty Théb. Jako takové se jí dostalo pocty, že byla pohřbena v Údolí králů, když roku 1450 př.

n. l. zemřela. Do její hrobky KV42 vstoupil roku 1900 britský archeolog Howard Carter (1874–1939), který se později proslavil objevem hrobky faraona Tutanchamona. Jelikož hrobka Senetnay neobsahovala žádné významné poklady, nijak Cartera nezaujala.

Tajemství balzamovačů odhaleno

Byly v ní však objeveny dvě kanopy, což jsou nádoby používané při mumifikaci k ukládání orgánů vyjmutých z těla. Nádoby s víčky ve tvaru lidských hlav, které sloužily k uchování plic a jater kojné faraona, byly součástí různých muzejních sbírek, až skončily v egyptské sbírce Muzea Augusta Kestnera v německém Hannoveru.

Nyní se vědci z katedry archeologie Institutu Maxe Plancka pro geoantropologii rozhodli pro analýzu jejich obsahu. Závěry studie zveřejnili v odborném žurnálu Scientific Reports koncem letošního srpna.

Barbara Huberová, vedoucí studie, vysvětluje, jaké metody byly k analýze vzorků využity: „Použili jsme tři varianty chromatografických a hmotnostně spektrometrických technik, které fungují tak, že rozkládají vzorky na jednotlivé molekuly.

Konkrétní látky mají různé sestavy molekul. Na základě těchto charakteristických sloučenin a jejich porovnání se známými referenčními materiály jsme identifikovali jednotlivé složky.“ Složení balzámů použitých ke konzervaci Senetnayiných orgánů se mírně lišilo, oba ale obsahovaly směs včelího vosku, rostlinného oleje, tuků, živice, kumarinu, který voní sladce jako čerstvě posečená louka, a dalších látek.

Cizokrajné ingredience

V nádobě, ve které byly uchovávány plíce kojné, byla navíc objevena sloučenina larixol, která připomíná modřínovou pryskyřici, a ještě další aromatická pryskyřice. Jednalo se buď o dammar, získávaný ze stromů rostoucích v Indii nebo Jihovýchodní Asii, případně o pryskyřici z keře označovaného jako řečík terebintový, který je hojně rozšířen ve Středomoří.

Každopádně ani jedna z těchto rostlin nebyla původním egyptským druhem. Aby je Egypťané získali, museli ve věnovat dálkovému obchodu.

Zdroj: WikiCommons by Djehouty

O tom, že byl dammar v Egyptě používán, se ví díky analýze balzámů z lokality Sakkára. Jejich stáří je datováno do prvního tisíciletí př. n. l. Pokud se přítomnost dammaru potvrdí i v případě kanop ze Senetnayiny hrobky, bude to znamenat, že starověcí Egypťané měli k této asijské pryskyřici přístup o téměř tisíciletí dříve, než se dosud předpokládalo.

Spolu s tím, že byla pohřbena v Údolí králů, vyhrazeném pro pohřby vladařů, svědčí využití drahých přísad při jejím balzamování o tom, jak významnou byla Senetnaya pro rodinu faraona Amenhotepa II.

Oživená vůně starověkého balzámu

Rozdílnost ve složení balzámů může být důkazem toho, že byly orgánově specifické. Avšak vzhledem ke skutečnosti, že vzorky jsou staré téměř 3500 let a během jejich skladovaní došlo pravděpodobně k četným degradačním procesům, nelze vyloučit ani možnost, že původně bylo jejich složení stejně, ale v čase došlo k jejich odlišným rozkladným procesům.

Ovlivnit to mohla i skutečnost, že balzámy nebyly důkladně promíchány či rovnoměrně rozloženy v nádobách.

A jakou měl balzám z kanopy uchovávající plíce vůni? Podle expertek na vůně, designérky parfémů Carole Calvezové a smyslové muzeoložky Sofie Collette Ehrichové, které se na jeho rekonstrukci podílely, voněl po borovici, vanilce (kyselina vanilová se totiž ve vysokých koncentracích nachází v mnoha rostlinách používaných tradiční medicínou) a dalších exotických rostlinách.

Přičichnout si k němu bude možné od října v dánském Moesgaardském muzeu, kde tvoří součást nové expozice: Egypt – posedlý životem.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz