Domů     Vesmír
Srdeční pumpy i varování před hurikány. Kosmický výzkum má i praktický smysl
Martin Janda 10.9.2023

Diskuse pod internetovými články nebo na sociálních sítích bývají leckdy výživné. A nemusí jít jen o konspirační teorie typu chemtrails, spiknutí iluminátů nebo ploché Země. I pod texty týkajícími se vědy se to leckdy hemží názory, nad kterými zůstává kritický rozum stát.

„Třeba takový vesmírný výzkum, vždyť to jsou vyhozené mraky peněz, zvlášť když na naše děti musíme sbírat plastová víčka!“.

Kosmický výzkum má v první řadě svůj vědecký význam. Člověk je tvor zvídavý, a chce se dopídit toho, jak vlastně věci fungují. Když se prvního pokořitele nejvyšší hory světa Mt. Everestu Edmunda Hillaryho ptali, proč na ni lezl, odpověděl lapidárně:

„Protože tam je.“ Stejně by se dalo odpovědět na otázku, proč vysíláme sondy k Jupiteru či Saturnu. Ovšem lety do vesmíru, ať již pilotované, či nikoli, nacházejí odraz i v reálném životě lidí, které vlastně kosmonautika vůbec nezajímá.

Jednou z nejdůležitějších oblastí, kde kosmický průzkum posouvá lidstvo kupředu, je medicína. To se týká samozřejmě hlavně pilotovaných letů. Lidský organismus ve vesmíru je podroben značné zátěži, a vědci tak mohou lépe poznávat, jak vlastně funguje.

Lékařské experimenty probíhaly v rámci většiny vesmírných programů. V současnosti je pro ně vyhrazena paluba Mezinárodní kosmické stanice ISS. Jejím obyvatelům bývají odebírány tělesné tekutiny, sleduje se jejich imunitní systém, sledují se změny DNA. Částečně proto, že pro plánované dlouhodobé cesty člověka vesmírem je třeba znát reakce jeho těla, ale řada získaných poznatků se dá využít i na Zemi v běžném zdravotnictví. Tak se například vyvíjejí léky proti řídnutí kostí nebo mořské nemoci.

Vesmírný výzkum je důležitý i pro zdravotnické technologie. Například bez raketových motorů by se nemocní se srdcem jen stěží dočkali své srdeční pumpy. Nebo díky hledání exoplanet se vyvíjejí nové mikroskopy, které najdou své využití i v oční medicíně.

Čím do dějin vstoupil rok 1962? Především Karibskou krizí, při níž se lidstvo ocitlo na prahu jaderné apokalypsy. Ale ještě něčím, na první pohled mnohem nenápadnějším. V tom roce lidstvo vstoupilo do zcela nové a netušené epochy komunikace.

Do vesmíru totiž byla vypuštěna družice Telstar, která ještě téhož roku uskutečnila první satelitní přenos televizního vysílání. Ale nejen to, skrze družici se telefonovalo či faxovalo.

Bez komunikačních satelitů by život v moderní společnosti nebyl jednoduchý. Vážně narušena by byla nejen komunikace, ale i doprava, počítačové, energetické a komunikační sítě. Globální obchod by se zastavil, krizové štáby by se pod náporem práce solidně prohýbaly.

Hrozil by i nedostatek potravin, proto by v případě jejich výpadku musela být zavedena mimořádná bezpečnostní a restriktivní opatření, která by zabraňovala mimo jiné i rabování obchodů.

GPS hraje v našich životech mnohem důležitější roli, než si možná uvědomujeme. Funguje i jako hodiny, jen o trochu méně přesné než ty atomové. Přijímače na Zemi, třeba v chytrých telefonech, si signály z těchto hodin vyzvedávají z nejméně tří satelitů.

Časové signály z vesmíru se ovšem využívají i jinak. Technologicky vyspělá civilizace spoléhá na tzv. časová razítka při různých složitých transakcích, které drží pohromadě internet. Jakmile se pakety dat běhající mezi jednotlivými počítači připojenými na síti časově rozejdou, celý systém se může rozsypat. Bez přesného času totiž počítačová síť nemůže fungovat.

Navigace nepomáhá jen řidičům, když zvolí špatný směr. Zaoceánské lodě, které se z velké míry starají o globální obchod, již dávno nespoléhají na kompasy. Bez GPS by byl moderní lodní provoz nemyslitelný.

Na GPS mnohdy spoléhají i stavaři. Data z navigačního systému využívají rovněž záchranáři, a GPS tak každoročně spasí několik stovek lidských životů…

Při cestě do kosmu jsou raketové nosiče konfrontovány s extrémními silami i s extrémními teplotami. Materiály, z nichž jsou vyrobeny, tak musejí něco vydržet. Z jejich vývoje však zdaleka neprofituje jen kosmický výzkum.

Požár na kosmické lodi je noční můrou každého řídícího střediska. Proto je potřeba hořlavost použitého vybavení maximálně minimalizovat. Nehořlavé materiály ve své práci následně ocení i pozemští hasiči.

Jiným příkladem materiálů původně vyvinutých pro kosmický výzkum, které později našly uplatnění v civilním sektoru, může být chlazené spodní prádlo. To sice původně bylo určeno kosmonautům, ale nyní jej využívají i záchranáři nebo opět hasiči.

Nebýt výzkumu kosmu, možná by počítače dnes nebyly úplně nejběžnější záležitostí a výbavou každé domácnosti. Vesmírné programy dovedly výpočetní techniku k miniaturizaci, což vedlo k její široké dostupnosti.

A nelze zapomínat ani na to, že kosmický vývoj a s ním související strojírenství poskytuje práci. Jen v Evropě je na vesmírný průmysl a vývoj technologií navázáno víc než půl milionu pracovních míst.

Předpověď počasí podle červánků sice má jisté zákonitosti, ale od chvíle, kdy nám nad hlavami krouží meteorologické družice, lze odhadnout, jak bude v následující dny, přece jenom přesněji. A nejen to, družice pomáhají varovat před přírodními katastrofami, jakými jsou například tsunami či hurikány.

Data z meteorologických družic a z družic dálkového průzkumu v kombinaci s pozemním měřením umožňují předpovídat výnosy různých plodin. To je životně důležitý údaj pro hodnocení úrovně potravinové soběstačnosti a obchodování se zemědělskými komoditami.

Meteorologické a spojové družice jsou stejně důležité i pro včasné varování před následky katastrof způsobených člověkem, jako jsou průmyslové nebo dopravní havárie. Rovněž tak sledují i změny klimatu, tání ledovců v polárních oblastech či mizející pralesy v tropech.

Šest měsíčních misí programu Apollo přivezlo celkem 381,7 kg měsíčních hornin, zkoumat je mohly laboratoře na celém světě. Pár kousků obdrželi i českoslovenští vědci. Ukázalo se, že některé horniny jsou staré až 4,5 miliardy let, pamatují tedy kojenecká léta Sluneční soustavy.

Kromě toho program Apollo v řadě oblastí urychlil technologický pokrok, který se promítl i do běžného života.

Přístroje pro sledování dechu kosmonautů se staly základem pro systém monitorování zástavy dechu u dětí. Tkaniny odolné proti ohni vyvinuté pro kosmonauty našly uplatnění ve výstroji hasičů. Akumulátorové bezdrátové vrtačky a vysavače se používají nejen na oběžné dráze, ale také téměř v každé domácnosti.

Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz