Domů     Medicína
Český vědec vytvořil snadný test k odhalení rakoviny slinivky
Zdroj: Pixabay

Rakovina slinivky je desátým nejčastějším typem karcinomu. Její zákeřnost spočívá v poměrně dlouhém bezpříznakovém období. Kvůli pozdnímu odhalení této rakovině podlehne až 87 % postižených. Nyní však přišel český vědec s testem, který umožní nemoc odhalit z krve ještě v jejím raném stádiu..

Slinivka břišní neboli pankreas je žláza v dutině břišní, nachází se mezi žaludkem a páteří, kterou obklopují játra, střeva a další orgány. Leží v blízkosti hlavních tepen a žil v břiše. Měří asi 15 centimetrů, má tvar listu, který tvoří tři postupně se zužující části – hlava, tělo a ocas.

Slinivka hraje důležitou roli v procesu trávení a metabolické přeměny. Produkuje pankreatické šťávy a enzymy pro rozkládání potravy ve střevech, a také důležité hormony, které pomáhají tělu využít energii získanou z potravy.

Rychlá rakovina

Rakovina slinivky patří mezi nejzhoubnější nádory zažívacího ústrojí, po nádoru tlustého střeva je druhým nejčastějším nádorem. Mívá rychlý průběh, častěji se vykytuje u mužů. Průměrný věk diagnózy je 71 let u mužů a 75 let u žen, u mladých lidí je vzácnější.

Přes veškeré pokroky moderní medicíny je prognóza rakoviny slinivky velmi špatná, průměrná doba přežití od stanovení diagnózy je jen 8 měsíců. Až 90 % nádorů je totiž odhaleno až v pokročilém stádiu, tedy s velmi omezenými možnostmi léčby.

Je to z toho důvodu, že karcinom pankreatu nemá v raných stádiích takřka žádné či velmi nespecifické příznaky. Mnohdy je navíc nádor skryt za okolními orgány, takže není pro lékaře snadno viditelný. Tvorba drobných metastáz, přitom následuje rychle po vytvoření primárního nádoru, proto lékaři často nemoc odhalí pozdě, až když je doprovázena příznaky, mezi které patří zejména ztráta hmotnosti, bolesti žaludku a zad, zvracení, nechutenství, slabost, mastné průjmovité stolice a tmavá moč, zvýšená hladina cukru v krvi (může se až vyvinout diabetes), zežloutnutí kůže a spojivek, svědění těla či záněty žil.

Zdroj: Wiki Commons

Naděje na včasnou diagnózu

Jen loni přitom bylo u nás diagnostikováno 2 400 nových případů, z nichž 2 100 přišlo o život, což je 87 % z celkového počtu. Nyní by ale mohlo dojít k pozitivní změně. Vědecký tým profesora Michala Holčapka z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice přišel s revoluční screeningovou metodou, která by měla rakovinu slinivky břišní odhalit včas.

Lipidomický test LDPC je založen na patentově chráněné metodice LIPIDICA, vyvinuté Univerzitou Pardubice, která odhaluje rozdíl v koncentraci až 150 lipidů (tuků) u osob zdravých a osob nemocných.

Po odebrání vzorku žilní krve je změřena koncentrace jednotlivých lipidů v krevním séru. Ty dohromady vytvářejí tak zvaný lipidový profil. Lipidové profily jsou následně srovnávány pomocí vícerozměrné statistické analýzy s hodnotami u zdravé populace, z čehož vzejde výsledek testu.

Profesor Holčapek vysvětluje: „Lipidomický test je neinvazivní a mohl by pomoci k zavedení screeningového programu. Ten by diagnostiku karcinomu slinivky břišní posunul směrem k včasnějšímu stadiu, kdy je větší šance úspěšné léčby a prodloužení života pacientů.“.

Co prozradí lipidy?

Vzhledem k tomu, že změny koncentrací sledovaných molekul lipidů v krvi mají podobný profil i pro další typu nádorů, plánují čeští vědci rozšíření metody LIPIDICA, aby bylo možné ji uplatnit i u dalších druhů rakoviny.

Profesor Holčapek k tomu říká: „To by mohlo v budoucnu znamenat, že lékaři využijí jeden testovací postup pro zjištění několika druhů rakoviny.“ Jejich úspěch by tak mohl snížit počty zemřelých nejen na rakovinu slinivky, ale i na jiné druhy rakoviny.

Více se dočtete v časopise Svět na dlani číslo 5, který vyšel 14.8.2023

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz